A fészkesvirágzatúak családjába tartozó pitypang mindenhol megélő, igen elterjedt évelő növény. Élénksárga virágzata koratavasztól virít. Sötétzöld levelei jellegzetesen fogazottak. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. Fantasztikus alkalmazkodóképességű növény, bárhová is repíti "ejtőernyős" magjait a szél, kihajt. A kisgyermekek egyik kedvenc virága, hiszen a virágzás utáni bóbitáját szívesen fújják szét.
A pitypang levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra tavasszal és a másodvirágzás során ősszel gyűjtik. Üde, zöld levele vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Található benne A-vitamin, D-vitamin, C-vitamin, különféle B-vitaminok, vas, szilícium, kálium, magnézium és cink. Zsenge leveleit sokan salátaként fogyasztják. Inulinban gazdag gyökeréből pedig kávépótszert is készítenek.
A pitypang leveléből főzött teában található keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövény, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van.
Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel a nagymennyiségű kálium tartalmának köszönhetően fokozza a máj és a vesék aktivitását.
Található benne helenin, ami nagyobb mennyiségben a szemben található meg, tehát jótékony hatással lehet azok bajára, akik szürkületi vakságban szenvednek.
Kevés olyan gyógynövényünk van, amelynek magas a magnéziumtartalma és az könnyen el is érhető. A magnézium nagyon fontos a csontok felépítéséhez, különösen a kalcium hasznosításában. A csontbetegségek idős korban jelentkeznek, amikor a szervezet nem jut elegendő ásványhoz és vitaminhoz. Gyógyszer rá a magnéziumban dús pitypangtea, amelynek fogyasztásával a szervezet könnyebben megkötik a kalciumot.
Reumás panaszok, fájó ízületek esetén pedig ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.
Tea: 3 dl vízben forralj fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzd, majd 15 perc elteltével szűrd le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével igyál belőle.
Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyél 0,5 liter vízbe, forrald fel, és főzd 5 percig, majd készíts belőle pépet, kend rá egy kendőre és helyezd a fájó, sajgó ízületre.
A friss leveleket salátának is elkészítheted!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.