A most frissen kapható kitűnő minőségű hazai szabadföldi paradicsomokat nem csupán szendvicsekhez, de rakott ételekhez is érdemes felhasználni.
Zamatuk a hő hatására még intenzívebb lesz. Finom fűszerekkel és eltérő színű, ám ízben és állagban a paradicsommal harmonizáló összetevőkkel együtt sütve szemet gyönyörködtetőn gazdag köretté vagy könnyű egytálétellé alakulhat a sütőtál tartalma.
A gratinírozás (eredetileg: au gratin) alapvetően csőben sütést jelent, praktikusan a lapos edénybe halmozott finomságok gyors sütését forró sütőben vagy grill alatt. Éttermekben, profi konyhákban egy speciális gépet: Salamandert használnak erre a célra.
Gratinírozni lehet előzetesen félig vagy teljesen főtt zöldségeket éppúgy, mint halat, húst vagy épp gyümölcsöket. Az előkészített ételek bekerülhetnek a sütőbe akár csupaszon is, de kerülhet rájuk sűrű mártás (a gratinírozás nem összetévesztendő a gratin mártással, ami a besamel tojással gazdagított variációja), sőt az étel jellegétől függően a tetején majd ropogósra sülő morzsa is, de készülhet egyszerűen tejszín vagy tejföl, tojás és sajt keverékével leöntve, majd forró sütőben ropogósra sütve.
A halvány színű főtt burgonyakarikák a zsenge, hámozatlan cukkiniszeletekkel és paradicsomkarikákkal nem csupán színes, de nagyon-nagyon ízletes, testet-lelket felmelegítő egytálétel alkotói lehetnek. Ehhez a fogáshoz mindenképp tanácsos rózsaburgonyát, vagy hozzá hasonló, sütés közben nem széteső fajtát választani, valamint kemény, nagyon jó ízű paradicsomokat. Kevés zöldfűszer, valamint az egészet összefogó tejfölös, tojásos mártás teszi teljessé a kompozíciót. A paradicsomot és a cukkinit egyáltalán nem kell előfőzni, az a 20 perc, amit a forró sütőben töltenek, bőségesen elegendő ahhoz, hogy ne essenek szét, de roppanós finom egységet alkossanak az előkészített burgonyával.
Gratinírozott zöldségtrikolór paradicsommal
Hozzávalók 2 személyre:
3-4 közepes méretű rózsaburgonya (kb. 25-30 dkg)
3 nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 15 dkg/db)
2 kisebb cukkini (kb. 15-20 dkg/db)
1 egész tojás
1 kis doboz 12 % zsírtartalmú tejföl (175 gr-os kiszerelés, vagy ugyanennyi főzőtejszín)
2 teáskanálnyi frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
1 kis gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított oregánó
Ízlés szerint: só, bors
A sötőtál előkészítéséhez:
1 teáskanálnyi olíva olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés: A krumplikat meghámozom, ½ cm-es karikákra vágom, sós vízben 12-15 perc alatt megfőzöm. Leszűröm, hűlni hagyom. A paradicsomokat forró vízbe dobom, héjukat eltávolítom, a burgonyával megegyező vastagságúra szeletelem. A cukkinikat megmosom, az előbbiekhez hasonló karikákra vágom.
A tejfölt vagy tejszínt tálba öntöm, hozzáadom a tojást, az átpréselt fokhagymagerezdet, a reszelt sajtot, sót, borsot, és kézi habverővel alaposan összedolgozom. A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
Egy kis sütőtálat vékonyan kiolajozok, morzsával meghintem, a zöldségkarikákat egymással félig takarásban, váltakozva belerakosgatom. Megszórom oregánóval, majd ráöntöm a híg mártást.
A forró sütőbe tolom, nagyjából 20 perc alatt készre sütöm. Aki szereti, ha a teteje erősebben megpirul, az utolsó 5 percben grillfokozatra állítva a sütőt.
Lehet persze gazdagítani a mártást további tojás hozzáadásával, akár még sonkával, sőt növelni is lehet a mennyiségét – de a recept szerint készített könnyű fogás épp annak köszönheti egyszerűségében rejlő kiválóságát, hogy a színes zöldségek finom aromái hatják át minden falatját, a megszilárdult folyékony összetevők pedig épp csak egyben tartják a nem mindennapi trikolórt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.