Előző este megteríthetsz, hogy reggel csak az ételekkel kelljen foglalkoznod. Készíts elő elegendő tányért, evőeszközt és poharat, hogy váratlanul betoppanó látogatókat is meg tudj vendégelni. A hagyományos barkaág mellett dekoráld az asztalt húsvéti díszekkel, virággal, valamint nyuszicsalogató zsázsával. Az ünnepi hangulatot textil- vagy húsvéti mintás papírszalvétával fokozhatod.
Az előző nap megfőzött és kihűtött húsvéti sonkát már a konyhában felszeletelheted. Legyen hozzá frissen reszelt csípős és ecettel megszelídített vagy készen vásárolt üveges torma, esetleg mustár. A zsenge hónapos retek, az újhagyma és az asztalon díszként zöldellő, enyhén csípős zsázsa szintén jól illik a sonkához. (Ollóval vágd le a hajtásait.)
A foszlós fonott kalácsok mellett ne feledkezz meg a lehetőleg többféle – pl. magos, rozsos, teljes kiőrlésű – kenyérről és – pl. magos, mazsolás, túrós – zsemléről. Felszeletelheted az eredetileg tojásfészeknek feltett kalácskoszorút és kínálhatsz kenyérben sült sonkát is.
Az ínycsiklandó kalácsok, kenyerek és péksütemények mellől ne hiányozzanak a kenhető finomságok: pl. körözött, krémsajt, kenőmájas, vaj. A csíkokra vágott ropogós nyers zöldségeket – húsvét lévén mindenekelőtt a sárgarépát – natúr joghurttal elkevert krémsajtból vagy túróból készített, sóval, borssal, citromlével és zöldfűszerekkel ízesített mártogatósba tunkoltathatod.
A festett kemény tojásokat egyelőre tartalékold a locsolóknak, és meghámozott festetleneket tegyél a sonka mellé. Előveheted a hűtőből az előre elkészített tojássalátát, továbbá főzhetsz lágy tojást és percek alatt süthetsz pl. medvehagymás rántottát vagy omlettet. A pettyezett héjú, apró fürjtojás mutatós húsvéti dekoráció, és ünnepi főételeket is feldobhatsz vele.
Hagyományos és amerikai változatban egyaránt a villásreggeli szereplője lehet. A korábban bekevert tésztát hipp-hopp megsütheted. Húsvétkor részesítsd előnyben a sós töltelékeket, mint a zöldfűszeres sajtkrém és a spenót- vagy medvehagymakrém. A hidegen tálalt lazacos vagy kaviáros palacsinta remekül passzol pezsgőhöz!
Lehetőleg édessel és sóssal is készülj. Répatortával és az ünnephez illően dekorált vagy sonkás muffinokkal biztos sikert arathatsz. Az édes sütiket szívesen eszegetik a vendégek kávéhoz, a sósakat pedig akár tojássalátához is.
Legyen készenlétben elegendő palackos víz, lehetőleg frissen facsart narancs-, továbbá gyümölcs- és zöldséglé, kávé, többféle tea (pl. zöld, gyümölcsös, gyógynövényes), gyerekeknek tej, esetleg kakaó. A felnőttek számára készülj sonkacsúsztató aperitiffel, valamint egyéb alkoholos italokkal, pl. tojáslikőrrel, pezsgővel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.