A burgonya vagy krumpli, pityóka, földi alma, kolompér és még számos elnevezés birtokosa. Világszerte mintegy 300 millió tonnát termelnek belőle, a 4. legfontosabb élelmezési cikként tartják számon. A sokféle nemesítésnek köszönhetően szinte megszámlálhatatlan fajtával lehet találkozni világszerte. A lisztesebb típusok levesekhez, pürékhez, tésztakészítéshez ideálisak, a kevésbé szétfövők köretek, rakott ételek alapjai lehetnek, míg salátákhoz a nálunk kifliburgonyaként ismert típus a legideálisabb.
Közismert, hogy Európába a 16. század során jutott el a tengerentúlról, az talán kevésbé, hogy a ma közkedvelt fajták ősei az Andoktól Nyugat-Venezuelán át Chile déli részéig termő típusoktól eredeztethetők. Hosszú ideig Perut tekintették a burgonya őshazájának, ahol 3000-nél is több fajtája őshonos. A legősibb példányok nyomait azonban a Chiléhez tartozó Chiloé (Isla Grande de Chiloé) szigetén találták meg kutatók, közel 13 000 évesre becsülve a leletet. Az inkák számos vallási ünnepe kötődött a burgonya érésének ciklusához. 1532-ben a spanyol Fracisco Pizzaro hozta magával az Andokból kincsként a kontinensre, de széles körben jó egy évszázad alatt terjedt el Európa számos országában, és még hosszú idő telt el, míg mindenki asztalára jutott belőle.
Az egyik izgalmas, Peruban és Bolíviában ma is nagy mennyiségben termelt fajta nem annyira ízeinek, sokkal inkább színének köszönheti, hogy helyet kapott a csúcsgasztronómiában is. Bármilyen hihetetlen, nem a nemesítéseknek köszönheti különleges lila színét, hanem eredetileg ilyen.
A lilakrumpli vagy vitelotte, illetve francia nevén: négresse vagy truffe de Chine Nyugat-Európa több országában egyre népszerűbb. Színében nem csupán nyersen, de hőkezelés után is gyönyörködhet bárki! Mivel idehaza elég ritka, ha valaki hozzájut, érdemes kipróbálnia, akár a hagyományos fehér burgonyával vegyesen.
Egy gyors, rozmaringgal fűszerezett köretvariációban még a hagyományokhoz ragaszkodók tányérján sem okoz csalódást!
Hozzávalók 4 személyre:
½ kg nem szétfövő burgonya
¼ kg lilakrumpli
2 dkg jó minőségű vaj
2 evőkanál olívaolaj
kb. 1 teáskanál só + a burgonyák főzővízébe
1 teáskanál szárított rozmaring
ízlés szerint: frissen őrölt bors
Elkészítés: A kétféle burgonyát meghámozom kb. ½ cm vastag félkörökre szeletelem, sós vízben 10-15 perc alatt megfőzöm. Egy serpenyőben felhevítem a vaj és olaj keverékét, beleszórom a rozmaringot, kissé átpirítom. Erre helyezem a burgonyát, sózom, borsozom, néhány perc alatt átpirítom.
Frissensültekhez, grillezett zöldségekhez is kitűnő – amilyen egyszerű elkészíteni, olyan látványos köret!
A hagyományos, nem szétfövő burgonyából is gyakran készítek gyors és zamatos téli-őszi köretet vagy gyors, könnyű fogást. A fűszeres, tepsiben sült zöldségek illata szinte már akkor meleget varázsol a lakás minden szegletébe, mikor készül. Persze színekben és ízekben ez a jórészt gyökérzöldségekből készült fogás sem szűkölködik!
Hozzávalók 4 személyre:
2 db közepes méretű sárgarépa
1 db közepes méretű petrezselyemgyökér
1 db zellergumó (kb. 35-40 dkg)
3-4 db burgonya (kb. 40 dkg)
4-5 db kisebb paradicsom
A fűszeres olajhoz:
1 dl olívaolaj
1 db salotta nagyon apróra vágva (helyettesíthető ½ fej vöröshagymával)
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
½ lime leve
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál oregánó
½ teáskanál szárított bazsalikom (ha van friss, még jobb!)
½ teáskanál őrölt kakukkfű
Elkészítés: A burgonyát meghámozom, kb. 1 cm vastag hasábokra darabolom. A sárgarépával, petrezselyemmel és zellerrel is hasonlóan járok el – minden összetevőt azonos nagyságúra vagdosok. A paradicsomok héját forró vízbe mártva eltávolítom, gerezdekre szeletelem.
A fűszeres olajhoz a salottát egészen finomra aprítom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. Egy jókora nejlonzacskóba kanalazom a kétféle hagymát, hozzáadom a ½ lime frissen préselt levét, fűszerezem. Alaposan összerázom, majd hozzáadagolom a paradicsom kivételével az előkészített zöldségeket. A zacskó nyílását szorosan összefogva jól összeforgatom a tartalmát.
Egy nagy gáztepsit alufóliával borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem. A fűszeres zöldséghasábokat egyenletesen elosztom az előkészített tepsiben, majd rárakosgatom a paradicsomokat, a tetejére kevés oregánót szórok. 35-40 perc alatt megsütöm.
Diétázóknak zöld salátalevelekkel, nem diétázóknak szinte bármilyen sült vagy rántott zöldség-, illetve húsfélével nagyszerű lakoma!
Sokszor az egyszerű, szezonális hozzávalókból készült finomságok jelentik a legotthonosabb, melengető ízeket, de nem árt néha változtatni a szokásokon!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.