Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcsszörpök

A házi készítésű szörp sokkal finomabb és egészségesebb, mint a készen kapható üdítők és gyümölcslevek. Nem is olyan nagy munka: így mindenképpen megéri készíteni jónéhány üveggel!

Szörp bogyós gyümölcsből nyersen eltéve
Elkészítés: 1 kg gyümölcshöz 6 dl vizet, 1/2 kávéskanál szalicilt, 1 kávéskanál borkősavat adunk. Az anyagokat összeturmixoljuk, vagy egy porcelántálban jól összetörjük. Kisebb tüllzacskókba merjük (egy kilót egy zacskóba), felfüggesztjük, alá edényt teszünk, és 12 óráig állni hagyjuk, hogy magától csepegjen ki a folyadék. Nyomkodni nem szabad. Megmérjük a lecsepegett folyadékot, és ugyanannyi súlyú cukrot adunk hozzá. Közben néhányszor megkevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Másnap szalicilos vízzel kiforrázott üvegekbe öntjük, légmentesen lekötjük vagy bedugaszoljuk. Vitamindús, aromás ital, felbontás után is eltartható.


Málnaszörp
Elkészítés: A jó érett gyümölcsöt összetörjük, uborkásüvegbe tesszük. Másnap sűrű szálú ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és 1 literhez 5 dl vizet öntünk. Minden 1 liter mennyiséghez 1 kg cukrot veszünk, jól felforraljuk, forrón üvegekbe öntjük, azonnal lekötözzük, és kihűlésig szárazgőzben tartjuk.


Meggyszörp
Elkészítés: Az apró szemű érett cigánymeggyet jól megmossuk. Ép zománcú edényben a magjával együtt összenyomjuk, másnapig állni hagyjuk, akkor szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon. Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk, ráöntjük a meggylevet, és 20 percig főzzük. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. A megmaradt meggy húsából 1 kg gyümölcsre 60 dkg cukrot számítva, dzsemet főzhetünk.


Szilvaszörp
Elkészítés: Megmossuk és kimagozzuk a szilvát, majd egy edénybe tesszük, és ráöntünk annyi forró vizet, hogy ellepje. Állni hagyjuk. Másnap leszűrjük a levét, felforraljuk, majd visszaöntjük a szilvára. Állni hagyjuk. Harmadik nap megismételjük ezt a műveletet. Negyedik nap leszűrjük a levét, minden liternyi léhez 50 dkg cukrot adunk. Felforraljuk, negyed órát főzzük, és azonnal üvegekbe töltjük. A megmaradt szilvából lekvárt készíthetünk.


Mentaszörp
Elkészítés: 1 csésze (2 dl) szár nélküli mentalevelet megmosunk, lecsepegtetjük, majd 3-4 literes edénybe tesszük. Felforralunk 2  liter vizet, a levelekre öntjük, hozzáadunk 2 kg cukrot, és jól elkeverjük. 1-2 napig állni hagyjuk. Időnként megrázzuk az edényt, hogy a cukor feloldódjon. Ezután leszűrjük a szirupot, felforraljuk, és üvegekbe töltjük. Sötét helyen tároljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss