Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Forró nyári napokon könnyű fogásokra vágyik mindenki, ez persze nem jelenti azt, hogy csak a főzés vagy sütés nélkül készülő repertoárból lehetne válogatni, sőt újdonságokkal is mindig érdemes színesíteni a menüt! Ha pedig már valami könnyű nyáriról van szó, a zöldséges fogások igazán jól jönnek.

Közöttük is előkelő helyet foglalnak el a nyári étlapon a lepények. A francia paraszti konyhából indult quiche annyi változatban készíthető el, ahányféle hozzávalót csak szívesen kombinál össze az ember egy-egy színes, ínycsiklandó kombinációban.

A hagyományos quiche-ek vajjal készült tésztaalapjára kerül a töltelék, amelyet a tojással és tejszínnel vagy tejföllel kevert reszelt sajt tart össze. Remek fogás télen-nyáron, nem is lehet megunni!

Törtem a fejemet, milyen könnyű vacsorát is készíthetnék gyorsan, mikor hosszabb beszélgetésbe bocsátkoztam épp Brémában tartózkodó barátnőmmel, aki megkérdezte, kóstoltam-e már olyan quiche-t, ami nem is quiche?

Nyári, színes, zöldséges – egyszerűen ellenállhatatlan
Nyári, színes, zöldséges – egyszerűen ellenállhatatlan

A kissé enigmatikusnak tűnő kérdést boncolgatva aztán kiderült, épp akkoriban volt szerencséje egy egészen fantasztikus lepényhez. Nem szerepelt a hozzávalói között sem tejszín, sem sajt, sem tojás, friss paradicsom és hagyma azonban igen, és ami a legmeglepőbb volt – a tésztára mustár került. Nem is volt kérdés, ki kell próbálnom! Mivel recept nem állt rendelkezésemre, és csak nagyjából körvonalazódott a mustáros paradicsomos lepény lényege, gondoltam, kieszelem a saját változatomat.

A paradicsom, cukkini és újhagyma előbb serpenyőbe kerül, majd dijoni mustáros alapon a lepényre
A paradicsom, cukkini és újhagyma előbb serpenyőbe kerül, majd dijoni mustáros alapon a lepényre

Hát valami egészen káprázatos lett az eredmény! Akit meglepne a receptben használt tetemesnek tűnő mustár mennyisége, megnyugtathatom, ennek a kis zöldséges nem-quiche-nek egyáltalán nincs átütő mustárzamata, de a mustárnak köszönhetően igazán különleges, és ellenállhatatlanul finom. A zöldségekkel olyan ízharmóniát alkot, amit korábban el sem tudtam képzelni. Tulajdonképp nincs is benne semmi különleges, csupán zamatos összetevő, mégis különlegesen ízletes a végeredmény.

A gyorsaság kedvéért vajas tésztával készül a ropogós tészta, bőségesen megkenve mustárral
A gyorsaság kedvéért vajas tésztával készül a ropogós tészta, bőségesen megkenve mustárral

Mivel igyekeznem kellett, a vajjal, liszttel készülő quiche-tésztát a frizsiderből előkapott vajas tésztára cseréltem, és nem is kerek lepényformában, hanem hagyományos tepsiben sütöttem meg. A feltétet azonban megbolondítottam cukkinivel – amiből mostanában mindig van a háztartásban, valamint a múlt hétről maradt kapribogyóval.

Nagyjából 10 percnyi előkészület szükséges csak hozzá, a többit a sütő elvégzi – és hidegen is nagyon-nagyon finom!

Mustáros paradicsom-cukkini lepény

Langyosan a legízletesebb, de hidegen is remek lepény!
Langyosan a legízletesebb, de hidegen is remek lepény!

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (27,5 dkg)
1 kis csokor zsenge lila újhagyma
1 db közepes méretű cukkini (30 dkg)
4 db nagyobb, zamatos paradicsom
1 evőkanál kapribogyó
10 dkg magos dijoni mustár
1 mokkáskanál szárított, őrölt rozmaring
1 teáskanál oregánó
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszettem, 1 percre forró vízbe dobtam, meghámoztam, vékony karikákra vágtam. A cukkinit uborkagyalu segítségével vékonyra karikáztam. A hagymákat megtisztítottam, felkockáztam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A hagymát az olajon egy nagyobb serpenyőben üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomot, sóztam, borsoztam, hozzákanalaztam a többi fűszert, és 2-3 percig hagytam erős tűzön, majd hozzáadtam a cukkinikarikákat, de már csak 2 percet pirítottam. Félrehúztam a tűzről.
A leveles tésztát a csomagolásnak megfelelően kiterítettem, nyújtófával a tepsi méretéhez igazítottam úgy, hogy kis pereme is legyen mindenütt.
A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, villával megszurkáltam, majd megkentem mustárral. Erre kanalaztam a már kihűlt zöldségeket, majd megszórtam kapribogyóval.
30-35 perc alatt készre sütöttem.

A vacsora kisült!
A vacsora kisült!

A tészta vékony és ropogós marad, a zöldségek és a mustár pedig különlegesen ízletesre sülnek. Langyosan, egy pohár jégbe hűtött rozéval tökéletes vacsora!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.