Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Használd ki az őszi időszakot, és fogyaszd mindennap, hiszen nem csak finom, hanem védi, ellenállóbbá teszi és méregteleníti is a szervezetet!

A szőlő az egyik legértékesebb gyümölcs: létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Élelmi rostjai, a cellulóz és a pektin jó hatással vannak a bélműködésre, magas víztartalma pedig segíti a folyadékpótlást.

Vitaminkoktél

Az aranyló fürtökben ott rejlik a nyár minden ereje. Az immunrendszer számára oly fontos A-, C- és E-vitaminok mellett B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is található benne. A B-vitamin-csoport tagjai erősítik az idegrendszert, és elűzik a fáradtságot, azaz igazi stresszgyilkosok, és ellenállóbbá is teszik szervezetet.

Védelem a szívnek

A szőlő héjában és magjában található vegyületek erős antioxidáns hatással bírnak. Szerepet játszanak a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, és védik az érrendszert a káros lerakódásoktól és így a beszűküléstől.

Tartson szőlőnapot!

A szőlőhéj és -mag serkenti az emésztést, tisztítja a beleket, segíti az anyagcsere bomlástermékeinek kiürülését. Rengeteg kálium is van a szőlőben, ez egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását. A gazdag ásványi- és növényianyag-koktél természetes módon méregtelenít, sőt, még a zsírokat is képes megkötni.

Ezen tulajdonságai miatt elsőrangú támogatója lehet a fogyókúrának. A táplálkozási szakértők szerint az őszi szőlőszezonban hetente egy alkalommal érdemes szőlőnapot tartani! Egész napra elosztva fogyassz el maximum 2 kg szőlőt, mellé pedig igyál meg 3 liter vizet vagy teát.

Mértékkel, de rendszeresen: tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres borfogyasztók – nőknél ez napi 1, míg férfiaknál 2 dl jó minőségű vörösbort jelent – koleszterinértékei általában jobbak, mint azoké, akik nem kedvelik a nemes nedűt.

+ 1 tipp

A szőlőmagból préselt olajat hidegen nyerik ki, így megmarad tápanyagtartalma. Kellemes illatú, színe sárgás, íze az olívaolajéra emlékeztet. Leginkább saláták és páclevek ízesítésére használják.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.