A tojás egészséges, és ha sikerül baráti áron beszerezni, kiadós, egyszerű ebéd vagy vacsora alapanyaga lehet. A különféle omlettek, frittáták vagy rántották egy nagy adag friss salátával gyors alternatívát jelentenek, de egy finom tojásos nokedli a jó kis hagyományos fejes salátával is remekül illeszkednek a húsvétot megelőző böjti étrendbe.
Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.
Töltött tojás végtelen variációban
A töltött tojás vacsorára, uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes. Az egész egyszerűtől az ünnepiig variálhatjuk. Készülhet hidegtálra, de egyes változatait meg is süthetjük besamellel, sajttal gazdagítva.
A töltelék alapja mindig a tojás sárgája, amit tejföllel, majonézzel, mustárral krémesre keverünk, majd ezután ízesítjük ízlésünk, hangulatunk és lehetőségeink szerint. Már néhány szál zöldfűszer is csodákra képes: petrezselyemmel, snidlinggel, medvehagymával más és más karaktert adhatunk a tölteléknek. Ezekbe az egyszerű, de nagyszerű változatokba is kerülhet kapribogyó, olívabogyó, szardella.
Ha a tölteléket karakteressé, gazdagabbá szeretnénk tenni, dúsíthatjuk szardíniával vagy apróra vágott füstölt lazaccal, a húsvéti menühöz pedig darált sonkával.
A tölteléket belekanalazhatjuk a tojásfehérjékbe, de ha szeretjük a szép tálalást, csillagcsőrös habzsákba (vagy egyszerűen egy levágott sarkú zacskóba) töltve csinosan megtölthetjük. Díszítéséhez zöldfűszereket, színes borsot is használhatunk. Salátalevelekre vagy színes zöldségágyra rendezve még szebben mutatnak a falatnyi kis tojáshajók, de majonézes salátákkal is biztos sikere lesz a töltött tojásnak.
Ha a melegen szeretnénk készíteni húsmentes fogásnak, apróra vágott pirított gombával vagy padlizsánnal is dúsíthatjuk a tölteléket, kis zsemlemorzsával beállítva a megfelelő állagot. Ha pedig a húsvét utáni hímes tojások újrahasznosítása a cél, akkor apróra vágott sonkával, kolbászkarikákkal vagy ízlés szerinti felvágottal is gazdagíthatjuk a tölteléket. Besamellel, sajtmártással vagy tejföllel meglocsolva, néhány perc alatt összesütve remek vacsora!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.