Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Húsvét

Borbás Marcsi elárulta, hogyan főzi a sonkát – tippek, hogy tökéletes legyen a végeredmény

Néha a legegyszerűbb étel elkészítése okozza a legtöbb fejtörést a kezdő háziasszonyoknak, jó példa erre a sonkafőzés. Ahány család, annyi recept – vajon melyik az igazi? A lényeg, hogy néhány alapszabályt betartsunk az előkészületek és a főzés során.

Ahogy azt Borbás Marcsi legújabb videójában elmondja, a sonkafőzés valóban nagyon egyszerű, és pont ezért könnyű elrontani. Hogy miért? Egyszerűen nincs mivel javítani a helyzeten. Nézzük, mit tanácsol Marcsi, hogy tökéletes legyen az ünnepi sonka!

A sonkafőzés egyszerű, de muszáj betartani néhány szabályt / Fotó: illusztráció, Shutterstock
A sonkafőzés egyszerű, de muszáj betartani néhány szabályt / Fotó: illusztráció, Shutterstock

1. Válasszunk jó minőségű sonkát

Akkor lesz jó a sonka, ha friss, nyers, füstölt sonkával kezdünk dolgozni – amennyiben már főzés előtt száraz a hús, nem lesz puha a végeredmény! Fontos, hogy zsíros, kihízott hússal dolgozzunk, ez is szükséges ahhoz, hogy ne száradjon ki az étel, míg elkészül. Marcsi azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk gyorspácolt húst a benne lévő adalékanyagok miatt – egy hagyományosan pácolt, füstölt kötözött sonkadarab tökéletes lehet húsvéti fogásnak.

2. figyeljünk arra, hogy mennyire füstölt a hús

A túlfüstöl hús felborítja az ízek egyensúlyát, ezért ha úgy látjuk, a nyers hús füstös ízű, forraljuk fel egyszer tiszta vízben. Egy perc főzés után le is önthetjük róla ezt az első, előfőző levet, és kezdhetjük is az „igazi főzést”.

3. Nem kellenek extra hozzávalók

Sokan tesznek a sonkafőző vízbe répát, hagymát, borókát, borsot, ám Marcsi lábasába mindig csak néhány dolog kerül: a (kötözött) sonka vagy sonkák, egy darab puha, friss kolbász, és annyi víz, amennyi ellepi ezeket.

4. Lassan főzzük a húst

A húson múlik, mennyi ideig kell főzni a sonkát. A főzési időt elsősorban az határozza meg, mekkora a hús. A kisebb darabok általában 1,5 – 2 óra alatt elkészülnek, de van, amelyiknek öt óra is kellhet!

5. Ekkor jöhet a tojás

A tojás héja átengedi az ízeket, ezért ha sonkalében főzzük, csodálatos kísérőt kapunk a sonka mellé. Húsz perccel azelőtt, hogy elzárjuk a lángot a hús alatt, tegyünk a lábasba tojásokat!

6. Hagyjuk a saját levében kihűlni a sonkát

Amikor úgy látjuk, kellően puha lett a sonka, zárjuk el a vizet, de hagyjunk mindent a lábasban együtt kihűlni. Így tudjuk elérni, hogy a sonka szaftos maradjon, és ne száradjon ki!

7. A főzőlé igazi kincs

A főzőlé tele van ízzel, sőt, a tojás héjából kifőtt kalcium is benne van. Ha nem tudjuk frissen elhasználni, fagyasszuk le kisebb üvegekben vagy légmentes zacskókban, dobozokban. Hónapokig eláll a fagyasztóban, és remekül ízesíti majd a különféle leveseket vagy akár rizottókat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.