Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Karácsonyi sütések ide, lakomák oda, aki szeret a konyhában időzni, az év végére is szívesen tálal valami igazán könnyű, látványos finomságot, aminek készítésével szívesen múlatja az időt – persze a siker sem marad el a tálalásnál!

Mivel süteményekből épp annyira bőséges az év végi időszak, mint kiadós fogásokban, ideje volt valami olyasmit készíteni, ami lelkiismeret-furdalás nélkül, bátran, bármikor fogyasztható, ráadásul színpompás is.

Torta-alapanyagok – ezúttal nem a desszertek sorát bővítő fogás lesz belőlük
Torta-alapanyagok – ezúttal nem a desszertek sorát bővítő fogás lesz belőlük

Torta ez a javából, de csupa zöldségből áll, és nem is túlságosan méretes egy adag. Szigorúan hidegen tálalandó, de lehet előétel vagy akár köret is, és még azokkal is meg lehet kedveltetni, akik nem a saláták barátai!

Színes zöldségtorta

Különleges és látványos hideg előétel – csupa ízletes zöldségféléből, színesen
Különleges és látványos hideg előétel – csupa ízletes zöldségféléből, színesen

Hozzávalók:
20 dkg barna csiperkegomba
2 db színes kaliforniai paprika
20 dkg friss leveles spenót
2 db közepes méretű paradicsom
2 db kisebb sárgarépa
1 db kisebb padlizsán
2 evőkanál tahina (szezámpaszta)
1 teáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál só
½ citrom leve
½ mokkáskanál őrölt chili
1 dl zöldségalaplé (vagy zöldségleves)
1 teáskanál azonnal oldódó zselatin (vagy 1 lapzselatin a csomagoláson előírtak szerint előkészítve)
1 dl olívaolaj
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
A díszítéshez:
frissen őrölt bors, néhány bazsalikomlevél

Elkészítés: A padlizsánt 25 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Meghámoztam, tahinával, római köménnyel, sóval, chilivel, citromlével pürésítettem, hűlni hagytam. A paprikákat 20 perc alatt 190 fokra előmelegített sütőben megsütöttem, meghámoztam, kicsumáztam. A gombát megtisztítottam, felszeleteltem. Kevés olajon sóval, borssal fűszerezve megpirítottam. A sárgarépát vékonyan felkarikáztam, a levesben 4-5 perc alatt félpuhára főztem, a levest félretettem. A spenótot durváravágtam, kevés olajon sóval, borssal épp csak megfonnyasztottam. A paradicsomokat meghámoztam, felszeleteltem. Az alapanyagokat szépen tálba rendeztem.

Az előkészületek meg is vannak, következik az összeállítás!
Az előkészületek meg is vannak, következik az összeállítás!

4 db ételgyűrűt (8 cm átmérőjű) sütőpapírral kibéleltem. Az egyiket kiszúróként használva a paprikaszeletekből egy-egy körlapot szúrtam ki, ez lett a torta alja.

A paprikaalap akár több darabból is készülhet, ha keskenyebbek a paprikaszeletek – nem fog szétesni, nem kell aggódni!
A paprikaalap akár több darabból is készülhet, ha keskenyebbek a paprikaszeletek – nem fog szétesni, nem kell aggódni!

Minden gyűrű aljára egy paprikakorongot helyeztem, majd a levesben elkevertem a zselatint. Egy szilikonecsettel megkentem a paprikákat, majd rárakosgattam a spenótot, ezt a réteget is megkentem a zselatinos levessel, majd a gombaszeleteket helyeztem el mind a 4 gyűrűben (4 szép szeletet gondosan félretettem a díszítéshez), újabb zöldséges ecsetelést követően kerültek helyükre a sárgarépa-karikák, amiket szintén megkentem a zöldséglevessel. A tetejükre a paradicsomkarikák kerületek, amikből előzetesen kiemeltem az első és utolsó szeleteket. Ezt a réteget is megkentem vékonyan a zöldséglevessel. Ezt követően a padlizsánkrémet osztottam el a már szép magasra nőtt tortákon. A maradék paprikát és paradicsomot kis háromszögekre daraboltam, majd a félretett gombaszeletekkel a torta tetejére rendeztem. Vékonyan ismét megkentem zöldséglevessel, frissen őrölt borssal megszórtam, bazsalikomlevéllel díszítettem, hogy valami zöld is kerüljön a tetejére. 4 órára betettem a frizsiderbe.

Hűtés után, tálalás előtt így festenek a torták
Hűtés után, tálalás előtt így festenek a torták

Tálalásnál a gyűrűket és a sütőpapírt eltávolítottam, egy kis extra porciónyi bazsalikommal még díszítettem, majd kevés balzsamkrémmel díszítve tálaltam.

Színes évbúcsúztató ínyencség
Színes évbúcsúztató ínyencség

Látványos, nagyon finom és nem utolsó sorban igazán alakbarát finomság – óévbúcsúztatásra, újév köszöntésre is remek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.