Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ha nagyobb tömegben megjelennek az első zsenge spárgakötegek a piaci standokon – minden kétséget kizáróan kezdetét veszi a tavaszi „zöldségzsongás”, és ezzel együtt a bő egy hónapig tartó spárgaszezon.

Nem tagadom, hogy az egyik legkedvesebb alapanyagom a konyhában – április végétől május végéig – június elejéig aligha akad hét, amikor nem kerül tányérra valamilyen formában. Lehet fehér, lehet zöld, minden szezonban újabb és újabb fogásokra, tálalási módokra és ízkombinációk kísérletezésére ösztönöz.

A szezon első spárgafogása épp most készült el – mivel annyira zsenge és annyira friss fehér spárgára sikerült szert tennem, amilyenről csak álmodni lehet, igyekeztem megőrizni ennek a nagyszerű zöldségfélének minden karakterét, ugyanakkor olyan kiegészítőkkel társítottam, amelyek ízei tökéletes harmóniát alkotnak.

A zsenge spárga csúcshoz közeli része halványlila, a zöldség feszes, szinte kicsattan!
A zsenge spárga csúcshoz közeli része halványlila, a zöldség feszes, szinte kicsattan!

A spárga nagyszerűségéről nem lehet eleget zengeni – alacsony energiatartalma annyi jó tulajdonsággal és ásványi anyaggal párosul, hogy felsorolni is nehéz volna –, de legszívesebben mindenkit vendégül látnék spárgalakomára, ha másként nem, hát virtuálisan!

A legklasszikusabb fogás: a spárga hollandi mártással. Ez a tojásban és vajban gazdag mártás azonban sokak számára igencsak kalóriadúsnak bizonyul, a spárga azonban önállóan tálalva úgy igényli a mártást, mint a palacsinta a finomabbnál finomabb tölteléket, tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kísérni. Ráadásul mindkettőről elmondható: frissen az igazi!

A sós, enyhén cukrozott és citrommal ízesített vízben tökéletesre főtt spárga egyelőre körítés nélkül
A sós, enyhén cukrozott és citrommal ízesített vízben tökéletesre főtt spárga egyelőre körítés nélkül

Ezúttal olyan receptet kísérleteztem ki, amelyben a találásnak, valamint az egyes komponensek hőmérsékletének is kulcsszerep jutott – a címben jelzett zenei kifejezés talán nem túlzás: akárcsak egy zeneműben, ebben az egyszerűen elkészíthető spárgafogásban is akkor lesz tökéletes az összhatás, ha minden tisztán és pontosan a helyére kerül.

Fehér spárga diómártással és zelleres burgonyapürével

Forró spárga, hideg mártás, meleg pürépaplanban
Forró spárga, hideg mártás, meleg pürépaplanban

Hozzávalók 2 személyre főételként, 4 személyre előételként:
50 dkg zsenge fehér spárga
½ citrom leve
1 teáskanál olívaolaj
1 dkg vaj
A diómártáshoz:
8 dkg darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 dl natúr joghurt
2 csokor petrezselyemzöld
A püréhez:
25 dkg burgonya
20 dkg zellergumó
1 dl habtejszín
Valamint:
ízlés szerint: só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés: A diómártáshoz a diót ledarálom, a petrezselyemzöldet finomra aprítom. A krémsajtot és a joghurtot keverőpohárba kanalazom, hozzáadom a diót és a petrezselymet, a sajt sótartalmától függően ½-1 mokkáskanálnyi tengeri sót adok hozzá, bőven borsozom, botmixerrel simára keverem. Csinos üvegtálba halmozom, kevés petrezselyemmel és darált dióval díszítve tálalásig hűtőszekrénybe helyezem.

A diómártás elkészült!
A diómártás elkészült!

A zelleres burgonyapüréhez a kétféle gumóst megtisztítom, nagyjából 1 cm-es kockákra vágom, hogy gyorsan elkészüljön. Annyi sós vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi a kisméretű lábos tartalmát. 12-15 perc alatt puhára főzöm.

Minden fehér spárgából készített fogás sikerének kulcsa az alapos hámozás
Minden fehér spárgából készített fogás sikerének kulcsa az alapos hámozás

Amíg a burgonya és a zeller fő, a spárgák fás végeit letöröm, meghámozom. Ennél a műveletnél nem szabad takarékoskodni – a spárga akkor lesz ízletes, ha éles hámozóval tökéletesen sikerül eltávolítani a héját, valamint nem tartozik hozzá a keserű vége.

A tejszínt habbá verem, a burgonyát és a zellert leszűröm, pürésítem, ha szükséges némi sóval, valamint kevés frissen őrölt borssal és ¼ frissen reszelt szerecsendióval fűszerezem, hablapáttal hozzádolgozom a tejszínhabot, tálalásig melegen tartom.

A zelleres burgonyapüré elkészültével magas falú fazékban kb. 1 l vizet forralok, amelyet 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál cukorral, valamint ½ citrom levével ízesítek. 12-14 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm, serpenyőben felforrósítom az olajat és a vajat, 2-3 perc alatt átforgatom.

Hosszú tányérokra rendezem a forró spárgákat, a végüket meleg zelleres burgonyapüré-paplanba bújtatom, amelyet frissen őrölt borssal fűszerezek, a felső harmadra pedig hideg diómártást kanalazok, petrezselyemlevelekkel díszítem.

Minden a helyén – jó étvágyat!
Minden a helyén – jó étvágyat!

A forró-meleg-hideg összetevők és a tiszta, együtt mégis igen izgalmas ízek pompás összhangban érvényesülnek a fogásban. Már csak egy pohár fehérbor hiányzik, és tökéletes a spárgalakoma.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.