Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A hirtelen jött igencsak őszi időben mind több melegséget jó visszacsempészni a nyárból a konyhába. Kifejezetten jólesik bekapcsolni a sütőt, és nyarat idézőn meleg, színes, mégis könnyű meleg ételt tálalni ebédre vagy vacsorára.

A most frissen kapható kitűnő minőségű hazai szabadföldi paradicsomokat nem csupán szendvicsekhez, de rakott ételekhez is érdemes felhasználni.

Piacon rengeteg féle paradicsom közül választhatunk
Piacon rengeteg féle paradicsom közül választhatunk

Zamatuk a hő hatására még intenzívebb lesz. Finom fűszerekkel és eltérő színű, ám ízben és állagban a paradicsommal harmonizáló összetevőkkel együtt sütve szemet gyönyörködtetőn gazdag köretté vagy könnyű egytálétellé alakulhat a sütőtál tartalma.

A gratinírozás (eredetileg: au gratin) alapvetően csőben sütést jelent, praktikusan a lapos edénybe halmozott finomságok gyors sütését forró sütőben vagy grill alatt. Éttermekben, profi konyhákban egy speciális gépet: Salamandert használnak erre a célra.

Gratinírozni lehet előzetesen félig vagy teljesen főtt zöldségeket éppúgy, mint halat, húst vagy épp gyümölcsöket. Az előkészített ételek bekerülhetnek a sütőbe akár csupaszon is, de kerülhet rájuk sűrű mártás (a gratinírozás nem összetévesztendő a gratin mártással, ami a besamel tojással gazdagított variációja), sőt az étel jellegétől függően a tetején majd ropogósra sülő morzsa is, de készülhet egyszerűen tejszín vagy tejföl, tojás és sajt keverékével leöntve, majd forró sütőben ropogósra sütve.

Háromféle zöldség fűszerekkel összerakva – egyelőre mártás nélkül
Háromféle zöldség fűszerekkel összerakva – egyelőre mártás nélkül

A halvány színű főtt burgonyakarikák a zsenge, hámozatlan cukkiniszeletekkel és paradicsomkarikákkal nem csupán színes, de nagyon-nagyon ízletes, testet-lelket felmelegítő egytálétel alkotói lehetnek. Ehhez a fogáshoz mindenképp tanácsos rózsaburgonyát, vagy hozzá hasonló, sütés közben nem széteső fajtát választani, valamint kemény, nagyon jó ízű paradicsomokat. Kevés zöldfűszer, valamint az egészet összefogó tejfölös, tojásos mártás teszi teljessé a kompozíciót. A paradicsomot és a cukkinit egyáltalán nem kell előfőzni, az a 20 perc, amit a forró sütőben töltenek, bőségesen elegendő ahhoz, hogy ne essenek szét, de roppanós finom egységet alkossanak az előkészített burgonyával.

Gratinírozott zöldségtrikolór paradicsommal

Gratinírozott zöldségtrikolór – paradicsom, burgonya, cukkini sütőben sütve
Gratinírozott zöldségtrikolór – paradicsom, burgonya, cukkini sütőben sütve

Hozzávalók 2 személyre:
3-4 közepes méretű rózsaburgonya (kb. 25-30 dkg)
3 nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 15 dkg/db)
2 kisebb cukkini (kb. 15-20 dkg/db)
1 egész tojás
1 kis doboz 12 % zsírtartalmú tejföl (175 gr-os kiszerelés, vagy ugyanennyi főzőtejszín)
2 teáskanálnyi frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított oregánó
Ízlés szerint: só, bors
A sötőtál előkészítéséhez:
1 teáskanálnyi olíva olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés: A krumplikat meghámozom, ½ cm-es karikákra vágom, sós vízben 12-15 perc alatt megfőzöm. Leszűröm, hűlni hagyom. A paradicsomokat forró vízbe dobom, héjukat eltávolítom, a burgonyával megegyező vastagságúra szeletelem. A cukkinikat megmosom, az előbbiekhez hasonló karikákra vágom.

A tejfölt vagy tejszínt tálba öntöm, hozzáadom a tojást, az átpréselt fokhagymagerezdet, a reszelt sajtot, sót, borsot, és kézi habverővel alaposan összedolgozom. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.

Egy kis sütőtálat vékonyan kiolajozok, morzsával meghintem, a zöldségkarikákat egymással félig takarásban, váltakozva belerakosgatom. Megszórom oregánóval, majd ráöntöm a híg mártást.

A fűszeres zöldségek a mártásban – alig 20 perc, és kész a vacsora!
A fűszeres zöldségek a mártásban – alig 20 perc, és kész a vacsora!

A forró sütőbe tolom, nagyjából 20 perc alatt készre sütöm. Aki szereti, ha a teteje erősebben megpirul, az utolsó 5 percben grillfokozatra állítva a sütőt.

Lehet persze gazdagítani a mártást további tojás hozzáadásával, akár még sonkával, sőt növelni is lehet a mennyiségét – de a recept szerint készített könnyű fogás épp annak köszönheti egyszerűségében rejlő kiválóságát, hogy a színes zöldségek finom aromái hatják át minden falatját, a megszilárdult folyékony összetevők pedig épp csak egyben tartják a nem mindennapi trikolórt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.