Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Karácsony

A tökéletes karácsonyi bejgli 10 titka - Szabi, a pék videóval!

A karácsonyi asztalról nem maradhat le a kívül ropogós, belül pedig omlós bejgli sem. 10 tipp a elkészítéséhez, hogy biztosra mehessünk, és egy lépésről-lépésre videó Szabadfi Szabolcstól, azaz Szabi, a péktől!

Ha valaki tudja, mitől lesz tökéletes a péksütemény, a kenyér, az egészen biztosan Szabi, a pék, avagy Szabadfi Szabolcs. Advent és karácsony lévén, ezúttal a bejglisütés legfontosabb tudnivalóit osztja meg veletek a lenti videóban. S hogy valóban tökéletesre sikerüljön a bejgli idén, összegyűjtöttük a legfontosabb konyhai praktikákat.

1. Ne hagyjuk megkelni

A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt tésztagombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni.

2. A túlgyúrás árthat a bejgli tésztának

A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, a zsiradék kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog.

A bejglitésztát túlgyúrni tilos!
A bejglitésztát túlgyúrni tilos!

3. Így lesz márványos a teteje

Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön. Ezután tegyük csak a bejgliket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

4. Ezért folyik a töltelék

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, hogy az alja ne ragadjon le. A rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük, ugyanis a tészta sütés közben dagadni fog. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék.

5. Egyforma hőmérséklet

A készítéskor arra is gondosan ügyeljünk, hogy a hozzávalók hőmérséklete azonos legyen. Próbáljunk meg minél gyorsabban dolgozni. Az alapanyagokat pedig hűtsük le a készítés előtt.

6. Hidegen töltsük meg a töltelékkel

A kész bejgli tésztába csak teljesen kihűlt tölteléket tegyünk. Érdemes először a tölteléket elkészíteni, és amíg hűl, addig begyúrni a tésztát.

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni!
A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni!

7. Egyforma keménység

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni.

8. Meg kell szurkálni a bejglit?

Sokan esküdnek arra, hogy a bejglik tetejét meg kell szurkálni. Ha tökéletes a tészta és a töltelék aránya, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, így biztos, hogy a töltelék sem fog kifolyni. Azonban nagyobb a veszélye, hogy megreped.

9. Így távozhat a gőz

Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért javasolják sokan, hogy szúrkáljuk meg villával a süteményeket. Ehhez viszont az kell, hogy a töltelék ne legyen folyós. Egy hosszú hurkapálcika vagy villasegítségével ne csak a tetejét, hanem az oldalt is szúrjuk át.

10. A tojás után

Ha a szurkálás mellett döntünk, akkor először kenjük lé tojással a tekercset, és csak után szurkáljuk meg a tésztát. Különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti a bejglit.

Ebben a videóban pedig Szabi a pék lépésről lépésre megmutatja, hogyan készíti a pirított mogyorós bejglit.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.