Harsányi Levente, tévés-rádiós műsorvezető imád grillezni, sőt állítása szerint igazi nagymenő ebben a műfajban.
„Nálunk a nyár gyakorlatilag egy folyamatos grillparty, mert nagyon szeretjük a hangulatát. Ilyenkor együtt pácol és sütöget náluk a család, de persze senki nem tudja felvenni velem a versenyt. Szakácsmúltam miatt a grillezés koronázatlan királya vagyok, ezért egyértelmű, hogy mennyei falatok kerülnek ki a kezeim közül” – újságolta a tőle megszokott humorral Harsányi Levente.
„Korábban többféle húst készítettem, de újabban a pulyka lett kedvencem. A pácok készítésében olykor a gyerekeim is segédkeznek, imádják a húsra önteni az általam készített fűszeres olajokat. Ennél csak azt szeretik jobban, amikor a grillrácsról leveszem, a tányérjukra teszem, és elégedett arccal falatoznak, hiszen ők is részesei voltak az elkészítésnek” – tette hozzá a műsorvezető.
Nem Harsányi Levente az egyetlen, aki a megszokott húsfélék mellé pulykát is szívesen grillez. A világhírű szakácsok is egyre jobban kedvelik pulykahúst, és nem csak a szokásos karácsonyi változatot készítik, hanem örömmel kísérleteznek vele a grillrácson.
Gordon Ramsay szerint akkor sül jól a pulykahús a faszénen, ha felhasználás előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből. Ha túl hideg, egyenetlenül sül, azaz egyik helyen puhább, másik helyen keményebb lesz. Ezt pedig senki sem szeretné.
Jamie Oliver a pácokért rajong, úgy látja: ettől lesz igazán finom a pulykahús. Azonban nem kizárólag az ízélmény miatt szereti, hanem azért, mert a jó pácolás és a lassú grillezés biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki; puhává, omlóssá és finommá válik tőle.
„A grillezés sikere már a vásárláskor eldőlhet, hiszen a legfontosabb a minőségi, magyar alapanyag. Olyan húst érdemes vásárolni, amiről tudjuk, hogy előállítása során a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Ha ezt beszereztük, akkor finom, könnyed nyári pácokkal tudjuk ízletesebbé és omlósabbá tenni a húst, amit jó, ha hosszabb ideig, akár két napon át pácolunk. Érdemes új recepteket is kipróbálni vagy szabadjára engedni a fantáziánkat! Ezt követően már csak a sütésnél kell figyelnünk, hogy lassan, ne lángoló tűzön, hanem parázson süssük, mert akkor finom puha lesz a hús” – mondta Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, a gourmet7 gasztrobloggere.
A kiváló magyar minőség mellett nem mindegy, hogy hogyan tálaljuk a grillezett ételeket. Ahogy a fogások elkészítési módja, úgy a szervírozás is folyamatosan változik, egyre fontosabb, hogy stílusos legyen az, ami a tányérra kerül.
Már nem a hatalmas tányéron kis adag tálalása a trend, hanem nagyobb porciók kerülnek a tányérokra, ízlésesen elrendezve. Grillhúsok esetén egyre divatosabb a pác hozzátevőit látványban is megjeleníteni, illetve a praktikum miatt falatokra felaprítva a tányérra tenni.Ezután már nem kell találgatni, hogy vajon milyen alapanyagokat érzünk benne, csupán annyi a dolgunk, hogy átadjuk magunkat fenséges grillezett pulykahús okozta kulináris élvezetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.