Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Zsemlegombóc
Epres blondie
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Húsok, halak

Kecsegétől a pisztrángig - Így válasszunk halat!

Kecsegétől a pisztrángig - Így válasszunk halat!
Azt már egyre többen tudják, hogy a halak húsa tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Ennek ellenére, sokan nem fogyasztanak elegendő halat. Segítünk kiigazodni a halvásárlás, és az elkészítési módok útvesztőjében!

A legideálisabb az lenne, ha legalább hetente kétszer fogyasztanánk valamilyen halételt. Ehhez nemcsak a különböző halfajtákat kell ismernünk, de azt is, hogy hol szerezhetjük be őket, és milyen ételeket készíthetünk el belőlük!

Halat, de milyet?

A pontyot mindenki ismeri, de remek ételeket lehet elkészíteni az afrikai harcsafiléből, a füstölt pisztrángfiléből, pontyfiléből, a lazacból, a keszegből, a kecsegéből és busából is. A lényeg, hogy merjünk segítséget kérni az eladótól, akár a piacon, akár egy áruházban vásárolunk halat! De érdemes ellátogatni a www.kapjra.hu oldalra is, ahol a halboltkereső funkciót használva tájékozódhatunk arról, hogy hol kapható friss hal.

Hogyan főzzük, süssük?

A halas ételek elkészítésekor érdemes figyelmi arra, hogy a halhús magas víztartalmának, és az izomrostok közötti kevés és finom szerkezetű kötőszövetnek köszönhetően könnyen emészthető, így érdemes kerülni a túlzott és magas hőmérsékletű hőkezelést!

Ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz.

Érdemes kerülni a túlzott só használatát! A különböző halakhoz kiváló ízesítést érhetünk el: citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, korianderrel, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Mit, mivel?

A hallal könnyű dolgozni ugyanakkor a különféle halak ízvilága nagyon eltérő, így a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A különböző halpástétomoknak jól állnak az idényzöldségekből készült köretek. A pikáns és sima grillezett halas fasírtgolyókat tálalhatjuk tartármártással. A népszerű fish&chips mellé nemcsak sültkrumpli illik, de finom zöldborsóból készült mentás püré is.

Receptet keresel? Íme a legszínesebb válogatás, ha halat készítenél ebédre, vacsorára!

A „Kapj rá!” kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt is kóstolhatnak halat 2018. november 24 és 2019. január 1. között a vásár látogatói. A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24- én: 10-14 óráig, 31-én: 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig).

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklödők.

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek.

A „KAPJ RÁ!” KAMPÁNYRÓL:

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot

A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.