Nem véletlen, hogy a főtt virsli a kezdő szakácsok egyik kedvenc vacsora, illetve reggeli opciója. Nem kell hozzá más, mint egy edény, amiben vizet forralsz, az étel gerincét képező virsli, a mártogatáshoz szükséges mustár, esetleg ketchup, illetve egy kis majonéz ízlés szerint, na és persze egy (vagy több) szelet friss, ropogós kenyér.
A virslifőzésnél azonban gyakori probléma, hogy főzés közben hosszában elreped, és szinte szó szerint kifordul belőle a töltelék, ami valljuk be, hogy nem éppen gusztusos. Azért, hogy ez a baleset ne történjen meg, és még véletlenül se kelljen szétrobbant formában kiszedni a főzővízből ezeket a normál esetben csinos húsrudacskákat, megosztjuk veled is a tökéletes, roppanós, ízletesre főtt virsli titkát.
Sokaknak új információként hat, hogy bizony a virsli a legtöbb esetben már főtt, füstölt, vagy valamilyen hőkezelt formában kerül a csomagolása hasonlóan, mint a párizsi. Persze előfordulhat az ellenkezője is, ám abban az esetben, ha nyers virsli kerül a polcra, azt jelzi a gyártó. Arányában nézve viszont több az előre főzött, hőkezelt darab a boltokban, ezért ezeket nem kell a szó hagyományos értelmében megfőzni, csak alaposan átforrósítani, felmelegíteni. Figyelj arra, hogy a víz ne lobogjon, hiszen bőven elég, ha csak éppen gyöngyözik. Ha nem így teszel, pillanatok alatt kifőzöd a virsli ízét, na és persze a szétrepedés kockázata is kritikusan mértékben megnő.
A bőrös virslit a legtöbb esetben természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül. Csupán csak városi legenda, miszerint a műbélbe töltött virslik silányabb minőségűek, hiszen közöttük is találhatunk prémium darabokat. Ezeket többnyire azok választják, akik nem kedvelik a természetes beleket.
Ha műbeles virsliről van szó, akkor minden esetben távolítsd el a külső borítást, hiszen a forró vízben olyan anyagok is kioldódhatnak belőle, ami nem feltétlenül egészséges. Ha viszont bécsi, vagy frankfurti virsli került a kosárba, akkor a főzés előtt ezeket a fajtákat pucolatlan formába tedd a forró vízbe, meg ezeknél a daraboknál amúgy sem lenne egyszerű eltávolítani a héjat. Csak óvatosan, hiszen a természetes bélbe töltött virslik könnyebben repednek, mint a mesterséges burokkal rendelkező társai!
A főzéshez minden esetben annyi vizet használj, amennyi pont ellepi a virsliket. Ha a víz intenzívebb gyöngyözésnek indul, már el is lehet alatta zárni a gázt. Ezután nincs más dolgod, mint egy fedővel lefedni, majd állni hagyni a nagyjából 90 Celsius-fokos vízben legalább 3-4 percet. Ennyi idő alatt biztosan átmelegedjenek. Figyelj a virslidre, hiszen ha ennél tovább hagyod a meleg vízben, könnyen veszíthet az ízéből. Miután kiszedted a fazékból, tálald mustárral, ketchuppel, tormával, vagy majonézzel, de akár egy szelet friss kenyér is elfér mellette, ha éppen nem hot dog kiflibe töltöd.
Amikor feltesszük a virslit a tűzhelyre és eléri a fazék tartalma a 90-100 Celsius-fokot, akkor nem csak a főzővíz, hanem a virsliben lévő víz is felforr, ami ezután gőzzé alakul. Térfogata akár 1600 szorosára is megnőhet, aminek következtében a belső nyomás is fokozódik, a virsli pedig ennek hatására szétreped.
Ha nincs kedved vizet melegíteni a tűzhelyen, vagy egyszerűen csak nincs rá lehetőség, viszont kéznél van egy jó mikrohullámú sütő, akkor azzal is megfőzheted a virslit. Igaz, a folyamat jelentősen hosszabb, de működik. Az első lépés, hogy találj egy olyan tálat, amit mikróban is használhatsz. Ebbe engedj egy kevés vizet, majd a virslikkel a tálban mikrózd 30-60 percig. Arra figyelj, hogy félidőnél nem árt, ha megforgatod a virsliket, ha pedig nagyobb mennyiséggel dolgozol, akkor értelemszerűen az elkészítési idő is növekszik.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.