Mivel süteményekből épp annyira bőséges az év végi időszak, mint kiadós fogásokban, ideje volt valami olyasmit készíteni, ami lelkiismeret-furdalás nélkül, bátran, bármikor fogyasztható, ráadásul színpompás is.
Torta ez a javából, de csupa zöldségből áll, és nem is túlságosan méretes egy adag. Szigorúan hidegen tálalandó, de lehet előétel vagy akár köret is, és még azokkal is meg lehet kedveltetni, akik nem a saláták barátai!
Hozzávalók:
20 dkg barna csiperkegomba
2 db színes kaliforniai paprika
20 dkg friss leveles spenót
2 db közepes méretű paradicsom
2 db kisebb sárgarépa
1 db kisebb padlizsán
2 evőkanál tahina (szezámpaszta)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál só
½ citrom leve
½ mokkáskanál őrölt chili
1 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
1 teáskanál azonnal oldódó zselatin (vagy 1 lapzselatin a csomagoláson előírtak szerint előkészítve)
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A díszítéshez:
frissen őrölt bors, néhány bazsalikomlevél
Elkészítés: A padlizsánt 25 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Meghámoztam, tahinával, római köménnyel, sóval, chilivel, citromlével pürésítettem, hűlni hagytam. A paprikákat 20 perc alatt 190 fokra előmelegített sütőben megsütöttem, meghámoztam, kicsumáztam. A gombát megtisztítottam, felszeleteltem. Kevés olajon sóval, borssal fűszerezve megpirítottam. A sárgarépát vékonyan felkarikáztam, a levesben 4-5 perc alatt félpuhára főztem, a levest félretettem. A spenótot durváravágtam, kevés olajon sóval, borssal épp csak megfonnyasztottam. A paradicsomokat meghámoztam, felszeleteltem. Az alapanyagokat szépen tálba rendeztem.
4 db ételgyűrűt (8 cm átmérőjű) sütőpapírral kibéleltem. Az egyiket kiszúróként használva a paprikaszeletekből egy-egy körlapot szúrtam ki, ez lett a torta alja.
Minden gyűrű aljára egy paprikakorongot helyeztem, majd a levesben elkevertem a zselatint. Egy szilikonecsettel megkentem a paprikákat, majd rárakosgattam a spenótot, ezt a réteget is megkentem a zselatinos levessel, majd a gombaszeleteket helyeztem el mind a 4 gyűrűben (4 szép szeletet gondosan félretettem a díszítéshez), újabb zöldséges ecsetelést követően kerültek helyükre a sárgarépa-karikák, amiket szintén megkentem a zöldséglevessel. A tetejükre a paradicsomkarikák kerületek, amikből előzetesen kiemeltem az első és utolsó szeleteket. Ezt a réteget is megkentem vékonyan a zöldséglevessel. Ezt követően a padlizsánkrémet osztottam el a már szép magasra nőtt tortákon. A maradék paprikát és paradicsomot kis háromszögekre daraboltam, majd a félretett gombaszeletekkel a torta tetejére rendeztem. Vékonyan ismét megkentem zöldséglevessel, frissen őrölt borssal megszórtam, bazsalikomlevéllel díszítettem, hogy valami zöld is kerüljön a tetejére. 4 órára betettem a frizsiderbe.
Tálalásnál a gyűrűket és a sütőpapírt eltávolítottam, egy kis extra porciónyi bazsalikommal még díszítettem, majd kevés balzsamkrémmel díszítve tálaltam.
Látványos, nagyon finom és nem utolsó sorban igazán alakbarát finomság – óévbúcsúztatásra, újév köszöntésre is remek!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.