Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Japán trükktől lesz még finomabb a rizs – így főzd meg, és tuti a siker!

A rizsfőzés sokak számára jelent igazi kihívást: ragad, összeáll, leég, kemény marad.. Ismerős problémák? Eláruljuk, hogyan lesz mindig tökéletes a rizs!

A sok kudarc után nem meglepő, hogy sokan inkább az előfőzött rizst választják, vagy beszereznek egy rizsfőzőt. De vannak más módszerek is, hogy a rizs finom és megfelelő állagú legyen; most megmutatjuk a legegyszerűbbet!

A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock
A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock

Ha puha, illatos és hihetetlenül finom rizst szeretnél, felejtsd el a zacskós rizst! Ha megtanulsz klasszikus párolt rizst készíteni, nem fogsz többé mást enni, ráadásul pénzt is spórolsz. Az első, amire figyelj, hogy megfelelő fajtát válassz. A hosszú szemű rizs, mint például a basmati vagy jázmin a legnépszerűbb típusok, érdemes ezekből beszerezni akár nagyobb mennyiséget is. Nézzük, hogyan készítsd el!

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 160 g rizs
  • víz
  • 1 ek. olaj
  • ½ tk. só

Elkészítése:

  1. A rizst átöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Egy széles, alacsony edényt, magasabb serpenyőt szárazon előmelegítünk.
  3. Hozzáadjuk az olajat, hagyjuk felforrósodni, majd ráöntjük a rizst és kb. 1 percig folyamatos kevergetés mellett átpirítjuk.
  4. Ezután forró vizet öntünk rá (1 csésze rizshez 1,5 csésze vizet számolunk), megsózzuk, lefedjük és alacsony hőfokon 15 percig főzzük.
  5. Ne keverjük, ne ellenőrizgessük! Negyed óra elteltével levesszük a fedőt, és egy kétágú húsvillával átkeverjük a rizst.
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock

Mi lehet a baj?

  • Ha a rizst a szükségesnél több vízbe főzted, tegyél rá egy szelet fehér kenyeret és így főzd kis lángon egy ideig: a kenyér felszívja a felesleges vizet.
  • Ha picit leégett a rizs, a kenyér erre is megoldás: tegyél egy szeletet a rizsre, hagyd rajta 5-10 percig, és a kellemetlen szag eltűnik.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.