Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Karácsony

Így készül az eredeti olasz panettone - lépésről lépésre!

Ami nálunk karácsonykor a bejgli, az az olaszoknál a panettone: ez a kelt tésztából készült, aszalt gyümölcsökkel megrakott édes kenyérféleség az ünnepi asztal dísze, és elmaradhatatlan desszertje. A panettone itthon is régóta kapható már, különféle méretben, elegáns fém- vagy papírdobozba csomagolva, de ha magad készítenéd el, a saját szád íze szerint, akkor mutatjuk az eredeti receptet - lépésről lépésre!

1. A szobahőmérsékletű hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Első lépésben felfuttatjuk az élesztőt cukros, meleg tejben (nem az egész tejet melegítjük fel hozzá!).

2. Amíg elkészül, egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet egy csipet sóval, a maradék tejben elkevert tojás sárgákat, a reszelt citromhéjat, és az olvasztott vajat. Ehhez öntjük továbbá a felfuttatott élesztőt is, és kézzel laza tésztát dagasztunk. Ha összeállt, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

3. Mikor megkelt, beleforgatjuk/ belegyúrjuk a kandírozott/aszalt a kívánt méretűre vágott gyümölcsöket.

4. Kivajazunk egy cserépedényt, és beletesszük a kész tésztát és ismét kelesztjük meleg helyen. Ehhez a mennyiségű tésztához egy kb. 1,4l űrtartalmú cserépedényt (kb. 16 cm átmérőjű, 15 cm magas) használunk. Ezután éles késsel a tészta tetejét kereszt formában bevágjuk, és a mélyedésekbe kevés vajat teszünk, majd egy kevés tejjel elkevert tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk mandulaforgáccsal (ez akár el is hagyható).

5. A sütőt előmelegítjük 170 fokosra. A panettonénkat betoljuk a meleg sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

A karácsonyi panettone hazája Milánó. A múlt század húszas éveitől két cukrász kezdte el nagyban előállítani. 1945 után a Motta és az Allemagna már teljesen uralta a piacot. Mindenki esküdött a saját márkájára, csak az volt az igazi. Milánó lakossága éppúgy két pártra oszlott panettone ügyben, mint a két nagy milánói labdarúgócsapat, az Inter és a Milan szurkolótábora, ám karácsonyi süteményről lévén szó, a két tábor tagjai néha még köszöntek is egymásnak. A század vége felé aztán a két cég egyesült, majd külföldi kézre került. Ma ismét az olaszoké, a Bauli vásárolta meg, amelyik szintén gyárt nagyon finom panettonét, na de az nem milánói, csak veronai, ami 150 kilométerre keletre fekszik.

GYÜMÖLCSKENYÉR, STOLLEN, PANETTONE >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.