A salátát gazdagíthatod kacsamellel, ami ebben az esetben füstölve vagy szaftosra sütve a legfinomabb. Előételnek kitűnő választás a kacsarilette , ünnepi alkalmakhoz pedig jól illik a kacsamájpástétom hagymalekvárral vagy pikáns gyümölcsmártással.
A kacsaaprólék és -belsőség tökéletes alapja egy finom levesnek . Mivel a végeredmény kicsit erőteljesebb ízű, mint a tyúkból vagy csirkéből készült változat, tálald például fűszeres maceszgombóccal. Fontos, hogy a főzés során folyamatosan lekanalazzuk a leves tetejéről a keletkező habot, különben zavaros lesz.
Nagyon mutatós és finom az egészben sütött kacsa. Ebben az esetben a szárnyas előkészítése azonban gondos odafigyelést igényel: alaposan nézzü át a bőrét, és csipesszel szedjük ki belőle minden apró tolltokot (toklászt). Ezután kissé perzseljük meg a szárnyast, majd alaposan mossuk meg, és kívül-belül dörzsöljük be sóval. Pihentessük a madarat egy éjszakán keresztül, végül mielőtt betolnánk a sütőbe, töltsük meg a hasüregét illatos fűszerekkel, például majoránnával vagy csillagánizzsal.
Sokakban felmerül, hogy a kacsa nem ideális választás azok számára, akik odafigyelnek az alakjukra. A kacsa esetében a bőr alatt lévő hájréteg valóban vastagabb. Ha a bőrt ropogósra sütjük, ez nem lehet gond. Ha bőr alatt a hájréteg kissé vastagabb, a sűrű beirdalás segíthet, hisz a zsír szépen ki tud sülni.
A finom kacsamell könnyen kiszárad , ha túl sokáig sül. Ez elkerülhető, ha rózsaszínűre sütjük a húst. Készítésénél nagyon fontos, hogy az irdalás és fűszerezés után szárazon kezdjük el sütni a mellet egy vastag serpenyőben. Amint kisül egy adag zsír, azonnal kanalazzuk ki az edényből. Közben erőteljesen nyomkodjuk le a kacsamellet. Így 5-10 perc alatt finom ropogósra tud sülni a bőr és a húsos résznek mindössze egy perc sütési időre lesz szüksége. A kész kacsamellet alufóliába csomagolva pihentessük 5-10 percig, és csak ezután vágjuk fel vastagabb szeletekre.
A comb elkészítéséhez a legjobb módszer a konfitálás , azaz a zsírban főzés. Az előkészített combokat hagymával és fokhagymával ízesített kacsazsírban kell főzni-sütni 140 fokos sütőben, vagy akár tűzhelyen 1,5-2 óra hosszat. Végül a vaj puha combokat érdemes nagy lángon megpirítani. Frissen is tálalhatjuk, de a húst a zsírban is eltehetjük későbbi felhasználásra.
Az egészben sült kacsa receptek közül talán a pekingi kacsa receptje a legismertebb. Annak idején a kínai császárnak csak a bőrt szolgálták fel, az alattvalóknak meg kellett elégedniük a hússal. Az étel lényege ugyanis a különlegesen vékony, ropogós bőr.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.