Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
A karácsony az az időszak, amikor összegyűlik a család, jókat eszünk-iszunk, ugyanakkor ez az az időszak is, ami a legnagyobb feladatot jelenti a konyhában. Jó szervezéssel, jó időbeosztással és az egész család bevonásával azonban nem kell, hogy a sütés-főzés rabszolgájává váljon a háziasszony.

Az advent a sütés időszaka, ilyenkor készítjük elő és sütjük meg az aprósüteményeket. Ezért célszerű olyanokat választani, amelyek 2-3 hétig is elállnak, sőt, az állás még jót is tesz nekik: megpuhulnak.

Omlós tészta

A leggyakrabban használt süteményalap az omlós tészta. Könnyű elkészíteni, de aki fél, hogy nem sikerül tökéletesen, válasszon félkész tésztát a boltok hűtőpultjából. Az omlós tészta alapvetően lisztből, cukorból, zsiradékból, esetleg tojásból áll. Süthetünk belőle vékony aprósüteményeket, teasüteményeket, de ki is bélelhetünk vele különböző sütőformákat is, tehát pite és lepény készítéséhez is kiváló, mert a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Körtés csokoládélepény

Csokoholisták imádni fogják ezt a lepényt!
Csokoholisták imádni fogják ezt a lepényt!

Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg omlós tészta
12,5 g darált mandula
2 nagy tanyasi tojás
9 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj
18,5 dkg étcsokoládé (legalább 50% kakaótartalommal)
3 nagy körte
a tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés: Az omlós tésztát 5 mm vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát. 20 percre betesszük a mélyhűtőbe. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt helyezünk, megtöltjük sütőbabbal, és 10 percig sütjük. A babot és a papírt eltávolítjuk, a sütő hőmérsékletét 170 fokra csökkentjük. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A puha vajat összekeverjük a cukorral, a tojással, a darált mandulával, majd az olvasztott csokoládéval. A krémet a tésztára öntjük, és belenyomjuk a meghámozott, felnegyedelt körtét is. Kb. 45 percig sütjük, amíg a tészta is aranybarnára sül. Tejszínhabbal kínáljuk.

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.