A boros- és pezsgőspoharakat a nyakuk alsó harmadánál fogva tartsd az ujjaid között, a rajtuk díszelgő ujjlenyomatok ugyanis nem mutatnak túl jól. Mielőtt innál, töröld meg az ajkadat egy szalvétával, hogy rúzsfolt se legyen a poháron. Miután kortyoltál belőle, diszkréten ismét töröld meg a szádat, hogy egy csepp se maradjon rajta az italból.
Szalvéta: a textilből készült asztalkendőt terítsd a térdedre, az étkezés után pedig a fonákán összehajtogatva helyezd a tányér bal széle mellé – így nem látszanak majd rajta az ételfoltok.
Evőeszközök: A fogásokhoz használatos evőeszközöket az ételek sorrendjében, kívülről befelé kell elhelyezni a tányér megfelelő oldalain. Terítés előtt mindet tisztítsd át egy tiszta konyharuhával, akkor is, ha korábban már elmostad és eltörölted őket, hogy ne maradjanak rajtuk foltok a vízcseppek miatt.
Asztaldíszek és a nagyobb gyertyák: ezeket csak akkor hagyd étkezés közben is az asztalon, ha azok nem zavarják a vendégeket a beszélgetésben vagy az evésben.
Büféasztal: egyszerre csak annyit szedj a kiszemelt ételből, amennyit biztosan meg tud enni. Inkább később vegyen belőle még egyszer!
Leves: Ne a fejedet leszegve egyél, inkább a kanalat emeld a szádhoz. Ne szürcsölj, és mindig csak annyit merj belőle, amennyi nem löttyen ki. Hagyd a tányérban, amit nem tudsz hang nélkül kikanalazni!
Kenyér vagy zsömle: az előételekhez gyakran szolgálnak fel külön tányéron kenyérszeleteket vagy apró zsömléket. Ezeket ne vágd fel, és ne is harapd, inkább törj le belőlük falatnyi darabokat, és így fogyaszd el a péksüteményeket.
Aperitif: A menütől függően pezsgővel, proseccóval vagy sherryvel kínáld a vendégeidet. Ha az este folyamán még fogyasztanak alkoholt, arra is ügyelj, hogy alacsony legyen az ital alkoholtartalma.
Fehér- vagy vörösbor: alapvető szabály, hogy a szárnyasokhoz, a fehér húsokhoz és a halakhoz fehérbort kínálj, míg a vörös húsok esetében a testes vörösbort részesítsd előnyben. Ezt a fogások fűszerezése, persze, felülírhatja.
Kávé vagy kapucsínó: alapvetően csak akkor szabad kínálnia a vendégeinek, ha a tányéroktól és a tálaktól már „megszabadította” az asztalt.
Az öltözékednek is add meg az ünnepi módját! Gondold át, hogy milyen alkalomból, hol és milyen emberek gyűlnek össze a közös ünneplésre, és ennek megfelelően mérlegej. Egy étteremben elköltött vacsorán is tiszteld meg barátaidat azzal, hogy elegánsan felöltözöl, ha pedig táncos mulatságba készülsz, praktikus lehet a réteges öltözködés.
Sokan nem tudják, de tény: a vendégségbe érkezőkkel nem illik levetetni a cipőjüket! Ha már rászántad magad a vacsora vagy az ebéd megszervezésére, ne legyél rest utána még egyszer felporszívózni és felmosni! Ez alól persze kivétel, ha a vendégadónál kúszó-mászó baba van, miatta persze le kell vetetni a cipőt a vendégekkel - de ezt jelezd feléjük előre, hogy ne érje őket kellemetlenül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.