A sárga sütőtök, a halvány gesztenye, a sokféle gyökérzöldség mellett a káposztafélék is mind nagyobb szerephez jutnak ilyenkor a konyhában.
A brokkoli, amely a karfiol unokatestvérének is tekinthető, az egyik legtöbb jótékony vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkező zöldségféle – harsogó zöld színével messziről kitűnik számos szezonális zöldségféle közül. Káliumban, magnéziumban, kalciumban egyaránt gazdag, de vasból is viszonylag sok található benne. Arról nem is szólva, hogy 100 gr nyers brokkoliban többek között 115 mg C-, 1,2 mg E- és 143 μg A-vitamin található – mindehhez igen alacsony kalória- (28 Kcal) és rendkívül magas víztartalom (90 gr), továbbá jótékony rostok (3 gr) is társulnak.
Talán kevésbé közismert, hogy a brokkolit olasz földeken kezdték először termelni. Medici Katalin vitte magával Franciaországba, majd „olasz spárgaként” ismerték meg Anglia lakói, aztán a 18. században Thomas Jefferson, az Egyesült Államok 3. elnöke gondoskodott arról, hogy a tengerentúlon is mind többen fogyasszanak ebből a nagyszerű zöldségből.
A friss brokkoli egyik nagy előnye a mélyhűtöttel szemben, hogy a zsenge levelei is hasznosíthatók, melyek vitamintartalma felülmúlja a kis „rózsákét”, ha csak lehetséges, érdemes felhasználni!
A sült paprikakockákkal derűssé és kellemes fűszerezéssel zamatossá sütött rétes töltelékében a brokkoli levelei is nagyszerű helyre leltek.
Brokkolikrémes rétes sült paprikakockákkal
Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
2 db kisméretű egész tojás kissé felverve
20 dkg friss brokkoli rózsáira bontva + zsenge levelei
1 kis csokor petrezselyemzöld
12,5 dkg ricotta (vagy krémes tehéntúró)
15 dkg piros húsú paprika (kápia vagy kaliforniai)
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, kakukkfű)
A tetejére: 2 teáskanál szezámmag (elhagyható)
Elkészítés: A paprikát 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Amíg sül, elkészítem a brokkolikrémet. A brokkolit rózsáira bontom, a leveleit kisebb darabokra vágom. Enyhén sós vízben 6-8 perc alatt roppanósra főzöm, majd gyorsan jeges vízbe szedem, hogy megőrizze élénk színét, majd leszűröm. A petrezselyemzöldet felaprítom.
A felvert tojásból kb. 2 teáskanálnyit félreteszek, a többit keverőtálba öntöm, hozzáadom a ricottát. ½ teáskanál tengeri sóval, nem kevés frissen őrölt borssal, valamint 1 szűk mokkáskanálnyi kakukkfűvel fűszerezem. Botmixerrel krémesre dolgozom. Hozzáadom az aprított petrezselymet, valamint a már kihűlt brokkolirózsákat és leveleket – az egészet alaposan összeturmixolom, ha szükséges, kevés sót adok hozzá.
A feketére sült paprikát 10-15 percre nejlonzacskóba dobom. Közben előkészítek egy nagy gáztepsit, amit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát enyhén lisztezett felületre terítem, megfelezem. A paprikát meghámozom, kicsumázom, ½ cm-es apró kockákra vágom.
A kissé kinyújtott tésztalapra halmozom a brokkolikrém felét, majd megszórom a paprikakockák felével, feltekerem. A másik tésztával és többi hozzávalóval ugyanígy járok el.
A rétesrudakat megkenem a félretett tojással, tetejüket megszórom szezámmaggal. 30-35 perc alatt halványpirosra sütöm, melegen tálalom.
A halványzöld brokkolikrémet nem csupán színesíti, de igencsak kellemes ízharmóniákkal egészíti ki a paprika – ha több brokkolit készítek elő, a krémből kimaradt rózsákat a rétes mellé kínálom.
Ebédre, vacsorára, de baráti összejövetelekre is könnyedén elkészíthető finomság. Természetesen házilag nyújtott rétestésztával éppúgy nagyszerű, mint készen vásárolt réteslappal, és a mennyiség is növelhető, ha nagyobb a társaság!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.