Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Húsvét

Így válassz húsvéti sonkát, és így főzd meg, hogy csodálatosan omlós legyen - szakértői tippek!

A húsvéti menü kötelező eleme Magyarországon a főtt-füstölt sonka: nincs olyan ünnepi asztal, ahol ne kerülne terítékre. Mivel sonka vásárlásánál nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. A csalódást elkerülendő, nem árt, ha tudjuk, mire figyeljünk vásárláskor.

hagyományos vs. gyorspácolt

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd több hónapig tartó érleléssel. Ez a hagyományos elkészítési mód, de a boltok polcain másként készített sonkákkal is találkozhatunk" - kezdi a sonka-ügyi fejtágítót Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa a Hír tv.hu-n.

Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt.

A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.

Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen sonkát választunk húsvétra (Shutterstock)
Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen sonkát választunk húsvétra (Shutterstock)

A húsvéti sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem látunk bele a termékbe, bizonyos értelemben zsákbamacskát veszünk. Ha biztosra akarunk menni, célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja.

A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.

A sonka - az ujjunkkal megnyomva - nem lehet se túl puha, se túl kemény.

A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

olvasd el a címkét!

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell. Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk.

A kötözött sonka vásárlása nem egyértelmű, ezért alaposan nézzük meg, mit veszünk (Shutterstock)
A kötözött sonka vásárlása nem egyértelmű, ezért alaposan nézzük meg, mit veszünk (Shutterstock)

A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele.

Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Tippek az elkészítéshez

A sonka főzése nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele.

  • A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe beáztatjuk. A főzéshez friss vizet forralunk, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom a sonka.
  • A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerekkel (kakukkfű, zsálya) is tovább variálhatjuk.
  • A főzésből visszamaradó sonkalevet nem szabad kidobni, hiszen tökéletes alapja egy jóféle bablevesnek, krumplilevesnek, vagy bármilyen más tartalmas ragulevesnek. Ha nem szeretnénk rögvest felhasználni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Oktatóvideó asonkafőzésről mészáros balázs séf közreműködésével:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.