Ha húsvét, akkor bizony a kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Amennyiben idén egy kicsit módosítani szeretnél a hagyományos változaton, akkor a kakaó mellett nyugodtan adhatsz a tésztához finom aszalt gyümölcsöket is.
Egészen feldobják a húsvéti kalácsot az aszalt gyümölcsök, és nemcsak látványra, hanem az íze is mennyei lesz a süteménynek. Legjobb, ha lehunyod a szemed, miközben falatozol belőle, és várod, hogy ráharapj egy aszalt sárgabarackra, egy szilvára vagy egy körtére. Ez egy igazi ízutazás lesz az egész család számára. Mutatjuk a Vidék íze magazin kiváló receptjét ehhez a különleges kalácshoz.
Íme a kakaós, aszalt gyümölcsös kalács receptje!
Hozzávalók:
A tésztához:
500 g liszt
2,5-3 dl tej
25 g friss élesztő
1 csipet só
1 tojás
1 tojássárgája
2 evőkanál cukor
5 evőkanál langyos olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
felvert tojás a kenéshez
zsír a forma előkészítéséhez
100 g apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, körte stb.) a töltelékhez
Elkészítés:
Meglangyosítunk fél deci tejet, hozzákeverünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk felfutni.
A robotgép táljába öntjük a lisztet, elkeverjük a sóval. Az olvasztott vaj és a kakaópor kivételével hozzáadjuk az összes hozzávalót (a felhabosodott élesztőt is). A tejet úgy adagoljuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk.
Kanalanként hozzáadjuk az olvasztott vajat is, minden kis adaggal addig dagasztjuk, míg a tészta fel nem veszi. A kész tésztát kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a pici tejjel elkevert kakaót. Enyhén lisztezett felületen mindkét cipót egyforma téglalappá nyújtjuk, egymásra tesszük. Megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel, és feltekerjük lazán (mint a bejglit).
Zsírral kikenünk egy hosszúkás sütőformát, belefektetjük a kalácsot. Felvert tojással lekenjük. Szobahőmérsékleten kelesztjük tovább. Ha megszáradt rajta a tojás (körülbelül 20 perc), akkor ismét lekenjük a felvert tojással. Ha ez a réteg is megszáradt, akkor egy kés hegyével mintát rajzolunk rá.
Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.