Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Zsemlegombóc
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Praktikus

Japán trükktől lesz még finomabb a rizs – így főzd meg, és tuti a siker!

A rizsfőzés sokak számára jelent igazi kihívást: ragad, összeáll, leég, kemény marad.. Ismerős problémák? Eláruljuk, hogyan lesz mindig tökéletes a rizs!

A sok kudarc után nem meglepő, hogy sokan inkább az előfőzött rizst választják, vagy beszereznek egy rizsfőzőt. De vannak más módszerek is, hogy a rizs finom és megfelelő állagú legyen; most megmutatjuk a legegyszerűbbet!

A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock
A párolt rizs egyszerűen elkészíthető / Fotó: Shutterstock

Ha puha, illatos és hihetetlenül finom rizst szeretnél, felejtsd el a zacskós rizst! Ha megtanulsz klasszikus párolt rizst készíteni, nem fogsz többé mást enni, ráadásul pénzt is spórolsz. Az első, amire figyelj, hogy megfelelő fajtát válassz. A hosszú szemű rizs, mint például a basmati vagy jázmin a legnépszerűbb típusok, érdemes ezekből beszerezni akár nagyobb mennyiséget is. Nézzük, hogyan készítsd el!

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 160 g rizs
  • víz
  • 1 ek. olaj
  • ½ tk. só

Elkészítése:

  1. A rizst átöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. Egy széles, alacsony edényt, magasabb serpenyőt szárazon előmelegítünk.
  3. Hozzáadjuk az olajat, hagyjuk felforrósodni, majd ráöntjük a rizst és kb. 1 percig folyamatos kevergetés mellett átpirítjuk.
  4. Ezután forró vizet öntünk rá (1 csésze rizshez 1,5 csésze vizet számolunk), megsózzuk, lefedjük és alacsony hőfokon 15 percig főzzük.
  5. Ne keverjük, ne ellenőrizgessük! Negyed óra elteltével levesszük a fedőt, és egy kétágú húsvillával átkeverjük a rizst.
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock
A megpirított rizst forró vízzel öntsük fel / Fotó: Shutterstock

Mi lehet a baj?

  • Ha a rizst a szükségesnél több vízbe főzted, tegyél rá egy szelet fehér kenyeret és így főzd kis lángon egy ideig: a kenyér felszívja a felesleges vizet.
  • Ha picit leégett a rizs, a kenyér erre is megoldás: tegyél egy szeletet a rizsre, hagyd rajta 5-10 percig, és a kellemetlen szag eltűnik.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.