Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A házi készítésű szörp sokkal finomabb és egészségesebb, mint a készen kapható üdítők és gyümölcslevek. Nem is olyan nagy munka: így mindenképpen megéri készíteni jónéhány üveggel!

Szörp bogyós gyümölcsből nyersen eltéve
Elkészítés: 1 kg gyümölcshöz 6 dl vizet, 1/2 kávéskanál szalicilt, 1 kávéskanál borkősavat adunk. Az anyagokat összeturmixoljuk, vagy egy porcelántálban jól összetörjük. Kisebb tüllzacskókba merjük (egy kilót egy zacskóba), felfüggesztjük, alá edényt teszünk, és 12 óráig állni hagyjuk, hogy magától csepegjen ki a folyadék. Nyomkodni nem szabad. Megmérjük a lecsepegett folyadékot, és ugyanannyi súlyú cukrot adunk hozzá. Közben néhányszor megkevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Másnap szalicilos vízzel kiforrázott üvegekbe öntjük, légmentesen lekötjük vagy bedugaszoljuk. Vitamindús, aromás ital, felbontás után is eltartható.


Málnaszörp
Elkészítés: A jó érett gyümölcsöt összetörjük, uborkásüvegbe tesszük. Másnap sűrű szálú ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és 1 literhez 5 dl vizet öntünk. Minden 1 liter mennyiséghez 1 kg cukrot veszünk, jól felforraljuk, forrón üvegekbe öntjük, azonnal lekötözzük, és kihűlésig szárazgőzben tartjuk.


Meggyszörp
Elkészítés: Az apró szemű érett cigánymeggyet jól megmossuk. Ép zománcú edényben a magjával együtt összenyomjuk, másnapig állni hagyjuk, akkor szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsurogjon. Minden liter léhez 80 dkg cukrot mérünk, ráöntjük a meggylevet, és 20 percig főzzük. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. A megmaradt meggy húsából 1 kg gyümölcsre 60 dkg cukrot számítva, dzsemet főzhetünk.


Szilvaszörp
Elkészítés: Megmossuk és kimagozzuk a szilvát, majd egy edénybe tesszük, és ráöntünk annyi forró vizet, hogy ellepje. Állni hagyjuk. Másnap leszűrjük a levét, felforraljuk, majd visszaöntjük a szilvára. Állni hagyjuk. Harmadik nap megismételjük ezt a műveletet. Negyedik nap leszűrjük a levét, minden liternyi léhez 50 dkg cukrot adunk. Felforraljuk, negyed órát főzzük, és azonnal üvegekbe töltjük. A megmaradt szilvából lekvárt készíthetünk.


Mentaszörp
Elkészítés: 1 csésze (2 dl) szár nélküli mentalevelet megmosunk, lecsepegtetjük, majd 3-4 literes edénybe tesszük. Felforralunk 2 liter vizet, a levelekre öntjük, hozzáadunk 2 kg cukrot, és jól elkeverjük. 1-2 napig állni hagyjuk. Időnként megrázzuk az edényt, hogy a cukor feloldódjon. Ezután leszűrjük a szirupot, felforraljuk, és üvegekbe töltjük. Sötét helyen tároljuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.