Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Zsemlegombóc
Mákos guba
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Desszert

Édes második fogás: lekváros kelt kifli

A kelt tésztás sütemények édesek, foszlósak és puhák. Jól illenek tartalmas levesek után második fogásnak, de kávé mellé reggeliként vagy tízóraiként is fogyaszthatjuk. Most egy őszies ízvilágú receptet hoztunk, próbáld ki, süsd meg akár már a hosszú hétvége alatt!

A kelt tészta elkészítése nem ördöngösség: ugyan picit bonyolultabb, mint egy egyszerű kevert tészta, de néhány sütés után ez is rutinná válhat. Amire figyelj: a felhasználásra kerülő alapanyagokat jóval a használat előtt vedd ki a kamrából, a hűtőből, legyenek szoba-hőmérsékletűek. A hozzáadott tej ideális hőmérséklete 35-37 fok. A lisztet mindig szitáld át, ettől a liszt levegős lesz, jobb hatásfokot érnek el az élesztőgombák. Használj mindig friss, könnyen morzsolható élesztőt vagy jó minőségű porélesztőt. Sok sikert, jó munkát és persze jó étvágyat a végeredményhez!

Lekváros kelt kifli

  • Előkészítés: 40 perc
  • Kelesztés: 1 óra
  • Sütés: 20 perc
Lekváros kelt kifli
Lekváros kelt kifli / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1,8 dl tej
  • 20 g friss élesztő
  • 80 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 50 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • sűrű szilvalekvár

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 1 marék apróra vágott dió

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, hozzákeverünk egy evőkanál kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a maradék cukrot, az egész tojást, majd a felfutott élesztőt is. Szépen kidagasztjuk a tésztát. Ha már elválik az edény falától, hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és azzal is dagasztjuk még pár percig. Lisztezett keverőtálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen fél óráig kelesztjük.
  3. Utána lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk. Egy 4 mm vastag téglalappá nyújtjuk, 10 egyforma négyzetre felvágjuk. Mindegyik tésztadarabra teszünk egy-egy kanál lekvárt. Két szemközti csücsköt egymásra hajtunk középen. Sütőpapíros tepsire tesszük. Letakarjuk, és még 20-25 percig kelesztjük.
  4. Végül lekenjük felvert tojással, megszórjuk durvára vágott dióval, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.