Az ősz beköszöntével újra megjelent a mandarin a zöldségboltok kínálatában. Sajnos előfordul, hogy édes, lédús gyümölcs helyett savanyú, majdnem ehetetlen mandarint sikerül vásárolni. A jó hír, hogy nem kell kidobnod az egyébként igen borsos árú finomságot – mutatjuk a megoldást!
Amikor mandarint vásárolsz, te is abban bízol, hogy nemcsak lédús, hanem finom édes is lesz. Ez azonban nem mindig jön össze, de szerencsére van egy roppant egyszerű módszer, amivel javíthatsz a mandarin ízén.
Így lesz édesebb a mandarin
A savanyú mandarin pillanatok alatt édessé válik egy Japánban gyakran használt módszernek köszönhetően. Mindössze két tálra és vízre lesz szükséged ahhoz, hogy ízletessé varázsold a savanyú gyümölcsöt. Az egyik tálba önts kb. 40 fokos meleg vizet, a másikba engedj hideget. Tedd a mandarinokat a meleg vízzel teli tálba és hagyd őket benne 10 percig. Ez idő alatt a víz megnyitja a héj pórusait, és a citromsav felszabadul. Az idő leteltével tedd át a mandarinokat hideg vízbe, és hagyd ott néhány percig. Ez hősokkot okoz, amelynek hatására a héj pórusai újra összehúzódnak és az édes lé a gyümölcsben marad. Vedd ki a vízből a mandarint, töröd meg és már pucolhatod is!
Így válassz mandarint a boltban
Természeten az a legjobb, ha sikerül édes, lédús gyümölcsöt venni. Ehhez néhány dologra figyelned kell: válassz kemény húsú, hibátlan külsejű, élénk narancssárga színű gyümölcsöket. Azok, amelyek könnyűek, puhák, már biztosan nem frissek és valószínűleg már kiszáradtak.
Figyelj a mandarin alakjára is: minél kerekebb, annál valószínűbb, hogy édes.
Mandarin vagy klementin?
A zöldségesnél biztosan feltűnt már, hogy a mandarin mellett klementin is kapható. Hogy mi a különbség a két gyümölcs között? Korábbi cikkünkből megtudhatod!
Miért jó, ha sok mandarint eszel?
A mandarin nagy mennyiségben tartalmaz sinefrint, ami hurutellenes szer, ezért a tüdő megtisztítására ajánlott minden reggel egy pohár mandarinlevet fogyasztani. Ezzel megszabadítod a nyáktól a garatot, amelyben a baktériumok megtelepedhetnek.
Izomgörcsök ellen a mandarin igazi csodaszer. Például ha gyakran van lábikragörcsöd, vagy görcsös hasfájásod, egyél sűrűn mandarint, ami nyugtatja az izmokat. Ha pedig túl erős menstruációs vérzés miatt fáj a hasad, akkor is jó megoldás, ha minél több mandarint fogyasztasz, mert vérzéscsillapító, görcsoldó hatású.
Szárítsd ki a mandarin héját, áztasd hideg vízbe és főzd meg. Ha kihűlt a főzet, akkor szűrd le, és az így marad italt kortyolgasd – ez köptető és nyákoldó hatású, amely megkönnyíti a köhögést.
A mandarin héjából készített keserű folyadékot az anyagcsere folyamatok javítására is használhatod. Étkezés előtt fogyassz belőle fél pohárral.
Illóolajként csepegtess párologtatóba mandarinolajat, és engedd, hogy észrevétlenül jobb kedvre derítsen az édes mandrinillat. Oldja a stresszt!
Segíti a gyógyulást, ha sok mandarint eszel, mert a benne lévő fitoncid miatt antibakteriális hatású.
Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Magas a C-vitamin tartalma, erősíti az immunrendszert, ami által ellenállóbbá teszi a szervezetet a vírusokkal szemben. A C-vitaminon kívül található még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok is.
A mandarin a rosttartalma miatt gyorsítja az anyagcserét, a C-vitaminnak köszönhetően pedig szervezet gyorsabban égeti a zsírt. Azért is érdemes belecsempészni a diétás étrendbe, mert a kevésbé finom kalóriaszegény ételeket jól kiegészíti intenzív ízével.
A szervezet salaktalanításában is segít a mandarin, mert növeli a vörösvérsejtek oxigén-visszatartását, így tisztítja a vért.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.