Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hogy pontosan mióta kapható krémes a hazai cukrászdákban, nehéz lenne rekonstruálni, azonban az egészen biztos, hogy generációk számára a par excellence cukrászsüteményt a krémes jelentette, s jelenti talán még ma is.

Cukrászmestertől és persze a mindenütt féltve őrzött receptúrától függ, hogy hol és miként készítik, mekkora szeletekben vagy épp kockákban kínálják.

A már többször említett Doleskó Teréz, ismertebb nevén: Rézi néni 1876-os Szegedi szakácskönyvében közread egy receptet „krémszeletek” címen, mely minden bizonnyal a ma ismert krémes egyik igen korai nyomtatásban megjelent leírása. Nála a krém alapját ½ l tejszín, 4 tojássárgája, 2 dl tej, cukor és zselatin alkotja – a tészta pedig a korabeli szóhasználatnak megfelelően: „jó írósvajas tészta”, melyet sütés előtt tojásfehérjével ken meg, majd villával alaposan megszurkál.

Egy szelet házi krémes…
Egy szelet házi krémes…


Bár rajongója akad a krémeseknek szép számmal – sokan mégis tartanak az otthoni elkészítés bonyodalmaitól.

Néhány konyhai eszköz segítségével, kis odafigyeléssel azonban közel sem komplikált feladat házi krémest készíteni – az eredmény pedig minden fáradozást megér!

Kinek-kinek megvan a saját elképzelése arról, hogy a látvány és az ízek szempontjából milyennek is kell lennie a jó krémesnek. Van, aki csak tojásfehérjét használ a krém elkészítéséhez, van, aki vaníliás pudinggal tölti a vajastésztalapokat, mások a hájas tésztára esküsznek – és még számos variáció létezik. A magam részéről inkább az „alacsonyabb”: 3-3,5 cm magas, könnyen fogyasztható krémes híve vagyok, zselatint egyáltalán nem használok hozzá. A lényeg a természetes ízek remek kompozíciója: a jó krémes Habliliom Könnyed Konyhájában vaníliás - és olyan könnyed, hogy szinte elolvad, amint az ember megkóstolja.

5 tojás és 1 krémeskeret – már majdnem kész siker!
5 tojás és 1 krémeskeret – már majdnem kész siker!

Minden receptnél fontos a jó minőségű és friss összetevők használata, itt azonban különösen nagy hangsúlyt kell helyezni a friss tojásokra! A sikeres krémes készítésének egyik titka mindenképp ebben rejlik, a másik fontos „hozzávaló” tulajdonképp egy eszköz. Ma már számos helyen beszerezhető a változtatható méretű süteménykeretként vagy krémeskeretként forgalmazott négyoldalú fémkeret. Bár mély, négyszögletes tálban is kivitelezhető a házi krémes, az összeállításnál és a tálalásnál adódhatnak bonyodalmak. A fémkeret előnye, hogy gyönyörűen eltávolítható a már hideg süteményről, és minden szelet egyenletesen szép lesz.

Az elkészítés menete nem nélkülözi a fokozott figyelmet, de kis konyhai jártassággal is csodás házi krémest készíthet bárki!

Krémes – Habliliom módra

Krémes – alaposan lehűtve az igazi!
Krémes – alaposan lehűtve az igazi!

Hozzávalók 15 db 6x6 cm-es süteményhez:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
5 db közepes méretű tojás – szétválasztva
4,5 dl tej
1,5 dl tejszín
4 púpozott evőkanál kristálycukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 rúd vanília kikapart belseje (kivonattal is helyettesíthető)

A tetejére: vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A nagy gáztepsi hátát sütőpapírral borítom, és még egy jókora darab sütőpapírt előkészítek (ez lehet a vajastésztához csomagolt sütőpapír). A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A vajastésztát enyhén lisztezett felületre helyezem, a téglalap hosszú oldala mentén félbevágom, így két kis téglalapot kapok. Az egyiket felhasználásig hidegen tartom, a másikat nagyon vékonyra nyújtom. A rendelkezésemre álló sütőkeret mérete 18 X 30 cm, tehát ennél kb. 1-2 cm-rel nagyobbra célszerű nyújtani: nagyjából 20X32 cm-re.

