Tedd a baconöket a serpenyőbe (a legjobb az öntöttvas serpenyő) még azelőtt, hogy bekapcsolnád a tűzhelyet. Ezután alacsony, vagy legfeljebb közepes lángon kezdd el melegíteni. A bacon szép lassan elkezdi kiengedni a benne található zsírokat, majd egyre hangosabban sercegni kezd - ha már serceg, fordítsd át a másik oldalára. Süsd mindkét oldalát egyenletesen addig, amíg tökéletesen ropogós nem lesz. Ha elkészült, a serpenyőből kivéve helyezd őket papírtörlőre, és itasd le róluk a zsírt.
Ez a legjobb választás akkor, ha nagyobb adag bacont szeretnél készíteni, hiszen egy tepsiben több szalonna fér el, mint a serpenyőben - ráadásul a tűzhelyet is szabadon hagyod, így közben mást is készíthetsz. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és tedd rá a szalonnákat egy fóliával/sütőpapírral borított tepsire. 15-20 percig süsd őket, majd ha elkészültek, szedd ki őket egy papírtörlővel bélelt tálba, hogy ne ússzanak a zsírban.
Egy mikrózható tálat bélelj ki 4 réteg papírtörlővel, majd helyezd rá a bacon szeleteket (Csak 1 rétegben), és még 2 réteg papírtörlővel takard le őket, hogy beszívják a felesleges zsírt. A szalonnákat a legmagasabb fokozaton mikrózd 1 percig (ha nem sültek meg teljesen, akkor további 30 másodpercig). Miután elkészült, szedd ki a szeleteket a tányérodra, és már kész is!
Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor? A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható bacon érlelése során cukrot adnak a páchoz a teltebb, teljesebb íz elérése érdekében. Ennek mennyisége markánkként változik, de általában 0,5-1g között ingadozik 100g termékben, amely valóban nem jelentős mennyiség, de pár szelet bacon egy otthon főzött vacsorának csak egy eleme. A sok kicsi sokra megy elve alapján egy egészséges, zöldségben és friss húsban gazdag étkezés során akár egy gombóc fagylaltnyi cukorral is növelhetjük kalóriabevitelünket, gyakorlatilag észrevétlenül.
GYORS BABLEVES BACONNEL
Hozzávalók:
Elkészítése:
Egy lábasban aranyszínűre pirítjuk a felkockázott szalonnát. Ezután kiszedjük, és félretesszük.
A visszamaradt zsiradék 3/4-ét kiöntjük, majd a maradékon megpirítjuk a megtisztított és felaprított vöröshagymát és fokhagymát, valamint a répát.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Lehúzzuk a bablevest a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és forralunk rajta egyet.
A ropogós bacon szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.
SONKÁS-SAJTOS RAKOTT CSIRKEMELL
Hozzávalók:
Elkészítése:
A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.
Egy mélyebb sütőformát kiolajozunk, kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel és gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal.
Ezt ismételjük még kétszer. Végül a kilógó bacon szeleteket visszahajtjuk rá, hogy szépen befedje az egészet.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, fóliával letakarva 20 percig sütjük. Ekkor eltávolíthatjuk a fóliát, hogy a teteje is jól megpiruljon. Így még 15 percig sütjük. Ha készre sült, vegyük ki a sütőből, várjuk meg míg hűl egy kicsit, majd a formából kifordítva szeletelhetjük tetszés szerint.
SAJTOS TÉSZTA BACONNEL SÜTVE
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes.
Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtokat. Sózzuk, borsozzuk és addig keverjük, míg a sajt el nem olvad benne. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk és eligazítjuk benne a tésztát.
A bacont kisebb kockákra vágjuk, rászórjuk a tésztára, majd megszórjuk reszelt sajttal a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a bacon és a sajt megpirul a tetejére.
Nincs más hátra, mint megkóstolni egy prémium minőségű bacont, lehetőleg olyat, amely nem találkozott cukorral, mézzel vagy fruktózzal és a császárszalonna kizárólag a sótól és a bükkfa füstöléstől nyert zamatot. Csak rajtad áll, hogy a reggelidet, ebédedet, vagy a grillpartidat dobod fel ezzel a sokoldalúan felhasználható finomsággal. (X)
A cikk elkészítését a Gierlinger támogatta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.