Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
PR

Így lesz tökéletesen ropogós a bacon

bacon
Szendvicsbe, hamburgerbe, rántotta mellé vagy akár salátába - a bacon szinte minden formában mennyei. De néha előfordul, hogy a vágyott ropogós, mégis húsos bacon helyett néhol égett, néhol nyers, olajos szalonnát szedünk ki a serpenyőből. Ha azonban a következő tippeket betartod, garantált a tökéletes íz és állag!

HA SERPENYŐBEN SÜTÖD...

Tedd a baconöket a serpenyőbe (a legjobb az öntöttvas serpenyő) még azelőtt, hogy bekapcsolnád a tűzhelyet. Ezután alacsony, vagy legfeljebb közepes lángon kezdd el melegíteni. A bacon szép lassan elkezdi kiengedni a benne található zsírokat, majd egyre hangosabban sercegni kezd - ha már serceg, fordítsd át a másik oldalára. Süsd mindkét oldalát egyenletesen addig, amíg tökéletesen ropogós nem lesz. Ha elkészült, a serpenyőből kivéve helyezd őket papírtörlőre, és itasd le róluk a zsírt.

HA A SÜTŐBEN SÜTÖD...

Ez a legjobb választás akkor, ha nagyobb adag bacont szeretnél készíteni, hiszen egy tepsiben több szalonna fér el, mint a serpenyőben - ráadásul a tűzhelyet is szabadon hagyod, így közben mást is készíthetsz. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és tedd rá a szalonnákat egy fóliával/sütőpapírral borított tepsire. 15-20 percig süsd őket, majd ha elkészültek, szedd ki őket egy papírtörlővel bélelt tálba, hogy ne ússzanak a zsírban.

HA A MIKRÓBAN SÜTÖD...

Egy mikrózható tálat bélelj ki 4 réteg papírtörlővel, majd helyezd rá a bacon szeleteket (Csak 1 rétegben), és még 2 réteg papírtörlővel takard le őket, hogy beszívják a felesleges zsírt. A szalonnákat a legmagasabb fokozaton mikrózd 1 percig (ha nem sültek meg teljesen, akkor további 30 másodpercig). Miután elkészült, szedd ki a szeleteket a tányérodra, és már kész is!

+1 tipp: Válassz cukormentes bacont!

Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor? A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teltebb, teljesebb íz elérése érdekében. Ennek mennyisége markánkként változik, de általában 0,5-1g között ingadozik 100g termékben, amely valóban nem jelentős mennyiség, de pár szelet bacon egy otthon főzött vacsorának csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.

Íme, 3 zseniális baconös finomság:

GYORS BABLEVES BACONNEL

Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 1l zöldségleves-alaplé
  • bors
  • 40 dkg fehérbab konzerv

Elkészítése:

Egy lábasban aranyszínűre pirítjuk a felkockázott szalonnát. Ezután kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradék 3/4-ét kiöntjük, majd a maradékon megpirítjuk a megtisztított és felaprított vöröshagymát és fokhagymát, valamint a répát.

Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Lehúzzuk a bablevest a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és forralunk rajta egyet.

A ropogós bacon szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.

SONKÁS-SAJTOS RAKOTT CSIRKEMELL

Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemell
  • 1 kk só
  • 1 mk bors
  • 8 szelet bacon
  • 8 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 15 dkg trappista
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 8 szelet pulykasonka
  • 2 dl tejföl
  • 1 mk őrölt bors

Elkészítése:

A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.

Egy mélyebb sütőformát kiolajozunk, kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel és gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal.

Ezt ismételjük még kétszer. Végül a kilógó bacon szeleteket visszahajtjuk rá, hogy szépen befedje az egészet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, fóliával letakarva 20 percig sütjük. Ekkor eltávolíthatjuk a fóliát, hogy a teteje is jól megpiruljon. Így még 15 percig sütjük. Ha készre sült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg míg hűl egy kicsit, majd a formából kifordítva szeletelhetjük tetszés szerint.

SAJTOS TÉSZTA BACONNEL SÜTVE

Hozzávalók:

  • 1,3 l tej
  • 50 dkg szarvacska tészta
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cheddar sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • bors
  • 2 csomag bacon

Elkészítése:

A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes.

Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtokat. Sózzuk, borsozzuk és addig keverjük, míg a sajt el nem olvad benne. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk és eligazítjuk benne a tésztát.

A bacont kisebb kockákra vágjuk, rászórjuk a tésztára, majd megszórjuk reszelt sajttal a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a bacon és a sajt megpirul a tetejére.


Nincs más hátra, mint megkóstolni egy prémium minőségű bacont, lehetőleg olyat, amely nem találkozott cukorral, mézzel vagy fruktózzal és a császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyert zamatot. Csak rajtad áll, hogy a reggelidet, ebédedet, vagy a grillpartidat dobod fel ezzel a sokoldalúan felhasználható finomsággal. (X)

A cikk elkészítését a Gierlinger támogatta.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.