Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Húsvét

Mennyei finomság húsvétra: tojáslikőrös túrótorta őszibarackkal

Tojáslikőrös túrótorta / Fotó: Vidék íze magazin
Bár a tojáslikőrös torta receptje első ránézésre kissé bonyolultnak tűnik, mégis érdemes elkészíteni, ugyanis a végeredmény önmagáért beszél. Ez az édesség lehet ugyanis a húsvéti menüsor igazi meglepetése: ünnepélyes, látványos és természetesen mennyeien finom.

A húsvéti ünnep egyik kötelező itala a tojáslikőr, amivel főleg a hölgyek koccintanak. De miért ne kerülhetne ebből a finom italból akár a tortába is? Nos, a Vidék íze magazin remek receptjében, a tojáslikőrös túrótortában éppen ez a hozzávaló szerepel, amit remekül kiegészít az édes túrókrém és a zamatos őszibarack. Egy biztos, ebből a desszertből egyetlen szelet nem lesz elég.

Egy igazi ünnepi desszert a tojáslikőrös túrótorta / Fotó: Vidék íze magazin
Egy igazi ünnepi desszert a tojáslikőrös túrótorta / Fotó: Vidék íze magazin

Íme a tojáslikőrös túrótorta receptje!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 1 csipet só
  • 25 dkg cukor
  • 20,5 dkg liszt
  • egyharmad csomag sütőpor

A krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl joghurt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom leve és héja
  • fél dl tojáslikőr
  • 4 lap zselatin
  • 1 kis üveg őszibarackbefőtt

Az összeállításhoz és a díszítéshez:

  • málnalekvár
  • 3 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • tojáscukor
  • pár szem pisztácia

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket habbá verjük a vízzel, majd kis adagokban hozzáadagoljuk a cukrot. A fényes habba fakanállal egyesével beledolgozzuk a tojássárgájákat. Végül elvegyítjük benne a sütőporral elkevert lisztet.
  2. Elfelezzük a masszát. Két nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, mindegyikbe öntünk egy-egy adagot, és 180 fokra előmelegített sütőben egy-egy vékony lapot sütünk.
  3. Kiborítjuk a piskótát a tepsiből. Az egyiket a papírral együtt többször fel- és kitekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni. A másikat beavatkozás nélkül hagyjuk hűlni.
  4. Elkészítjük a krémet. Kikeverjük a túrót a joghurttal, a tojáslikőrrel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citrom kifacsart levével.
  5. Az őszibarackot lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk. Pár percre hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. Kinyomkodjuk, majd kis meleg vízben feloldjuk. Ezt is belevegyítjük a túrós krémbe. Ha már kezd megkötni, akkor hozzáforgatjuk a másfél deci tejszínből vert habot is.
  6. A piskótaroládot kitekerjük, lehúzzuk róla a papírt, majd ismét felcsavarjuk. A tésztarudat egyforma hosszú darabokra vágjuk (attól függően, milyen magas tortát szeretnénk, 4-5 jön ki belőle).
  7. Az egyiket kiterítjük, megkenjük vékonyan a málnalekvárral, majd vastagon a túrókrémmel. Feltekerjük, és egy lapos tányér közepére állítjuk. Majd a többi csíkot is hasonlóan megkenjük, és csigavonalban rátekerjük.
  8. Lemérjük az átmérőjét, és a másik piskótalapból kiszabunk két ugyanekkora körlapot. Megkenjük mindkettő egyik oldalát málnalekvárral.
  9. Az egyik köré tortagyűrűt állítunk. Kenünk rá egy kevés túrós krémet. Átemeljük rá a felcsavart tortát. Ennek a tetejére is túrókrémet kenünk, majd rárakjuk a felső piskótát, úgy, hogy a lekváros rész lefelé nézzen. Gyengéden rányomjuk.
  10. Legalább 3-4 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, átemeljük a tortát egy tálra.
  11. A tejszínből habot verünk a porcukorral és a habfixálóval, és kívülről bevonjuk vele a tortát. Egy keveset habzsákba rakunk, kis rózsákat formázunk a tetejére. Végül tojáscukrokat nyomunk a habba. Az oldalát megszórjuk darált pisztáciával.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.