Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Ha szeszélyes is az időjárás, tavasz van, napról napra melegebb, és a piacokon először megjelenő tavaszi epernek lehetetlen ellenállni!

Jó, jó, tudom, hogy a szabadföldi, hazai a legzamatosabb, de a csábító görög eprek (kész komédia vagy másfelől tragédia, mintha az antik mítoszok vitális hősnői keltek volna életre bennük…) valósággal bele akartak gurulni a kosaramba, és láss csodát: elképesztően finom, zamatos példányokat sikerült kifognom, méghozzá egyáltalán nem horror áron. Az eper csodás tavaszi gyümölcs, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal - és alig valami kalóriatartalommal.

A friss, tavaszi eper fiatalít, szépít, méregtelenít – csoda, hogy elcsábul az ember?
A friss, tavaszi eper fiatalít, szépít, méregtelenít – csoda, hogy elcsábul az ember?

No ez persze nem maradt így sokáig, mármint igaz, hogy nem cukroztam, de már a piacról hazafelé azon morfondíroztam, milyen krémes desszertbe komponálom majd a gyönyörű példányokat. Hát igen, némi mascarpone, sőt tejszín is került mellé, de annyira jó társaságot alkotnak, hogy eszembe sem jutott megszámlálni, hány tonna ruhát kellene majd kivasalni, hány kilométert gyalogolni vagy futni, hogy ledolgozódjanak az extra kalóriák. Úgy döntöttem, tejszín ide vagy oda, ez bizony egy kívánatos, „nem táplálunk felesleges bűntudatot senkiben” típusú desszert lesz. És így is történt.

Könnyű, hófehér krémbe forgatva alakul a desszert
Könnyű, hófehér krémbe forgatva alakul a desszert

Nincs tésztaalapja (már ezért is egészséges, ugye, hisz gluténérzékenyek is fogyaszthatják), csupa krém és eper – és hát pillanatok alatt elfogyott. Kuglófformában állítottam most össze, de bármilyen félgömb alakú tál tökéletes lesz hozzá. A lényeg úgyis a gyümölcsökben és a tejszínes-mascarponés krémben rejlik!

Krémes eperbomba

Kívül-belül csupa eper
Kívül-belül csupa eper

Hozzávalók egy kb. 7,5 dl űrtartalmú edényhez:
50 dkg friss eper
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
10 dkg porcukor (aki édesebben szereti, vagy az eper nem elég édes, növelheti a cukor mennyiségét)
1 teáskanál eperpálinka (elhagyható)
1 púpozott evőkanál azonnal oldódó zselatinpor (vagy ezzel egyenértékű növényi zselatin)
1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés: Az epreket megmostam, a felét szeletekre, a felét apró, nagyjából ½ cm-es kockákra vágtam.

Az apróra kockázott gyümölcs kerül a krémbe, a szeletelt a tetejére
Az apróra kockázott gyümölcs kerül a krémbe, a szeletelt a tetejére

A kis kuglófformát fóliával kibéleltem, és a szeletelt eperrel szépen körberakosgattam.
A tejszínt egy edényben kemény habbá vertem. Egy másik tálban a mascarponét a cukorral és a pálinkával habosra kevertem, hozzáadtam a zselatinport, majd beleforgattam a tejszínhabot. 1 evőkanállal kivettem a krémből, majd a felkockázott epret hozzáadtam a krém nagyobbik részéhez.

A formát körben gondosan érdemes kibélelni, aki bizonytalan, kevés zselatinnal is megkenheti az eperszeleteket
A formát körben gondosan érdemes kibélelni, aki bizonytalan, kevés zselatinnal is megkenheti az eperszeleteket

Az epres krémet belekanalaztam az előkészített formába, elsimítottam, majd a félretett tejszínes mascarponekrémet rásimítottam, így teljesen egyenletes lett a teteje.
4 órán át hűtőszekrényben dermesztettem, majd tálra borítottam, a fóliát óvatosan eltávolítottam. Az alsó harmadát körben mandulalapokkal fedtem.

Szeletelhető, könnyű, nagyon gyümölcsös és nagyon tavaszi desszert!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.