Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Karácsony

A tökéletes karácsonyi bejgli 10 titka - Szabi, a pék videóval!

A karácsonyi asztalról nem maradhat le a kívül ropogós, belül pedig omlós bejgli sem. 10 tipp a elkészítéséhez, hogy biztosra mehessünk, és egy lépésről-lépésre videó Szabadfi Szabolcstól, azaz Szabi, a péktől!

Ha valaki tudja, mitől lesz tökéletes a péksütemény, a kenyér, az egészen biztosan Szabi, a pék, avagy Szabadfi Szabolcs. Advent és karácsony lévén, ezúttal a bejglisütés legfontosabb tudnivalóit osztja meg veletek a lenti videóban. S hogy valóban tökéletesre sikerüljön a bejgli idén, összegyűjtöttük a legfontosabb konyhai praktikákat.

1. Ne hagyjuk megkelni

A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt tésztagombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni.

2. A túlgyúrás árthat a bejgli tésztának

A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, a zsiradék kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog.

A bejglitésztát túlgyúrni tilos!
A bejglitésztát túlgyúrni tilos!

3. Így lesz márványos a teteje

Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön. Ezután tegyük csak a bejgliket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

4. Ezért folyik a töltelék

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, hogy az alja ne ragadjon le. A rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük, ugyanis a tészta sütés közben dagadni fog. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék.

5. Egyforma hőmérséklet

A készítéskor arra is gondosan ügyeljünk, hogy a hozzávalók hőmérséklete azonos legyen. Próbáljunk meg minél gyorsabban dolgozni. Az alapanyagokat pedig hűtsük le a készítés előtt.

6. Hidegen töltsük meg a töltelékkel

A kész bejgli tésztába csak teljesen kihűlt tölteléket tegyünk. Érdemes először a tölteléket elkészíteni, és amíg hűl, addig begyúrni a tésztát.

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni!
A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni!

7. Egyforma keménység

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni.

8. Meg kell szurkálni a bejglit?

Sokan esküdnek arra, hogy a bejglik tetejét meg kell szurkálni. Ha tökéletes a tészta és a töltelék aránya, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, így biztos, hogy a töltelék sem fog kifolyni. Azonban nagyobb a veszélye, hogy megreped.

9. Így távozhat a gőz

Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért javasolják sokan, hogy szúrkáljuk meg villával a süteményeket. Ehhez viszont az kell, hogy a töltelék ne legyen folyós. Egy hosszú hurkapálcika vagy villasegítségével ne csak a tetejét, hanem az oldalt is szúrjuk át.

10. A tojás után

Ha a szurkálás mellett döntünk, akkor először kenjük lé tojással a tekercset, és csak után szurkáljuk meg a tésztát. Különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti a bejglit.

Ebben a videóban pedig Szabi a pék lépésről lépésre megmutatja, hogyan készíti a pirított mogyorós bejglit.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.