Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ugye sokaknak ismerős a helyzet: barátok jönnek hozzánk, vagy épp mi készülünk társaságba, valami jó kis eszegetni valót kellene készíteni… Legyen finom, látványra sem utolsó, no és ne kelljen az egész délelőttöt a konyhában tölteni.

Ilyen alkalmakra jó megoldás valami kenhetővel, esetleg salátával – netán mindkettővel előrukkolni.

Lehetőség szerint szezonális hozzávalókból igyekszem összeállítani a menüt hétköznapokra éppúgy, mint ünnepekre, bulikra. Télen persze sokkal kevesebb alapanyag áll ehhez rendelkezésre, de azért nem megoldhatatlan a helyzet. Mivel a krémes avokádó nem terem ezen a tájon, de nagyon finom, import árura kell hagyatkozni. Ilyenkor igen jó áron lehet remek példányokhoz jutni.

 

Krémes, érett avokádó
Krémes, érett avokádó

Nem mindegy persze, hogy milyet vesz az ember… a rücskös vagy sima héjú méretes példányokat egyaránt szívesen vásárolom kemény állapotban, néhány nap alatt megérnek a konyhában, addig még van idő kitalálni, milyen ételek szereplői is legyenek.

A mexikói eredetű guacamole az egyik legkiválóbb avokádókrém, melyet szinte mindenki másképp készít – de az eredmény rendszerint zamatos, krémes, könnyű. Nem érdemes nagyon sok ideig várakoztatni, mert az avokádó gyorsan oxidálódik, elveszíti élénk színét, kívánatosságát. Persze citromlé adagolásával ez némiképp megelőzhető, de a fogyasztás előtt maximum 4 órát érdemes csak pihentetni a hűtőben. Rendkívül gyorsan elkészül, és mindig nagy sikert arat akár kenyérrel, akár apró sós kekszekkel, tortillachipsszel tálalom:

Guacamole

Hozzávalók:
1 db méretes érett avokádó
1 kis fej lilahagyma
1 db kisebb kemény paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
kb. ½ citrom leve
1,5 dl natúr joghurt
1 púpozott teáskanál dijoni mustár
ízlés szerint: só, bors

Elkészítés: A hagymát egészen apró, kb. 2 mm-es kockákra vágom, a paradicsomot leforrázom, meghámozom. A paradicsom magjait és levét kikanalazom, más ételben később hasznosítom, a kemény húsát a hagymához hasonló nagyságúra vagdosom. Az avokádót félbevágom, a mag mentén csavarok rajta egyet, így a két fél könnyedén elválik egymástól, majd eltávolítom a magot. A húsát kikanalazom, keverőtálba teszem, citromlével meglocsolom, majd hozzáadom a mustárt és a joghurtot, apróra vágott petrezselyem zöldet. Sózom, borsozom. Botmixerrel gyorsan pürésítem, nem baj, ha apróbb darabok maradnak benne. A krémhez adom a paradicsom és a hagymakockákat. Tálra szedem, behűtve kínálom.

Mindössze 10-15 perc alatt elkészül, bármely asztalon megállja a helyét, rendszerint igen gyorsan el is fogy.

 

Sült, hámozott bíborhenger cékla
Sült, hámozott bíborhenger cékla

A döntően halványzöld avokádókrém mellett igen látványos a bíborvörös céklából készített egyszerű saláta. Az egyik legnagyszerűbb téli zöldség otthoni feldolgozásától sokan tartanak, pedig néhány apró trükkel kiküszöbölhető minden kellemetlenség, az íz- és vitaminbomba pedig mindenki megelégedésére oly sokféle étellé képes alakulni (a zsályás, reggelire kitűnő krémről korábban már szó esett).

Az egyik probléma ugye, hogy a cékla szépséges színe könnyen nyomot hagy minden felületen, a feldolgozó kezén meg különösképp… Évek óta készítem úgy a céklás ételeket, hogy nem főzöm, hanem sütőben sütöm meg a gumókat, hengereket. Ennek előnye, hogy az értékes céklalé nem kerül a később kiöntésre kerülő vízbe, nem színezi el az edényt, és mivel sütés előtt megsikálom, gondosan alufóliába csomagolom a darabokat, a kihűlt sült céklagumók akár több napot is tárolhatók a hűtőben. Tehát az előkészítés akár 1-2 nappal a saláta készítése előtt is megejthető. Érdemes nagyobb mennyiséget sütni egyszerre, mert annyi mindenhez használhatjuk: készülhet belőle leves, köret, saláta, de még sütemény is.

