Bár a tojáslikőrös torta receptje első ránézésre kissé bonyolultnak tűnik, mégis érdemes elkészíteni, ugyanis a végeredmény önmagáért beszél. Ez az édesség lehet ugyanis a húsvéti menüsor igazi meglepetése: ünnepélyes, látványos és természetesen mennyeien finom.
A húsvéti ünnep egyik kötelező itala a tojáslikőr, amivel főleg a hölgyek koccintanak. De miért ne kerülhetne ebből a finom italból akár a tortába is? Nos, a Vidék íze magazin remek receptjében, a tojáslikőrös túrótortában éppen ez a hozzávaló szerepel, amit remekül kiegészít az édes túrókrém és a zamatos őszibarack. Egy biztos, ebből a desszertből egyetlen szelet nem lesz elég.
Íme a tojáslikőrös túrótorta receptje!
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
10 evőkanál víz
1 csipet só
25 dkg cukor
20,5 dkg liszt
egyharmad csomag sütőpor
A krémhez:
25 dkg túró
1,5 dl tejszín
1 dl joghurt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom leve és héja
fél dl tojáslikőr
4 lap zselatin
1 kis üveg őszibarackbefőtt
Az összeállításhoz és a díszítéshez:
málnalekvár
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 csomag habfixáló
tojáscukor
pár szem pisztácia
Elkészítés:
A tojásfehérjéket habbá verjük a vízzel, majd kis adagokban hozzáadagoljuk a cukrot. A fényes habba fakanállal egyesével beledolgozzuk a tojássárgájákat. Végül elvegyítjük benne a sütőporral elkevert lisztet.
Elfelezzük a masszát. Két nagy tepsibe sütőpapírt terítünk, mindegyikbe öntünk egy-egy adagot, és 180 fokra előmelegített sütőben egy-egy vékony lapot sütünk.
Kiborítjuk a piskótát a tepsiből. Az egyiket a papírral együtt többször fel- és kitekerjük, majd összecsavarva hagyjuk kihűlni. A másikat beavatkozás nélkül hagyjuk hűlni.
Elkészítjük a krémet. Kikeverjük a túrót a joghurttal, a tojáslikőrrel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citrom kifacsart levével.
Az őszibarackot lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk. Pár percre hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. Kinyomkodjuk, majd kis meleg vízben feloldjuk. Ezt is belevegyítjük a túrós krémbe. Ha már kezd megkötni, akkor hozzáforgatjuk a másfél deci tejszínből vert habot is.
A piskótaroládot kitekerjük, lehúzzuk róla a papírt, majd ismét felcsavarjuk. A tésztarudat egyforma hosszú darabokra vágjuk (attól függően, milyen magas tortát szeretnénk, 4-5 jön ki belőle).
Az egyiket kiterítjük, megkenjük vékonyan a málnalekvárral, majd vastagon a túrókrémmel. Feltekerjük, és egy lapos tányér közepére állítjuk. Majd a többi csíkot is hasonlóan megkenjük, és csigavonalban rátekerjük.
Lemérjük az átmérőjét, és a másik piskótalapból kiszabunk két ugyanekkora körlapot. Megkenjük mindkettő egyik oldalát málnalekvárral.
Az egyik köré tortagyűrűt állítunk. Kenünk rá egy kevés túrós krémet. Átemeljük rá a felcsavart tortát. Ennek a tetejére is túrókrémet kenünk, majd rárakjuk a felső piskótát, úgy, hogy a lekváros rész lefelé nézzen. Gyengéden rányomjuk.
Legalább 3-4 órára hűtőszekrénybe rakjuk. Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, átemeljük a tortát egy tálra.
A tejszínből habot verünk a porcukorral és a habfixálóval, és kívülről bevonjuk vele a tortát. Egy keveset habzsákba rakunk, kis rózsákat formázunk a tetejére. Végül tojáscukrokat nyomunk a habba. Az oldalát megszórjuk darált pisztáciával.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.