Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Az őszi alapanyagokból készült ételeknél fontos szempont, hogy melegséget, érett és határozott ízeket lehessen előcsalogatni belőlük a feltálalt fogásokban. Egyre karakteresebb lesz ilyenkor a fűszerezés, és egyre fontosabb, hogy tápláló, ugyanakkor vitamindús is legyen az étel.

A sárga sütőtök, a halvány gesztenye, a sokféle gyökérzöldség mellett a káposztafélék is mind nagyobb szerephez jutnak ilyenkor a konyhában.

A brokkoli, amely a karfiol unokatestvérének is tekinthető, az egyik legtöbb jótékony vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkező zöldségféle – harsogó zöld színével messziről kitűnik számos szezonális zöldségféle közül. Káliumban, magnéziumban, kalciumban egyaránt gazdag, de vasból is viszonylag sok található benne. Arról nem is szólva, hogy 100 gr nyers brokkoliban többek között 115 mg C-, 1,2 mg E- és 143 μg A-vitamin található – mindehhez igen alacsony kalória- (28 Kcal) és rendkívül magas víztartalom (90 gr), továbbá jótékony rostok (3 gr) is társulnak.

A káposztafélék családjának legfiatalabb tagja valóságos vitaminbomba!
A káposztafélék családjának legfiatalabb tagja valóságos vitaminbomba!

Talán kevésbé közismert, hogy a brokkolit olasz földeken kezdték először termelni. Medici Katalin vitte magával Franciaországba, majd „olasz spárgaként” ismerték meg Anglia lakói, aztán a 18. században Thomas Jefferson, az Egyesült Államok 3. elnöke gondoskodott arról, hogy a tengerentúlon is mind többen fogyasszanak ebből a nagyszerű zöldségből.

A friss brokkoli egyik nagy előnye a mélyhűtöttel szemben, hogy a zsenge levelei is hasznosíthatók, melyek vitamintartalma felülmúlja a kis „rózsákét”, ha csak lehetséges, érdemes felhasználni!

A sült paprikakockákkal derűssé és kellemes fűszerezéssel zamatossá sütött rétes töltelékében a brokkoli levelei is nagyszerű helyre leltek.

Brokkolikrémes rétes sült paprikakockákkal

Igazi derűs színek az őszi asztalon – brokkolival, sült paprikával
Igazi derűs színek az őszi asztalon – brokkolival, sült paprikával

Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
2 db kisméretű egész tojás kissé felverve
20 dkg friss brokkoli rózsáira bontva + zsenge levelei
1 kis csokor petrezselyemzöld
12,5 dkg ricotta (vagy krémes tehéntúró)
15 dkg piros húsú paprika (kápia vagy kaliforniai)
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, kakukkfű)

A tetejére: 2 teáskanál szezámmag (elhagyható)

Elkészítés: A paprikát 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Amíg sül, elkészítem a brokkolikrémet. A brokkolit rózsáira bontom, a leveleit kisebb darabokra vágom. Enyhén sós vízben 6-8 perc alatt roppanósra főzöm, majd gyorsan jeges vízbe szedem, hogy megőrizze élénk színét, majd leszűröm. A petrezselyemzöldet felaprítom.

A felvert tojásból kb. 2 teáskanálnyit félreteszek, a többit keverőtálba öntöm, hozzáadom a ricottát. ½ teáskanál tengeri sóval, nem kevés frissen őrölt borssal, valamint 1 szűk mokkáskanálnyi kakukkfűvel fűszerezem. Botmixerrel krémesre dolgozom. Hozzáadom az aprított petrezselymet, valamint a már kihűlt brokkolirózsákat és leveleket – az egészet alaposan összeturmixolom, ha szükséges, kevés sót adok hozzá.

A feketére sült paprikát 10-15 percre nejlonzacskóba dobom. Közben előkészítek egy nagy gáztepsit, amit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát enyhén lisztezett felületre terítem, megfelezem. A paprikát meghámozom, kicsumázom, ½ cm-es apró kockákra vágom.

A kétféle töltelék színei és ízei egyaránt megnyernek bárkit!
A kétféle töltelék színei és ízei egyaránt megnyernek bárkit!

A kissé kinyújtott tésztalapra halmozom a brokkolikrém felét, majd megszórom a paprikakockák felével, feltekerem. A másik tésztával és többi hozzávalóval ugyanígy járok el.
A rétesrudakat megkenem a félretett tojással, tetejüket megszórom szezámmaggal. 30-35 perc alatt halványpirosra sütöm, melegen tálalom.

A halványzöld brokkolikrémet nem csupán színesíti, de igencsak kellemes ízharmóniákkal egészíti ki a paprika – ha több brokkolit készítek elő, a krémből kimaradt rózsákat a rétes mellé kínálom.

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!

Ebédre, vacsorára, de baráti összejövetelekre is könnyedén elkészíthető finomság. Természetesen házilag nyújtott rétestésztával éppúgy nagyszerű, mint készen vásárolt réteslappal, és a mennyiség is növelhető, ha nagyobb a társaság!


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.