Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Karácsony

Édes karácsonyi ajándékok a konyhából

Az ünnepeket megédesíteni néhány finom falattal vagy korty itallal mindannyiunk vágya, hiszen jót enni és inni mindenki szeret. Ajándékba is adhatunk különleges, házi készítésű finomságokat. Ötletbörze!

Aki szeret pepecselni a konyhában, kedveli a saját készítésű ajándékokat, kellemesen ráhangolódhat a meghitt karácsonyi ünnepekre az ajándékkészítés közben.

Likőrök

Házi limoncello - címkézésre várva
Házi limoncello - címkézésre várva

Akár novemberben elkezdhetjük készíteni a finom likőröket, nemes italokat. A fűszeres vagy kávés, gyümölcsös vagy csokis likőr elsősorban a hölgyek számára lehet kedves ajándék. Meleg szívvel ajánljuk elkészítésre a szicíliai limoncello (citromlikőr) vagy az ír Bailey’s házi változatát. A tojáslikőr és a csokilikőr is kedvelt klasszikus, de málnás, epres, feketeribizlis vagy bármilyen gyümölcsös likőrt is készíthetünk. Ehhez fagyasztott gyümölcsöt helyezünk egy befőttes üvegbe, némi cukrot szórunk rá, majd felöntjük vodkával. Beledobhatunk egy rúd vaníliát is félbevágva, ízlésünk szerint más fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, fahéj) is ízesíthetjük. Néhány naponta megrázogatjuk az üveget, hogy a cukor feloldódjon, majd karácsony előtt leszűrjük, szépséges üvegekbe töltjük. A gyümölcsöket nem dobjuk ki! Remek lesz gyümölcssalátába, túrótortába, vagy akár a szilveszteri bóléba.

Férfiak a keményebb, kevéssé édes italokat szeretik inkább. Őket meglephetjük paprikapálinkával, ágyas pálinkával.

Bonbonok és trüffelek

Édesszájúaknak és ínyenceknek remek ajándék a különleges ízesítésű édes apróság. A legnépszerűbbek a csokis falatkák, mint a zserbó bonbon vagy zserbógolyó, a Mozart-golyó, a különféle nemes italokkal gazdagított trüffelek, mint a whiskys trüffel. A trüffel egyébként zseniális, mert mindenféle ízzel megbolondítható, tényleg csak fantázia kérdése… A fahéjas trüffel és a narancsos trüffel biztos siker, a mentás trüffelt és a balzsamecetes trüffelt csak ínyenceknek ajánljuk. :)

Az édes kis trüffeleket hempergethetjük hagyományosan kakaóba, de aprított magvakkal is nagyon mutatós
Az édes kis trüffeleket hempergethetjük hagyományosan kakaóba, de aprított magvakkal is nagyon mutatós

A csokis változatok mellett a kókuszos-mandulás Raffaello is nagy klasszikus, de készíthetünk egészséges édes golyócskákat aszalt gyümölcsből is.

Kandírozott gyümölcsök

Milyen mutatós!
Milyen mutatós!

A különféle kandírozott gyümölcsöket kimérve csillagászati áron vásárolhatjuk meg édesszájú szeretteink számára, pedig elkészítésük kimondottan olcsó, a végeredmény pedig nagyon látványos is lehet.

Leggyakrabban citrusféléket kandírozunk, ezeket aztán csokoládéba mártva egész különleges finomsággá magasztalhatjuk, főleg ha a csokiba egy kis fűszert teszünk. Ha étcsokit használunk, egy kis chili tökéletes hozzá, ha fehércsokit, akkor érdemes megpróbálni egy kevés rózsaborsot hozzáadni.

Kezdők először a kandírozott narancshéjjal próbálkozzanak, mert türelem és figyelem kell a készítéséhez. A gyakorlottak pedig játszhatnak a többi gyümölccsel is.

Lekvárok és chutneyk

Lekvár vagy chutney?
Lekvár vagy chutney?

Hosszú időre örömet lophatunk megajándékozottunk szívébe, ha néhány üveg különleges lekvárral lepjük meg. Legyünk bátran kreatívak, kísérletezzünk ízekkel, kombinációkkal, fűszerekkel. Ha most állunk neki a lekvárfőzésnek, akkor elsősorban alma, narancs, citrom, grépfrút áll rendelkezésünkre, de banánnal és körtével is érdemes próbálkozni. Az almát akár fagyasztott vagy aszalt gyümölcsökkel is kombinálhatjuk, mutatós például az almazselé vörösáfonyával, de a feketeribizlis almalekvár is különleges.

A chutney gyümölcsalapú fűszeres szósz, melyet elsősorban húsokhoz, halakhoz kínálhatunk. Általában az édes-savanyú, az édes-csípős ízek jellemzik, állandó elem a gyümölcs mellett a hagyma és a sok fűszer. Az egzotikus ízek kedvelői biztosan odalesznek érte.
Gyümölcskenyerek és mézeskalácsok

Ha szeretünk sütni és jóban vagyunk a kelt tésztákkal, egy gazdag gyümölcskenyér, stollen vagy panettone is szépséges ajándék lehet. Kisgyerekesek pedig mézeskaláccsal lephetik meg a rokonokat, természetesen a gyerekekkel együtt sütve, díszítve a mézes süteményt.

Kellemes készülődést!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.