Az előkészített gáztepsire helyezem a vékony tésztalapot, a tetejére borítom a félretett sütőpapírt, és egy másik tepsit teszek rá nyomatékként: így nem púposodik fel a tészta, és egyenletes vastagságúra sül. Az előmelegített sütőben 12 perc alatt világosra sütöm. Amíg sül, kinyújtom a hűtőben várakozó lapot is. A kisült tésztalapot rácsra helyezem, majd a másik lapot is ugyanígy megsütöm.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből közepes keménységű habot verek – akkor jó, ha a habverőn „csúcsokat vet” a hab, a sárgájákat külön tálban félreteszem.

A tejet és a tejszínt nagyméretű, tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot, majd állandó keverés mellett a keményítőt, végül a vanília kikapart magjait.

A tejes keveréket közepes tűzön főzni kezdem, mikor sűrűsödni kezd (kb. 5 perc elteltével), mérséklem a lángot, és állandó keverés mellett egyesével hozzáadom a tojások sárgáját. Az utolsó hozzáadása után már csak kb. ½ percig keverem, félrehúzom, és hozzáadom a tojáshabot. Mérsékelt tűzön, folyamatos, de óvatos keverés mellett elegyítem a habot a krémmel, elzárom alatta a lángot – nem szabad sokáig a tűzön felejteni, mert kicsapódik a fehérje!

A krémet hűlni hagyom, előkészítem a tésztát. Ehhez az alsó lapot tálcára csúsztatom, ráhelyezem a krémeskeretet, és a keret mentén (kívülről) éles késsel egyenesre vágom a tészta négy szélét. A keretet eltávolítom, a tésztát félreteszem. A tetejére szánt tésztalappal is hasonlóan járok el: a sütéshez használt sütőpapírra csúsztatom, a keret mentén kiegyenesítem a széleit, a keret eltávolítása után egy vonalzó segítségével a tészta keskenyebb oldala mentén 3 db 6 cm széles, 30 cm hosszú csíkra, majd a csíkokat 6 cm-es kockákra vágom: így 15 db 6X6 cm-es négyzetet kapok.

A keretet visszahelyezem a tálcán várakozó egészben hagyott tésztalapra, majd egyenletesen ráhalmozom a már langyosra hűlt krémet. Hablapát segítségével lesimítom a felületét, majd szép sorban rárakosgatom a négyzetlapokat.

Egyik kocka a másik után…
Egyik kocka a másik után…

Azért fontos, hogy a vágásnál precízen dolgozzon az ember, mert a végén minden kis lapocskának helye van a krémes tetején, és ha elmozdulnak a keret szélei, a még nem teljesen szilárd krém könnyedén kifolyhat az oldalak mentén! A négyzeteket óvatosan rányomom a krémre, így szépen rásimulnak, a tetejüket vaníliás porcukorral hintem.

Minden a helyén!
Minden a helyén!

A szobahőmérsékletű krémest legalább 2, de inkább 3 órára hűtőszekrényben hagyom dermedni. Tálaláskor hideg vízbe mártott, rugalmas pengéjű késsel elválasztom a sütemény négy oldalát a kerettől, amit így könnyedén eltávolítok, a kis négyzetlapok mentén – szintén vízbe mártott késsel – egyenlő kockákra vágom a kész krémest.

Jól lehűtve szeletelhető!
Jól lehűtve szeletelhető!

A készítés kissé hosszú leírása ne riasszon el senkit a kipróbálástól, igyekeztem minden lehetséges komplikációra kitérni.

A kész krémesek nem lesznek ugyan 6 cm magasak, mint a zselatinnal dúsított cukrászdai testvéreik jó része, de a selymes és könnyű krémmel töltött ropogós tésztarétegek nyújtotta ízélmény tényleg megéri a készítés során tanúsított figyelmet!

Kié lesz a következő?
Kié lesz a következő?

Másnapra a lapok megpuhulnak, de tovább nem célszerű tárolni, bár ez a sütemény ritkán éri meg a holnapot…

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.