Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egészséges

Most van rá igazán szükség: 10 C-vitaminban gazdag zöldség és gyümölcs a vírusok ellen

A tavasz első hónapjában járunk és az időjárás bizony gyakran megtréfál bennünket. A hűvös reggelek és esték, a meleg napok kedveznek a vírusoknak, így ebben az időszakban is nagyon sok a náthás, influenzás beteg. Az immunrendszer erősítését éppen ezért nem hanyagolhatjuk el.

A C-vitamin kulcsfontosságú a test legtöbb szövetének növekedésében és regenerálódásában. Egyebek mellett védi az ízületek egészségét, segíti a sebek gyógyulását, erősíti a csontokat és a fogakat. Számos más fontos funkciója mellett az immunrendszer is a C-vitaminra „támaszkodik”.

Ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben nagyon magas a C-vitamin mennyisége / Fotó: Shutterstock
Ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben nagyon magas a C-vitamin mennyisége / Fotó: Shutterstock

Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezeted nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta pótolnia kell a C-vitamin-készleteit. A National Institutes of Health azt javasolja, hogy a férfiak napi 90 milligramm, a nők pedig 75 milligramm C-vitamint kapjanak naponta. Ha gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követsz, könnyedén összejön ez a mennyiség. De ha nem vagy biztos benne, segíthet, ha felveszed a napi menüdbe a következő 10, magas C-vitamin-tartalmú étel/ital bármelyikét.

1. Narancs és narancslé
 

A narancslé tökéletes C-vitamin-forrás: egy nagyobb pohár, hozzáadott cukrot nem tartalmazó narancslében kb. 120 milligramm C-vitamin van, tehát már egy pohárral fedezheted a napi szükségletet. Ezenkívül a narancs és a narancslé jó kálium-, folsav-, lutein- és A-vitamin-forrás, és gazdag rostokban – igaz, a rostok nagy része elvész, ha a levet választod.

2. Grépfrút

A grépfrút szintén magas C-vitamin tartalmú: 45 milligramm C-vitamint, plusz rostokat, káliumot és rengeteg A-vitamint tartalmaz. Meglehetősen savanyú gyümölcs, így ha szükséges, édesítheted kevés mézzel, vagy add a salátádhoz, úgy az íze nem lesz zavaró.

Spenóttal isteni finom a grépfrút / Fotó: Shutterstock
Spenóttal isteni finom a grépfrút / Fotó: Shutterstock

3. Zöldpaprika

Egy közepes méretű zöld kaliforniai paprika 95 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami egy teljes napra elegendő. A zöld kaliforniai paprika a napi A- és K-vitamin mennyiség 8%-át, valamint a B6-vitamin 15%-át tartalmazza, miközben kalóriatartalma elenyésző. Szeletelve jó salátákba, de szendvicsekbe vagy mártogatóssal is fogyasztható.

4. Kivi

A zamatos zöld kivi is kiváló C-vitamin-forrás: egy kis gyümölcsben több mint 60 milligramm van. A kivi káliumban és rostban is gazdag, kalóriaszegény gyümölcs. A kivi önmagában vagy más friss gyümölccsel és diófélékkel keverve salátában is nagyon ízletes.

5. Brokkoli

Egy csésze nyers, apróra vágott brokkoli 81 mg C-vitamint tartalmaz. A legjobb nyersen fogyasztva, vagy párolva, mert főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma. A brokkoli kiváló kalcium-, kálium-, rost-, A- és K-vitamin-forrás, valamint gazdag antioxidánsokban.

Nyersen érdemes fogyasztani / Fotó: Shutterstock
Nyersen érdemes fogyasztani / Fotó: Shutterstock

6. Kelbimbó
 

Még megfőzve is már egy adagban több a C-vitamin, mint a napi szükségletünk! Emellett sok vitamint és ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. A kelbimbót általában főzve és köretként fogyasztjuk, de a nyers kelbimbót felszeletelve salátákhoz is adhatod.

7. Paradicsomlé
 

A nyers paradicsom nem rossz C-vitamin-forrás – valójában körülbelül 20 milligramm van benne. De sokkal több C-vitaminhoz jutsz, ha paradicsomlevet iszol: egy pohár paradicsomlében több mint 120 milligramm C-vitamin lehet. Gazdag A-vitaminban és likopinban is, egy antioxidánsban, amely védi a szív egészségét.

8. Ananász
 

Az ananász szuper édes és finom, ráadásul tele van vitaminnal. Egy tálkányi ebből a gyümölcsből, és máris 80 milligramm C-vitamint vittél be a szervezetedbe. Ezenkívül jó kálium-, magnézium-, folát- és rostforrás. A friss, nyers ananászszeleteket snackként vagy desszertként fogyaszthatod. Ízletes kiegészítője a trópusi gyümölcsturmixoknak.

Olyan édes, hogy desszertként is megállja  a helyét / Fotó: Shutterstock
Olyan édes, hogy desszertként is megállja a helyét / Fotó: Shutterstock

9. Karfiol
 

A karfiol ropogós, finom, és kiváló C-vitamin-forrás. Egy tálka nyers karfiol 51 milligramm C-vitamint tartalmaz, és rostban, kalciumban, káliumban, folátban és K-vitaminban is gazdag. A nyers karfiolt salátába keverheted vagy könnyű zöldségmártással fogyaszthatod.

10. Savanyú káposzta
 

10 dkg savanyú káposztában 20 milligramm C-vitamin található, de van benne B1-, B6-, E-, és K-vitamin is. Az ásványi anyagok közül található benne egyebek mellett niacin, karotin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas és folsav is. Ráadásul a káposzta a savanyítás során probiotikus hatásúvá válik, ami a bélrendszer egészségében is nagyon fontos.

(Borítókép: Shutterstock

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.