Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Kocsis Bálint mesterszakács az önfejlesztő és az Emocionális Gasztronómia megalkotója, valamint a CSIKOS márka tulajdonosa. Főzőbemutatóin olyan szenvedéllyel mesél a gasztronómiáról, hogy mellette mindenkinek sütni-főzni támad kedve. A tudatos és egészséges étkezés elkötelezett híve, ezért is rajongunk receptjeiért. Bálintot a karácsonyi menüről és az ünnepi kapkodásról kérdeztük.
MINDMEGETTE: Mi lesz nálatok az ünnepi menü?

Kocsis Bálint: Mindig elmondom, hogy aki a házias, klasszikus ízeket kedveli, az próbáljon meg minden évben egy pici újat belevenni az ünnepi menübe. A tudatos táplálkozás, az egészség ilyenkor is fontos, ezért ügyelek arra, hogy karácsonyi étkezéskor a család ne fájlalja a hasát a sok nehéz ételtől. Ezért a például a töltött káposztát zabpehellyel készítem, így a végeredmény könnyebb, és utána elmarad a kajakóma. A jól bevált hétköznapi ételeket is lehet ünnepi kiadásban elkészíteni, ha megbolondítod naranccsal, fahéjjal.

MINDMEGETTE: Karácsonykor általában az a cél, hogy finom legyen az ünnepi étel...
Spenótos-kolbászos hústekercs bacontakaróban: Bálint a finom húsokat mindig egészséges zöldségekkel kombinálja
Spenótos-kolbászos hústekercs bacontakaróban: Bálint a finom húsokat mindig egészséges zöldségekkel kombinálja

Bálint: Arra ösztönzök mindenkit a közös főzéseinkkor, hogy helyettesítse a cukrot mézzel, fahéjjal, liszt helyett használjon gyümölcsöt. Mi például minden karácsonykor készítünk forró gyümölcslevest szilvából, almából, meggyből ánizzsal, fahéjjal. Ezek amolyan bögréből iható levesek - tökéletes kiegészítői azoknak a perceknek, amikor a nap végén összebújunk és beszélgetünk.

MINDMEGETTE: Főzöl te is az ünnepekkor, vagy ez a te szabadnapod?

Bálint: Karácsonykor mindig én főzök itthon: állandó a halpástétom nálunk, általában sütök kacsát és mellé liba-, vagy kacsamájat is készítek gyümölcs körettel. De nem ragaszkodunk szigorúan semmilyen menühöz sem, amit a gyerekek megszavaznak, azt készítjük el. Ezért megesett, hogy karácsonykor paradicsomlevest ettünk. Amikor vacsorát készítek a családnak, ügyelek arra, hogy mindig kerüljön gyümölcs is az asztalra: almát, hagymát, édesburgonyát, narancsot sütök rozmaringgal – ez izgalmas köret, és a gyerekek is szívesen megeszik az édes ízek miatt.

MINDMEGETTE: 24.-én nálatok is nagy a kapkodás a konyhában?

Bálint: Dehogy! Ezt direkt kerüljük. A feleségem, és én is úgy nőttünk fel, hogy a szüleink 24.-én reggel elkezdtek főzni, és este hétig ki sem jöttek a konyhából. Fontos, hogy a karácsony ne a főzésről szóljon, hanem az együttlétről, a családról. Ezért már 23-án elkészítem a menü nagy részét, 24-én pedig tespibe teszem a bepácolt húsokat, aztán betolom a sütőbe. Amíg a hús sül, játszhatunk a gyerekekkel.

Karácsonyi rituálé: Kocsis Bálint mesterszakács mindig a fiaival készíti az ünnepi mézeskalácsot
Karácsonyi rituálé: Kocsis Bálint mesterszakács mindig a fiaival készíti az ünnepi mézeskalácsot
MINDMEGETTE: Mesélted, hogy vannak kötelező rituálék nálatok.

Bálint: Minden évben közösen sütjük a mézeskalácsokat a gyerekekkel, ez már az ünnep része és nálunk a fiúk imádják. Aztán bevett szokás, hogy csatos üvegekbe kacsa-, vagy libamáj pástétomot készítünk: máj, aszalt szilva, rozmaring és egy kanál kacsazsír kerül az üvegekbe, aztán két órára beteszem ezeket a sütőbe. Lehűtve sokáig eláll, általában ezt visszük vendégségbe, ami mindig nagy sikert arat.

MINDMEGETTE: Melyik a karácsony legmeghittebb pillanata NÁLATOK?

Bálint: A karácsonyi reggelek. Pizsamában reggelizünk, beszélgetünk, és kipróbáljuk az új játékokat a gyerekekkel – ezek az ünnepek legértékesebb pillanatai. Ez még azokból az időkből maradt ránk, amikor szenteste dolgoztam, így a másnap reggelt töltöthettem együtt a családdal.

Ingyen letöltheted a három részes Kocsis Bálint receptgyűjteményt innen: www.kocsisbalint.hu
- Habcsók
- Tojáslikőr
- Fahéjas-almás muffin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.