Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Vannak sütéssel és sütés nélkül készíthető desszertek – nem versenytársak, mindegyiknek megvan a helye és ideje. A sütés nélküliektől még azok sem riadnak vissza sok esetben, akik kevesebb időt töltenek a konyhában.

Ezúttal olyan ínyencséget készítettem, ami egyszerű ugyan, de a külcsín azonban magáért beszél – olyanok lesznek ezek a mesés kis finomságok, mintha komoly munka lenne mögöttük, holott az ötlet megszületését követően gyorsan elkészíthető, és tényleg ellenállhatatlanul finom.

Némi javításra szorul a sütőm, így most nem sok értelme lett volna kísérletezni olyasmivel, amihez elengedhetetlen ez a jó esetben tökéletesen működő konyhai alapeszköz.

Késő ősztől kora tavaszig meg valahogy amúgy is többször kerülnek terítékre gesztenyés desszertek. Akkor is így van ez, ha az év nagyobb részében is kézenfekvő volna, hogy az ember elővegyen egy csomag gesztenyemasszát a mélyhűtőből, mégis nálam ezekhez az évszakhoz kötődik. Most pedig a hét utolsó napján a nőket, lányokat, asszonyokat volna illendő ünnepelni, megérdemlünk hát egy kis édes kényeztetést!

Gesztenye, marcipán és a többi hozzávaló a finomsághoz
Gesztenye, marcipán és a többi hozzávaló a finomsághoz

Szerettem volna olyan desszertet készíteni, ami közel áll a bonbonokhoz, nem igényel sütést és túlzott munkálkodást sem (leginkább, mert igencsak időszűkében voltam). Már a legutóbbi marcipános süteménynél kacérkodtam a gondolattal, milyen remekül is formálható a marcipánmassza, és érdemes volna többet játszadozni vele. Hát valahogy innen alakult-formálódott a mostani desszert. Gesztenye, marcipán, csokoládé, egy kevés narancslikőr… Ezekből az összetevőkből csak valami egészen nagyszerűt lehet összehozni.

Marcipán a közepére, csokoládélapok a borításhoz
Marcipán a közepére, csokoládélapok a borításhoz

Igazság szerint a kis színes bevonatú csokoládélapokból pár hónapja igen rendesen feltankoltam, így aztán már kedvet éreztem ahhoz, hogy ott tündököljenek valaminek a tetején – így igazán ünnepi borítást nyertek a kis finomságok. Persze ha valaki nem jut arany- vagy bronz bevonatú lapocskához, bármilyen csokoládéreszelékkel helyettesítheti.

Rendes ünneplős „majdnem bonbonok” kerekedtek végül, pedig a nemzetközi nőnap dátuma csak később tudatosult bennem. No de ettől akár teljesen függetlenül is, miért ne lehetne hétvégére nem mindennapi meglepetés édességet tálalni lányoknak, fiúknak egyaránt? Remek móka készíteni, és bár nem lett az egész nagy mennyiség, nem is lehet túl sokat lakmározni belőle, mert igencsak rendesen megvan mindegyik darabban a szükséges hozzávaló. Gyakorlatilag kis golyóbis a nagyobb golyóbisban, meghempergetve csokiban. Bár a színek nem válnak el olyan élesen egymástól, mint eredetileg gondoltam, de ez tulajdonképp a legkevésbé sem zavaró.

Gesztenyedesszert meglepetéssel

Majdnem bonbon gesztenyés és marcipános finomság csokoládéval
Majdnem bonbon gesztenyés és marcipános finomság csokoládéval

Hozzávalók (kb. 20 db 3 cm átmérőjű golyóhoz):
25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza felengedve
2 dkg puha vaj
6 db babapiskóta
1 evőkanál narancslé
1 evőkanál narancslikőr
2 evőkanál porcukor (ha túlzottan édes a gesztenyemassza, a mennyiség csökkenthető)
5 dkg marcipánmassza
10 dkg csokoládéforgács vagy csokoládélapocska

Elkészítés: A marcipánból nagyjából 6-7 mm átmérőjű golyóbisokat formáztam.
A babapiskótát porrá zúztam. A felengedett gesztenyemasszát a vajjal, a cukorral, a narancslével és a likőrrel, no meg a porrá tört piskótával alaposan kikevertem. 10 percre betettem a frizsiderbe, hogy kissé megdermedjen, és könnyebben formázható legyen (ha meleg van a konyhában, akár 30 percet is lehet pihentetni a hűtőben). A csokoládélapokat kis tálba öntöttem, mivel kétfélével dolgoztam, két különböző tálba szórtam. A gesztenyéből nedves kézzel kis diónyi halmokat vettem ki, mindegyik közepére biggyesztettem egy marcipángolyóbist, és kis gömbbé formáztam, majd meghempergettem a színes csokoládéban.

Egy kis extra porciónyi marcipán sem árt hozzá
Egy kis extra porciónyi marcipán sem árt hozzá

Minden golyóbist minyonpapírra ültettem, és fogyasztásig hűtőszekrényben tároltam. Legalább 1 órát mindenképp érdemes hűteni, de az sem árt, ha egy éjszakán át pihennek a hidegben. Mivel marcipángolyóból néhány darabbal több készült, ezért azokat is a tálra pakoltam.

Hát nem lehetett kivárni, míg tökéletesre hűl…
Hát nem lehetett kivárni, míg tökéletesre hűl…

Aromás, látványos és nagyon finom desszert – ha gyerekeknek készül, a narancslikőr elhagyható.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.