A szőlő friss leve nagyon hamar erjed, de az egészséges szőlőből nyert must több hétig eláll a hűtőben, ennek ellenére minél rövidebb időn belül fogyaszd el. A borászatokban kénezéssel tartósítják.
Otthon literenként 0,5-1 g nátrium-benzoátot adhatsz hozzá, ettől 1-2 hét alatt leülepszik, és lefejthető a seprőjéről.
A mustban levő erjesztő gombákat hőkezeléssel is elpusztíthatod, ha az üveget 80 fokos vízfürdőbe állítod 20 percre. Ettől kicsit megváltozik az íze, de élvezhető.
A mustból az újborrá átalakulás néhány hetes fázisában alkoholtartalmú murci keletkezik. A tovább erjedő tejszerű, a szénsavasságtól édeskésen csípős ital ilyenkor meglehetősen sok lebegő üledékanyagot tartalmaz, de főleg Németországban, Ausztriában és Olaszországban számos kedvelője van.
A préselés után visszamaradó szőlőmag kiemelkedően magas antioxidáns-tartalmát és az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatását először Nobel-díjas tudósunk, dr. Szent-Györgyi Albert írta le. A hidegen sajtolt sárgászöld olaj bőrtápláló és gyulladáscsökkentő hatású, az egészségtudatos táplálkozásban pedig önmagában salátákra csepegtethető vagy öntetekbe keverhető. Sütésre-főzésre nem igazán alkalmas, mert értékes ómega-6 zsírsavai magas hő hatására lebomlanak.
Ezt a különleges édességet szőlőszüret idején készítik Grúziában. Must és liszt sűrű főzetébe cérnára fűzött mogyorót vagy diót mártogatnak a gyertyakészítésnél alkalmazott módszer szerint, majd az így kapott „kolbászkákat” felfüggesztik és kiszárítják. Sokáig eltartható csemege, amelyet a cérnáról lehúzva, felszeletelve fogyasztanak.
Kiváló megoldás a buli után megmaradt bontott üveg bor hasznosítására, ha sajnálod kiönteni. A francia és német borvidékeken nagy hagyománya van a készítésének, és nálunk is kezdik felfedezni a gasztronómiában. Fehér vagy vörös változatban egyaránt kiváló kísérő natúr sültekhez, halakhoz és sajtokhoz (pl. camembert-hez), továbbá feldobhatsz vele egy egyszerű túrótorát és mindenféle hideg desszertet (pl. pudingot, pohárkrémet, citrom- és vaníliafagylaltot). Nem fogsz tőle becsiccsenteni, ha croissant-ra vagy vajas kenyérre kened, mert nagyon alacsony az alkoholtartalma – de utána inkább ne ülj a volán mögé. Pincészetekben, delikáteszboltokban és kézműves lekvárfőzdékben készen is megvásárolhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.