Wang mester már jó ideje ismert és elismert szakácsa Budapestnek. Igényes kínai főztjével jelen van, a médiában is szerepel, és ez a Telepy utcai étterem már a második hely, melyet ő fémjelez. A szecsuáni konyha specialitásait lehet itt kipróbálni. Öt nőből álló csapatunk ide tért be egy vasárnap késő délutáni falatozásra.
Ferencváros rehabilitált részén, egy új építésű ház aljában találjuk a Wang mester konyhája étekműhelyt. Közel a Nagyvárad tér, társasházak mélygarázsokkal, erkélyekkel az egyik oldalon, a másikon a régi felújításra - vagy bontásra - váró körgangos épületek. Kétarcú része ez a városnak, de vajon mennyire autentikus egy szecsuáni étterem a kilencedik kerületben Budapesten?
Nem gond, hogy nem kapjuk meg a belső, igazi forgós asztalt, csak az utcára néző ablakoknál jut nekünk hely, legközelebb nyolcan jövünk, ígérjük. Bár vasárnap este 6 óra van, teltház fogad minket. A vendégek nagy része itt élő kínai lehet, ők biztos tudják, hol adják az igazi jó falatokat. Tisztaság van, kínai motívumokat is találunk, de nem látunk óriási vörös fadíszítéseket, műnövények sincsenek és akváriumot sem látunk, hátul lapostévé szól. Nem az a tipikus elsőrandis atmoszféra, de mi nem is tartozunk ebbe a kategóriába. Az egyetlen feketepont az állandó szellőztetés, az este végére gyakorlatilag már nagykabátban ülünk, de igaz, hogy az átlagnál fázósabb a csapat egy része - és biztos nem ittunk elég licsi bort sem.
A telefonos foglalás kicsit nehézkes, az egyetlen magyarul beszélő felszolgáló épp nincs az étteremben, de sebaj, azért sikerül. Nagyon kedves fiatalember szolgál ki minket, aki szerencsére picit még magyarul is beszél, a mi kínai tudásunkra alapozva rendelni életveszélyes lenne. Ne számítsunk fehér ingre és csokornyakkendőre. A menü fénymásolt, irodai bugyikba helyezett lapokból áll, a lapokat karácsonyi díszszalag fogja össze érdekes egyveleget alkotva.
Mit is ettünk? Levest nem. Előételt nem. Tenger gyümölcseit sem. Nem kóstoltuk meg végül a vándornyúl lábát, sem a wun-tun levest, kimaradt a sertésfül és az ökörpacal is.
Előételt 500 és 1300 Ft közötti áron kapunk, levest, tenger gyümölcsét 500 és 2000 Ft között. Egy főétel köret nélkül 1400-2000 Forint, az üdítők 300 forintért kaphatók. Az étlapot előre tanulmányozhatjuk otthon, bár vannak eltérések, nem érdemes listával érkezni.
Amit mi ettünk: édes-savanyú csirkét, illatos omlós kacsát, nagy gazdag családot (idézet az étlapról: íze: sósan friss, burgonya, padlizsán, zöld paprika, kukorica kenyér), kockázott csirkét kesudióval, húsos derelyét, zellert kesudióval, zöldséges pirított tésztát, zöldséges rizst, csípős káposzta salátát.
Az én kedvencem, az édes-savanyú csirke most sem okozott csalódást, de a zelleres-kesudiós is nagyszerű volt, és a húsos derelyéhez tálalt szósz is elfogyott az utolsó cseppig. Az illatos omlós kacsát picit erőtlennek találtuk és és az ételek hőmérséklete általában elég langyos volt, de összességében jót ettünk. Nem maradt hely sajnos az édességnek, legközelebb ezt a pótolni kötelességünk.
A licsiborból csak egy adag volt végül, így elmondhattuk otthon, hogy kiittuk a készletet, a szilvabor kevésbé volt finom, viszont a kínai tea bejött Esztinek. Ital-vonalon semmi különös.
Rendes, van minden, aminek lennie kell, plusz az obligát konyhaszag. Nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy nagyon sok étteremben a konyha és a mellékhelyiség szellőzése fura módon össze van kötve. Vajon miért?
Háromezer forint fejenként italokkal együtt igazán jutányos ár egy ilyen vacsoráért, mindenki degeszre ette magát, pedig a vasárnapi családi ebédeket mindannyian kihagytuk. Biztos, hogy jövünk még. Nyáron megnézzük a kerthelyiséget is.
A képekért köszönet Livinek!
Lanzhou Wang mester konyhája
IX. Telepy u. 24.
Telefon: 061-455-7021
http://www.lanzhou.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.