Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A mediterrán konyha közkedvelt fogásainak családjába tartoznak a dolmák. A valaha török befolyás alatt álló vidékek mindegyikének megvan a maga specialitása a rizzsel (esetenként olajos magvakkal, helyenként mazsolával vagy zöldségekkel bárányhússal dúsítva), néhol zöldségekkel, sós lében érlelt sajttal töltött szőlőlevelekre, de igen elterjedtek különböző variánsai a Balkánon, a Kaukázusban, Iránban és a Közel-Kelet számos országában is.

A dolma a török dolmak (tölteni való, töltött) szóból származik – ezt használják sok esetben a töltött padlizsánra, cukkinire és egyéb zöldségfélékre –, de világszerte sokan asszociálnak azonnal a göngyölt szőlőlevelekre, melyeket Törökországban sarmakként vagy yaprak dolmasiként ismernek.

 

A szőlőlevelek rendszerint fűszerezett rizstölteléket rejtenek
A szőlőlevelek rendszerint fűszerezett rizstölteléket rejtenek

 

Nem mellesleg a sarma elnevezés terjedt el számos balkáni nyelvben – és természetesen minden töltött leveles zöldségféléből készült fogás e nagy dolmacsalád tagja, többek között a mi töltött káposztánk is!

A nyári melegben remek dolog árnyas lugasban múlatni az időt. Néhány szép, zsenge (nem permetezett!) szőlőlevelet pedig könnyedén át lehet menteni a konyhába, hogy a családot vagy baráti társaságot ki-ki saját készítésű töltött szőlőlevelekkel örvendeztesse meg!

 

A zsenge és egészséges levelek alkalmasak a töltésre
A zsenge és egészséges levelek alkalmasak a töltésre

 

Az elkészítésre természetesen vidékenként más és más előírások, szabályok érvényesek. Különbségek mutatkoznak a balkáni, közel-keleti, kaukázusi specialitások között, de ki-ki megtalálhatja, kikísérletezheti az ízléséhez legközelebb álló elkészítési és ízesítési módot.

Habliliom Könnyed Konyhájában ez a fogás is egyszerűen készül – kis rafinériával.

Töltött szőlőlevelek – szárított paradicsommal, fekete olívával

 

Szárított paradicsommal gazdagított rizs rejlik a fényes tekercsekben
Szárított paradicsommal gazdagított rizs rejlik a fényes tekercsekben

 

Hozzávalók 4-5 főre, előételként:

15-18 db hibátlan, zsenge szőlőlevél

15 dkg rizs (kerek szemű)
2 db napon szárított paradicsom
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 közepes salottahagyma

2,5-3 dl zöldségalaplé
½ citrom leve 
8-10 félbe vágott fekete olívabogyó
olíva olaj, só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez a rizst alaposan megmosom, megszárítom. A salottákat, a paradicsomokat nagyon finomra vágom, a petrezselymet felaprítom.

1 teáskanálnyi olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, rászórom a rizst, szárított paradicsomokat, és felöntöm a 3 dl vízzel, sózom, borsozom. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára párolom. Amíg a rizs párolódik, előkészítem a tölteni való leveleket.

 

Szőlőlevelek – még vízcseppekkel
Szőlőlevelek – még vízcseppekkel

 

Alapos mosás és szárítás után egy nagyobb szűrőbe rakosgatom őket. Nagyjából ½ l vizet felforralok, és leforrázom az előkészített szőlőleveleket. Ezáltal megpuhulnak, könnyen formázhatók lesznek – sajnos üde zöld színük is odavész, de a végeredmény kárpótlást nyújt a színvesztésért!

A leveleket lecsepegtetem, szétválasztom, a felesleges vizet papírtörlővel felitatom.

A már majdnem puha rizs alatt elzárom a lángot, hozzáadom az aprított petrezselymet, és nagyjából 1 teáskanálnyi citromlevet. Alaposan összekeverem, fedő alatt kissé hűlni hagyom, így a rizs minden nedvességet és aromát felvesz.

 

A töltelék már elkészült…
A töltelék már elkészült…

 

A munkalapra terítek egy szőlőlevelet és a közepére 1 púpozott teáskanálnyi tölteléket helyezek, melyet kézzel kis hengerré formálok, majd szépen becsomagolom: jobbról, majd balról is ráhajtom a levélrészeket, végül felülről is – kis csomaggá alakítom. A többivel hasonlóan járok el.

Egy tűzálló tál aljára merek 2 merőkanálnyi zöldségalaplét, amit a maradék citrom levével teszek pikánsabbá. Erre sorakoztatom szorosan egymás mellé a kész „dolmákat”, majd annyi alaplét merek rájuk, hogy nagyjából a tekercsek feléig érjen. Az egészet lefedem (tető híján az alufólia is remek szolgálatot tesz), majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet párolom. A már puha és egyenletesen aranyló zöld töltött szőlőleveleket megfordítom, szobahőmérsékleten hagyom hűlni. Ezután tálaló tálba rakosgatom őket, a tetejükre kevés olívaolajat locsolok, félbevágott olívákkal ízesítem, az egészet beteszem néhány órára (még jobb egész éjszakára) a hűtőszekrénybe.

 

Alaposan lehűtve az igazi!
Alaposan lehűtve az igazi!

 

Az üde zöldből aranylóra érlelt töltött levelek ebben a viszonylag semleges ízesítésű variációban szinte bármivel fogyaszthatók, de a töltelékbe kerülhet pirított fenyőmag, esetleg néhány szem mazsola is.

Darált hússal készült töltelék esetén melegen, minden más esetben hidegen célszerű tálalni a töltött szőlőleveleket – érdemes minél több változatban kipróbálni! Előételként joghurttal, salátákkal, további citromszeletekkel körítve, de borozáshoz sajtok mellé is tökéletes, nyári fogás.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.