Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Karácsony

Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor! - Konfitálástól, a levesen át, a legropogósabb bőrig!

Szereted a csirkehúst, de az ünnepek alatt már kipróbálnál, valami markánsabb ízű szárnyashúst? Akkor válaszd a kacsát! Segítünk, hogyan és mit főzz belőle, de még a tálalásban is!

Előételként tálalva

A salátát gazdagíthatod kacsamellel, ami ebben az esetben füstölve vagy szaftosra sütve a legfinomabb. Előételnek kitűnő választás a kacsarilette , ünnepi alkalmakhoz pedig jól illik a kacsamájpástétom hagymalekvárral vagy pikáns gyümölcsmártással.

Levesbe vele!

A kacsaaprólék és -belsőség tökéletes alapja egy finom levesnek . Mivel a végeredmény kicsit erőteljesebb ízű, mint a tyúkból vagy csirkéből készült változat, tálald például fűszeres maceszgombóccal. Fontos, hogy a főzés során folyamatosan lekanalazzuk a leves tetejéről a keletkező habot, különben zavaros lesz.

Ünnepi menü!

Nagyon mutatós és finom az egészben sütött kacsa. Ebben az esetben a szárnyas előkészítése azonban gondos odafigyelést igényel: alaposan nézzü át a bőrét, és csipesszel szedjük ki belőle minden apró tolltokot (toklászt). Ezután kissé perzseljük meg a szárnyast, majd alaposan mossuk meg, és kívül-belül dörzsöljük be sóval. Pihentessük a madarat egy éjszakán keresztül, végül mielőtt betolnánk a sütőbe, töltsük meg a hasüregét illatos fűszerekkel, például majoránnával vagy csillagánizzsal.

Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!
Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!

Zsírtalanítva

Sokakban felmerül, hogy a kacsa nem ideális választás azok számára, akik odafigyelnek az alakjukra. A kacsa esetében a bőr alatt lévő hájréteg valóban vastagabb. Ha a bőrt ropogósra sütjük, ez nem lehet gond. Ha bőr alatt a hájréteg kissé vastagabb, a sűrű beirdalás segíthet, hisz a zsír szépen ki tud sülni.

Sütési titkok

  • Az egész kacsát fűszerezés után mellel lefele kezdjük el a sütést.
  • Ha nagyobb darabokra vágott zöldségre, esetleg almára rakjuka húst, a bőr biztosan nem fog leragadni.
  • Érdemes kevés vizet is önteni a tepsibe.
  • Ha esetleg kissé korosabb madár kerül sütésre, alufóliával fedjük le a tepsit és így készítsük el puhára a szárnyast.
  • Sütés során néhányszor fordítsuk meg az egész kacsát.
  • Szúrjuk meg villával a kacsát a combhajlatnál, így tudjuk ellenőrizni, hogy a hús megpuhult-e.
  • A sütési befejezése előtt papírtörlővel töröljük szárazra a szárnyas bőrét, majd a legmagasabb hőmérsékleten süssük ropogósra.
  • A zsírtalanított pecsenyelét külön kínáljük a sült mellé.

Csak óvatosan!

A finom kacsamell könnyen kiszárad , ha túl sokáig sül. Ez elkerülhető, ha rózsaszínűre sütjük a húst. Készítésénél nagyon fontos, hogy az irdalás és fűszerezés után szárazon kezdjük el sütni a mellet egy vastag serpenyőben. Amint kisül egy adag zsír, azonnal kanalazzuk ki az edényből. Közben erőteljesen nyomkodjuk le a kacsamellet. Így 5-10 perc alatt finom ropogósra tud sülni a bőr és a húsos résznek mindössze egy perc sütési időre lesz szüksége. A kész kacsamellet alufóliába csomagolva pihentessük 5-10 percig, és csak ezután vágjuk fel vastagabb szeletekre.

Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!
Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!

Formás combok

A comb elkészítéséhez a legjobb módszer a konfitálás , azaz a zsírban főzés. Az előkészített combokat hagymával és fokhagymával ízesített kacsazsírban kell főzni-sütni 140 fokos sütőben, vagy akár tűzhelyen 1,5-2 óra hosszat. Végül a vaj puha combokat érdemes nagy lángon megpirítani. Frissen is tálalhatjuk, de a húst a zsírban is eltehetjük későbbi felhasználásra.

Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!
Süssünk, főzzünk kacsával karácsonykor!

A különleges kínai

Az egészben sült kacsa receptek közül talán a pekingi kacsa receptje a legismertebb. Annak idején a kínai császárnak csak a bőrt szolgálták fel, az alattvalóknak meg kellett elégedniük a hússal. Az étel lényege ugyanis a különlegesen vékony, ropogós bőr.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.