Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Júniusban, különösképp egy hosszú hétvégén, egyre több helyen rendeznek kerti mulatságot, délutáni pikniket vagy gyűlik össze a baráti társaság, család a szabad levegőn eszegetni, iszogatni, beszélgetni, szerencsés esetben eső sem zavarja az együtt töltött időt.

Néhány friss és könnyen elkészíthető falatka minden összejövetel hangulatát csak emeli, jó érzés friss, szezonális alapanyagok felhasználásával előállni valami ínyencséggel!

A nyár színei és ízei kis tallérokban
A nyár színei és ízei kis tallérokban

Az újkrumpli és a még zsenge sárgarépa nem csupán az első zöldborsóból készített levest gazdagíthatja, hanem önálló falatkák színes és nagyon ízletes főszereplőiként is asztalra kerülhetnek.

Ha kevés az idő az előkészületekre és a kivitelezésre, mégis valami izgalmasat szeretnék kínálni, a zsenge sárgarépából és újhagymából, friss bazsalikommal fűszerezett falatnyi tallérok biztosan sikert aratnak:

Bazsalikomos sárgarépatallérok

2 tálban a „száraz” és a „nedves” hozzávalók
2 tálban a „száraz” és a „nedves” hozzávalók

Hozzávalók kb. 25 db 3 cm átmérőjű tallérhoz:
1 csokor zsenge sárgarépa
2 szál újhagyma
4-5 bazsalikomlevél
5 dkg reszelt sajt (pl. gouda vagy edami)
1 egész tojás
1 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál reszelt keménysajt (pl. Grana Padano)
ízlés szerint: kevés só, frissen őrölt bors, szárított oregánó
A tepsi megkenéséhez: 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A sárgarépákat tisztítást követően nagylyukú reszelőn lereszelem, a hagymát apró kockákra vágom, a bazsalikomleveleket felaprítom.

A sajtot szintén lereszelem, a sárgarépával megegyező csíkokra. A tojást tálba ütöm, hozzákanalazom a tejszínt, a keményítőt, a Grana Padanót, fűszerezem, alaposan elkeverem.

Az előkészített alapok – már csak a bazsalikom várja az aprítást
Az előkészített alapok – már csak a bazsalikom várja az aprítást

Egy nagy tepsit sütőpapírral borítok, a papírt vékonyan megkenem olívaolajjal, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

A zöldségeket és a tojásos keveréket összeforgatom. A keverékből púpozott teáskanálnyi halmokat biggyesztek az előkészített tepsire.

A sütő már melegszik…
A sütő már melegszik…

Nagyjából 10 percnyi sütés után minden kis tallért megfordítok, a tetejüket is átpirítom további 5 perc alatt.

A megsült tallérokat visszaforgatva tálra helyezem – langyosan, hidegen önmagában, saláták, felvágottak, sültek mellé is nagyszerű, de pestós újkrumplival igazi kora nyári hangulatot idéz a tányérra!

Frissen a sütőből
Frissen a sütőből

Előétel vagy köret – mindenképp izgalmas és ízletes párosítás!
Előétel vagy köret – mindenképp izgalmas és ízletes párosítás!

A petrezselymes újkrumpli – ma is a gyerekkori első nyári ebédeket idézi. A kertben termett első újkrumplikból készült, szinte magától értetődő természetességgel képezte a rántott csirkecombok köretét, amihez ugyanilyen egyértelműen társult a tejfölös uborkasaláta.

A kora nyár legnépszerűbb köretei készülnek újkrumpliból
A kora nyár legnépszerűbb köretei készülnek újkrumpliból

Az apró újkrumplihasábokat azonban nem csupán finomra vágott petrezselyembe, de pestóba is lehet forgatni – belátom, hogy a pesto egyike a legkedvesebb frissen készített „aromás zöld mártásaimnak”, amiből csak lehet, kipróbálom.

A bazsalikomos-petrezselymes pesto és az újkrumpli mintha mindig egymás társaságát kereste volna, olyan nagyszerű párost alkotnak. Ha már kész a pesto, nagyjából 15 perc alatt készen is van a:

Pestós újkrumpli

Bazsalikomos-petrezselymes pestóba forgatott újkrumpli
Bazsalikomos-petrezselymes pestóba forgatott újkrumpli

Hozzávalók:
½ kg apró szemű újkrumpli
3 evőkanál bazsalikomos-petrezselymes pesto

Elkészítés: A krumplikat alaposan megsikálom, külső, vékony héjukat eltávolítom. Nagyjából egyforma apró hasábokra vágom. Sós vízben kb. 10-12 perc alatt puhára főzöm, leszűröm. Még forrón rákanalazom a pestót, óvatosan összeforgatom, tálra szedem.

Akár frissen sültek köreteként, akár piknikre készülő mártogatósok, grillezett húsok vagy zöldségek, esetleg sárgarépatallérok mellé – langyosan, de hidegen is nagyon ízletes, friss kora nyári fogás!

Még egy keveset ebből, no meg abból is…
Még egy keveset ebből, no meg abból is…

Az egyszerűen és szinte villámgyorsan elkészíthető falatokkal minden tányérra pillanatok alatt nyári hangulat varázsolható – időjárástól függetlenül!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.