Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A nyári grillezések, tárcsán sütések, salátázások, különféle mártások társaságában nagyon jól érzi magát a lepénykenyér. Tortilla, pita sokfelé kapható félkész állapotban is, de ha van 10 percünk és hangulatunk hozzá, akkor mi magunk is elkészíthetjük ezeket a kenyereket.

A lapos kenyér, lepénykenyér szinte az összes nemzet konyhájában megtalálható. A kövön, kemencefenéken gyorsan megsüthető, azonnal fogyasztható korongok tárháza ennek köszönhetően igen széles.

A zsebes pita elkészítése ugyan igényel némi gyakorlatot, de az indiai roti, a szintén indiai naan, az olasz piadina, a sokunk által kedvelt focaccia vagy épp a mexikói tortilla elkészítésében semmilyen ördöngős nincs.

Miből készül a lepénykenyér?

A legtöbb ilyen lepénykenyér tényleg csak a legszükségesebb alapanyagokat tartalmazza, a roti például csak liszt, víz és egy csipetnyi só, de a bonyolultabbak is kevés élesztővel, esetleg sütőporral, zsiradékkal és fűszerrel gazdagabbak csupán.

 

India kenyere, a naan
India kenyere, a naan

 

Az lepények alapanyagának szánt liszt sokféle lehet. Nagyon finom lepény készíthető kenyérlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, de csicseriborsólisztből, kukoricalisztből is készülhet a lepényünk. A tésztához adott zsiradék is sokféle lehet. A tésztába kerülhet olvasztott vaj, olíva olaj, tökmagolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj vagy épp kiolvasztott szalonnazsír. Sütéskor bármilyen olajjal lekenhetjük a lepényünket, arra ügyeljünk, hogy ne vajjal kenjük meg, mert az könnyen megég.

Grillen sült kenyerek

A nyári grillezések során érdemes bevetni ezeket a kenyereket is, a vékonyra nyújtott kenyerek gyorsan megsülnek a tárcsán, amely pont úgy működik, mint az indiai tandoor kemence, amelynek falára felcsapdossák az asszonyok a nyers kenyértésztát. Itt a tárcsa íve mentén érdemes sütni a kenyeret, arra ügyelve, hogy nehogy megégjen. A tészta vékonyságán és zsiradék- valamint víztartalmán is múlik, hogy milyen gyorsan sül, mennyire bírja a hőt. Egy-két próbadarab udán már nagy biztonsággal süthetjük a kenyereinket.

 

Grillrácsra nem szerencsés közvetlenül ráhelyezni a vékony lepényeket, ellenben a bolti, elősütött lepénykenyerek számára ideális.
Grillrácsra nem szerencsés közvetlenül ráhelyezni a vékony lepényeket, ellenben a bolti, elősütött lepénykenyerek számára ideális.

 

A kenyerek sütéséhez érdemes tűzálló fordítólapátot és egy fogót beszerezni, amely segít a tészta megfordításában. A tésztát nem feltétlen csak kétszer fordítjuk, célszerű többször is átfordítani, hogy nehogy megégjen, de egyenletesen átsüljön.

Grillrácsra nem szerencsés közvetlenül ráhelyezni a vékony lepényeket, ellenben a bolti, elősütött lepénykenyerek számára ideális. Ezeket a kenyereket kevés fűszeres olajjal kenjük be a sütést megelőzően, így még ízletesebb, ropogósabb lesz a végeredmény. Ezt a módszert a saját magunk által előre lesütött lepények esetében is nyugodtan alkalmazhatjuk. Egy kevés, különféle zöld fűszerekkel (például oregano, kakukkfű, rozmaring) elkevert olíva olajjal megkenjük a kenyeret, a sülő húsok mellé feldobjuk a grillre, majd a hússal együtt tálaljuk.

Grillszendvicsek

A kész lepények újramelegítésénél már különféle töltelékeket is csempészhetünk a tésztába. A tortillából quesadilla lehet, ha nem kevés cheddar sajtot és különféle kiegészítőket teszünk bele (kukorica, bab, gomba, darált, lesütött marhahús), a piadina egy szeletnyi pármai sonkával és egy kevés félkemény sajttal, rukkolával töltve szintén szendviccsé nemesedhet, de bármilyen lepénykenyérből varázsolhatunk szendvicset, kedvünk szerint.

Mexikó nemzeti étele, a tortilla, ami megtöltött  változatban quesadillának hívunk.
Mexikó nemzeti étele, a tortilla, ami megtöltött változatban quesadillának hívunk.

A lepény felhasználásra igen sokrétű. Nem csak a grillfogások mellé kínálhatjuk, hanem salátákhoz, különféle mártások, dipek mellé, gazdagabb ragukhoz és pörköltekhez, de sör- vagy borkorcsolya gyanánt is megállják a helyüket.

Süssünk grillpizzát!

A grill méretétől és milyenségétől függően pizzát, focacciát, elzászi lepényt, kenyérlángost is süthetünk rajta. Ennél a tésztánál érdemes egy grilltálcával dolgozni, a kinyújtott tésztát a grilltálcára fektessük, majd így helyezzük a grillre. Ha nincs grilltálcánk, akkor egy nagyobb tepsit kenjünk ki olajjal, ebbe forgassuk meg a rugalmas, kinyújtott tésztánkat és így helyezzük rá a grillre. A pizzalapra tehetünk egy kevés feltétet is, a grill hőjének köszönhetően pillanatok alatt elkészül a feltéttel megpakolt pizzánk is. Sőt, olyan tésztacsónakokat is készíthetünk, amelynek vastagabb széle védi a feltétet attól, hogy bele ne potyogjon a parázsba.

Az olaszok mindent tudó lepénykenyre a pizza
Az olaszok mindent tudó lepénykenyre a pizza

Grillrács vagy tárcsa hiányában sem kell lemondani a házi lepénykenyerekről. Nagyobb méretű, teflonnal bevont száraz serpenyőben is könnyedén megsüthetőek ezek a lepények.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.