Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Egyszerű, népszerű, jóízű és legyen azért izgalmas is persze. Szinte mindennapos dilemma, ha viszonylag gyorsan készítene az ember ízletes meleg ételt.

Az egytálétel mindig jó választás – ebédre, vacsorára egyaránt tökéletes. No de mi legyen benne? A paprikás krumpli egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyet tűzhelyen, bográcsban, családnak vagy barátoknak bárki gyorsan el tud készíteni – annyiféle változata ismert, hogy akár hosszas vita tárgya lehet a hozzávalók darabolása éppúgy, mint az összetevők megválogatása.

Egyszerű hozzávalók – különleges fűszerezéssel
Egyszerű hozzávalók – különleges fűszerezéssel

Ha pedig az ember eljátszik a gondolattal, miként is lehetne feldobni, átalakítani ezt az egytálételt, érdemes más konyhákban is körülnézni! Az amerikai konyha egyik igen figyelemre méltó szegmense a déli Louisiana Állam francia bevándorlók által meghonosított, egyszerű hozzávalókra épített, rusztikus konyhája, az úgynevezett cajun [kedzsön] konyha, amely eredetileg túlnyomórészt a jazz fővárosában, New Orleansban volt igazán népszerű. A fogalom az 1980-as években kezdett elterjedni, és a 20. század végétől vált igazán ismertté világszerte. Pikáns és fűszeres ételekre épül, elsősorban a helyi hozzávalókra, jelentős szerepet kapnak benne a szabad téren készített grillezett húsok, a BBQ-fogások, rákok, halak, zöldséges egytálételek. A fűszerezésben a francia és a déli hatások ötvöződnek.

Ha az illatok is csatolhatók lennének a cajun fűszerkeverékhez…
Ha az illatok is csatolhatók lennének a cajun fűszerkeverékhez…

Ma már nagyobb élelmiszerüzletekben, fűszer- és delikát boltokban nálunk is beszerezhető a cajun fűszerkeverék, amely jórészt őrölt pirospaprikából, hagymából, fokhagymából, kakukkfűből, oregánóból, sóból, borsból, római köményből, chiliből áll.

Markáns, nagyon gazdag fűszerkeverék, amely zöldséges és húsos fogásokhoz egyaránt remekül használható.

Ezt a fűszert használtam ahhoz az egytálételhez, amely a magyar, a mediterrán és az amerikai dél ízvilágát egyaránt ötvözi – kezdők számára sem okoz nehézséget az elkészítése, ráadásul gyorsan és olyan hozzávalókból tálalható, amelyek szinte mindegyike kéznél van. Igazi, rusztikus fogás, izgalmas ízekkel – az összetevőket egységesen kisméretűre daraboltam, de aki nagyobb darabokra vágyik, nyugodtan vághatja hasábokra is mindegyiket!

Cajun fűszeres krumpliegytál

Igazi rusztikus fogás, aminek nem lehet ellenállni!
Igazi rusztikus fogás, aminek nem lehet ellenállni!

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg krumpli
4 db kisebb méretű sárgarépa (kb. 30 dkg)
3-4 db lucullus paradicsom
1 kisebb csokor újhagyma
5-6 db szárított paradicsom
½ l zöldségleves
2 teáskanál cajun fűszerkeverék
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket tisztítás után egységesen 1 cm-es darabokra vágtam, a hagymát finomra aprítottam. Egy nagyobb edényben az olajon üvegesre pirítottam a hagymát, erre dobtam a krumpli és paradicsomkockákat (a szárítottat és a frisset egyaránt). Megszórtam cajun fűszerrel, alaposan átforgattam, mikor a paradicsom kezdte kiengedni a levét, hozzáadtam a sárgarépát, majd felöntöttem a levessel. Fedő alatt lassú tűzön kb. 25 perc alatt készre főztem. A levéből ugyan vesztett egy keveset, de kellemesen besűrűsödött.

Újramelegítve még inkább összeérnek az ízek!
Újramelegítve még inkább összeérnek az ízek!

A pikáns fűszerek nagyszerű egyensúlyt alkotnak a paradicsommal, a krumplival és a sárgarépával – nem is kell hozzá más, mint néhány szelet friss kenyér!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.