Néhány friss és könnyen elkészíthető falatka minden összejövetel hangulatát csak emeli, jó érzés friss, szezonális alapanyagok felhasználásával előállni valami ínyencséggel!
Az újkrumpli és a még zsenge sárgarépa nem csupán az első zöldborsóból készített levest gazdagíthatja, hanem önálló falatkák színes és nagyon ízletes főszereplőiként is asztalra kerülhetnek.
Ha kevés az idő az előkészületekre és a kivitelezésre, mégis valami izgalmasat szeretnék kínálni, a zsenge sárgarépából és újhagymából, friss bazsalikommal fűszerezett falatnyi tallérok biztosan sikert aratnak:
Bazsalikomos sárgarépatallérok
Hozzávalók kb. 25 db 3 cm átmérőjű tallérhoz:
1 csokor zsenge sárgarépa
2 szál újhagyma
4-5 bazsalikomlevél
5 dkg reszelt sajt (pl. gouda vagy edami)
1 egész tojás
1 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
ízlés szerint: kevés só, frissen őrölt bors, szárított oregánó
A tepsi megkenéséhez: 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A sárgarépákat tisztítást követően nagylyukú reszelőn lereszelem, a hagymát apró kockákra vágom, a bazsalikomleveleket felaprítom.
A sajtot szintén lereszelem, a sárgarépával megegyező csíkokra. A tojást tálba ütöm, hozzákanalazom a tejszínt, a keményítőt, a Grana Padanót, fűszerezem, alaposan elkeverem.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok, a papírt vékonyan megkenem olívaolajjal, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A zöldségeket és a tojásos keveréket összeforgatom. A keverékből púpozott teáskanálnyi halmokat biggyesztek az előkészített tepsire.
Nagyjából 10 percnyi sütés után minden kis tallért megfordítok, a tetejüket is átpirítom további 5 perc alatt.
A megsült tallérokat visszaforgatva tálra helyezem – langyosan, hidegen önmagában, saláták, felvágottak, sültek mellé is nagyszerű, de pestós újkrumplival igazi kora nyári hangulatot idéz a tányérra!
A petrezselymes újkrumpli – ma is a gyerekkori első nyári ebédeket idézi. A kertben termett első újkrumplikból készült, szinte magától értetődő természetességgel képezte a rántott csirkecombok köretét, amihez ugyanilyen egyértelműen társult a tejfölös uborkasaláta.
Az apró újkrumplihasábokat azonban nem csupán finomra vágott petrezselyembe, de pestóba is lehet forgatni – belátom, hogy a pesto egyike a legkedvesebb frissen készített „aromás zöld mártásaimnak”, amiből csak lehet, kipróbálom.
A bazsalikomos-petrezselymes pesto és az újkrumpli mintha mindig egymás társaságát kereste volna, olyan nagyszerű párost alkotnak. Ha már kész a pesto, nagyjából 15 perc alatt készen is van a:
Pestós újkrumpli
Hozzávalók:
½ kg apró szemű újkrumpli
3 evőkanál bazsalikomos-petrezselymes pesto
Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikálom, külső, vékony héjukat eltávolítom. Nagyjából egyforma apró hasábokra vágom. Sós vízben kb. 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm. Még forrón rákanalazom a pestót, óvatosan összeforgatom, tálra szedem.
Akár frissen sültek köreteként, akár piknikre készülő mártogatósok, grillezett húsok vagy zöldségek, esetleg sárgarépatallérok mellé – langyosan, de hidegen is nagyon ízletes, friss kora nyári fogás!
Az egyszerűen és szinte villámgyorsan elkészíthető falatokkal minden tányérra pillanatok alatt nyári hangulat varázsolható – időjárástól függetlenül!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.