A C-vitamin kulcsfontosságú a test legtöbb szövetének növekedésében és regenerálódásában. Egyebek mellett védi az ízületek egészségét, segíti a sebek gyógyulását, erősíti a csontokat és a fogakat. Számos más fontos funkciója mellett az immunrendszer is a C-vitaminra „támaszkodik”.
Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezeted nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta pótolnia kell a C-vitamin-készleteit. A National Institutes of Health azt javasolja, hogy a férfiak napi 90 milligramm, a nők pedig 75 milligramm C-vitamint kapjanak naponta. Ha gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követsz, könnyedén összejön ez a mennyiség. De ha nem vagy biztos benne, segíthet, ha felveszed a napi menüdbe a következő 10, magas C-vitamin-tartalmú étel/ital bármelyikét.
A narancslé tökéletes C-vitamin-forrás: egy nagyobb pohár, hozzáadott cukrot nem tartalmazó narancslében kb. 120 milligramm C-vitamin van, tehát már egy pohárral fedezheted a napi szükségletet. Ezenkívül a narancs és a narancslé jó kálium-, folsav-, lutein- és A-vitamin-forrás, és gazdag rostokban – igaz, a rostok nagy része elvész, ha a levet választod.
A grépfrút szintén magas C-vitamin tartalmú: 45 milligramm C-vitamint, plusz rostokat, káliumot és rengeteg A-vitamint tartalmaz. Meglehetősen savanyú gyümölcs, így ha szükséges, édesítheted kevés mézzel, vagy add a salátádhoz, úgy az íze nem lesz zavaró.
Egy közepes méretű zöld kaliforniai paprika 95 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami egy teljes napra elegendő. A zöld kaliforniai paprika a napi A- és K-vitamin mennyiség 8%-át, valamint a B6-vitamin 15%-át tartalmazza, miközben kalóriatartalma elenyésző. Szeletelve jó salátákba, de szendvicsekbe vagy mártogatóssal is fogyasztható.
A zamatos zöld kivi is kiváló C-vitamin-forrás: egy kis gyümölcsben több mint 60 milligramm van. A kivi káliumban és rostban is gazdag, kalóriaszegény gyümölcs. A kivi önmagában vagy más friss gyümölccsel és diófélékkel keverve salátában is nagyon ízletes.
Egy csésze nyers, apróra vágott brokkoli 81 mg C-vitamint tartalmaz. A legjobb nyersen fogyasztva, vagy párolva, mert főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma. A brokkoli kiváló kalcium-, kálium-, rost-, A- és K-vitamin-forrás, valamint gazdag antioxidánsokban.
Még megfőzve is már egy adagban több a C-vitamin, mint a napi szükségletünk! Emellett sok vitamint és ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. A kelbimbót általában főzve és köretként fogyasztjuk, de a nyers kelbimbót felszeletelve salátákhoz is adhatod.
A nyers paradicsom nem rossz C-vitamin-forrás – valójában körülbelül 20 milligramm van benne. De sokkal több C-vitaminhoz jutsz, ha paradicsomlevet iszol: egy pohár paradicsomlében több mint 120 milligramm C-vitamin lehet. Gazdag A-vitaminban és likopinban is, egy antioxidánsban, amely védi a szív egészségét.
Az ananász szuper édes és finom, ráadásul tele van vitaminnal. Egy tálkányi ebből a gyümölcsből, és máris 80 milligramm C-vitamint vittél be a szervezetedbe. Ezenkívül jó kálium-, magnézium-, folát- és rostforrás. A friss, nyers ananászszeleteket snackként vagy desszertként fogyaszthatod. Ízletes kiegészítője a trópusi gyümölcsturmixoknak.
A karfiol ropogós, finom, és kiváló C-vitamin-forrás. Egy tálka nyers karfiol 51 milligramm C-vitamint tartalmaz, és rostban, kalciumban, káliumban, folátban és K-vitaminban is gazdag. A nyers karfiolt salátába keverheted vagy könnyű zöldségmártással fogyaszthatod.
10 dkg savanyú káposztában 20 milligramm C-vitamin található, de van benne B1-, B6-, E-, és K-vitamin is. Az ásványi anyagok közül található benne egyebek mellett niacin, karotin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas és folsav is. Ráadásul a káposzta a savanyítás során probiotikus hatásúvá válik, ami a bélrendszer egészségében is nagyon fontos.
(Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.