 

Bíborszínű céklasaláta
Bíborszínű céklasaláta

A Földközi-tenger vidékén őshonos céklaféléknek számos fajtája ismert, jótékony hatásáról, vitaminokban gazdag és gyógyító tulajdonságairól nem is lehet eleget beszélni. Amellett, hogy valóságos vitamin- és ásványianyag-bomba, rendkívül magas az antioxidáns tartalma, no és rendkívül ízletes – arról nem is szólva, hogy igen olcsó. Aki korábban csak az üvegbe zárt, cukros-ecetes lében úszkáló formában ismerte, nem is találkozott még azzal az ízgazdagsággal, amit a cékla nyújtani képes.

Hazai viszonyok között a legelterjedtebb a közönséges gömb alakú cékla (Beta vulgaris), kerek gumói minden piacon, zöldségesnél megtalálhatók, szintén fellelhető, de közel sem olyan gyakorisággal a hosszúkás bíborhenger cékla is, mely akár nyers salátának is kitűnő alapja lehet, de sütés után is remekül megőrzi gazdag, a gömb alakúnál koncentráltabb ízeit.

A céklasalátának pedig nem is kell feltétlenül szeletekre vágva, cukros-ecetes bőséges lében áznia…

Reszelt céklasaláta fűszerekkel gazdagítva – egyszerűen

 

Sült céklasaláta kapri bogyóval, madársaláta ágyon
Sült céklasaláta kapri bogyóval, madársaláta ágyon

Hozzávalók:
4-5 db kisebb bíborhenger, vagy kb. női ököl méretű gumós cékla (kb. 50 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 ágacska rozmaring levelei apróra vágva (vagy 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring)
1 teáskanál aprított kakukkfű (vagy ugyanennyi szárított)
2-3 evőkanál vörösborecet
1 szűk evőkanál extraszűz olívaolaj
2-3 teáskanálnyi kapribogyó (elhagyható)

Elkészítés: A céklákat alaposan megsikálom, mindegyiket szépen becsomagolom alufóliába, majd 180 fokra előmelegített sütőbe rakosgatom őket, és 1 teljes órára el is feledkezem róluk. Ennyi idő alatt szépen megsülnek, de nem esnek szét. Ez a művelet akár előző este is elvégezhető. A kissé vagy teljesen kihűlt céklákat gumikesztyűben meghámozom – a héja gyönyörűen, könnyedén és nagyon vékonyan eltávolítható. Nagylyukú reszelőn tálba reszelem a fényes, bíborszínű zöldségeket, sózom, borsozom, a fokhagymát átpréselem, hozzáadom, fűszerezem. Belekanalazom a kapribogyót, az olajat és az ecetet, fogyasztás előtt legalább 1 órára behűtöm. Tálalható magában, madársaláta ágyon, de jól záródó dobozban, csavaros tetejű üvegben akár 1 hétig is tárolható a hűtőszekrényben.

Ha már úgy alakul az élet, hogy Valentin-nap környékén szervezünk mulatságot, vagy indulunk buliba, a könnyű avokádókrémre és céklasalátára még egy igazán egyszerű, de annál mutatósabb, csiperkével és szívekkel díszített spenótos lepénnyel tehetjük fel a koronát:

Valentin-napi spenótos lepény

 

Csupaszív lepény
Csupaszív lepény

 

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (27,5 dkg)
1 csomag felengedett parajpüré (45 dkg)
2 egész tojás
12,5 dkg ricotta
2 teáskanálnyi reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
10 dkg apró szemű csiperkegomba
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, kakukkfű, petrezselyem zöld – ízlés szerint

Elkészítés: A gombákat alaposan megsikálom, vastag szeletekre vágom, olívaolajon épp csak roppanósra sütöm, sózom, borsozom. Hűlni hagyom. A tésztát felhasználás előtt 10 perccel kiveszem a hűtőszekrényből. 
 

Feldíszítve mehet a sütőbe
Feldíszítve mehet a sütőbe

Ez idő alatt a tojások fehérjéből kemény habot verek, a sárgájukat pedig habverővel összekeverem a ricottával. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet és a reszelt sajtot. Belekeverem a felengedett spenótot, majd óvatosan hozzáadom a kemény fehérjehabot. A tésztát kiterítem, kibélelek vele egy 26 cm átmérőjű cakkos szélű kerámia lepényformát. A túllógó részeket körben levágom. Ebből kis szíveket szaggatok. A tésztával bélelt lepényformát megtöltöm a könnyű spenótos keverékkel. A tetejét szépen elegyengetem – egy habkártya ilyenkor csodákra képes. Szépen elrendezem rajta a kis szíveket és a gombaszeleteket, színes borssal, petrezselyemmel díszítem. 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, 35-40 perc alatt szép pirosra sütöm. Langyosan, hidegen egyaránt kitűnően szeletelhető.

 

Könnyű töltelék ropogós tésztakéregben…
Könnyű töltelék ropogós tésztakéregben…

 

Már csak a társaság kedvétől, ízlésétől függ, hogy milyen sorrendben látnak hozzá a falatozáshoz…
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.