Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Húsvét

Tavaszi töltött tojások

A tojás a húsvét egyik főszereplője, de az ünnepet megelőző böjti időszakban is kiváló húspótló. Sőt a húsvéti után megmaradó főtt tojások is rengeteg módon elkészíthetőek önmagában is, például töltve, ezer és egy féle töltelékkel.

A tojás egészséges, és ha sikerül baráti áron beszerezni, kiadós, egyszerű ebéd vagy vacsora alapanyaga lehet. A különféle omlettek, frittáták vagy rántották egy nagy adag friss salátával gyors alternatívát jelentenek, de egy finom tojásos nokedli a jó kis hagyományos fejes salátával is remekül illeszkednek a húsvétot megelőző böjti étrendbe.

Amit a tojásról tudni kell!

Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

Vacsorának, vendégvárónak is tökéletes a töltött tojás
Vacsorának, vendégvárónak is tökéletes a töltött tojás

Töltött tojás végtelen variációban

A töltött tojás vacsorára, uzsonnára, reggelire, vendégvárónak is tökéletes. Az egész egyszerűtől az ünnepiig variálhatjuk. Készülhet hidegtálra, de egyes változatait meg is süthetjük besamellel, sajttal gazdagítva.

A töltelék alapja mindig a tojás sárgája, amit tejföllel, majonézzel, mustárral krémesre keverünk, majd ezután ízesítjük ízlésünk, hangulatunk és lehetőségeink szerint. Már néhány szál zöldfűszer is csodákra képes: petrezselyemmel, snidlinggel, medvehagymával más és más karaktert adhatunk a tölteléknek. Ezekbe az egyszerű, de nagyszerű változatokba is kerülhet kapribogyó, olívabogyó, szardella.

A töltött tojás jól illik a húsvéti hidegtálra is
A töltött tojás jól illik a húsvéti hidegtálra is

Ha a tölteléket karakteressé, gazdagabbá szeretnénk tenni, dúsíthatjuk szardíniával vagy apróra vágott füstölt lazaccal, a húsvéti menühöz pedig darált sonkával.

A tölteléket belekanalazhatjuk a tojásfehérjékbe, de ha szeretjük a szép tálalást, csillagcsőrös habzsákba (vagy egyszerűen egy levágott sarkú zacskóba) töltve csinosan megtölthetjük. Díszítéséhez zöldfűszereket, színes borsot is használhatunk. Salátalevelekre vagy színes zöldségágyra rendezve még szebben mutatnak a falatnyi kis tojáshajók, de majonézes salátákkal is biztos sikere lesz a töltött tojásnak.

Habzsákból szépen meg lehet tölteni a tojásokat
Habzsákból szépen meg lehet tölteni a tojásokat

Ha a melegen szeretnénk készíteni húsmentes fogásnak, apróra vágott pirított gombával vagy padlizsánnal is dúsíthatjuk a tölteléket, kis zsemlemorzsával beállítva a megfelelő állagot. Ha pedig a húsvét utáni hímes tojások újrahasznosítása a cél, akkor apróra vágott sonkával, kolbászkarikákkal vagy ízlés szerinti felvágottal is gazdagíthatjuk a tölteléket. Besamellel, sajtmártással vagy tejföllel meglocsolva, néhány perc alatt összesütve remek vacsora!

A különféle fűszerek adják meg igazi jellegét
A különféle fűszerek adják meg igazi jellegét

Tudj meg többet a tojásról >>>

Töltött tojás receptek >>>

Tojásos finomságok >>>

Bloggereink receptjei:

Medvehagymás töltött tojás Habliliomtól >>>

Biztonságos töltött tojás Ráheltől >>>

A maradék húsvéti tojás is jól felhasználható töltött tojásnak
A maradék húsvéti tojás is jól felhasználható töltött tojásnak


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.