Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Érdekességek

Kockázatos élelmiszerek: a saláta veszélyesebb lehet a nyers csirkehúsnál is

Saláta /Fotó: Shutterstock
A szakértők ajánlása szerint minden étkezésünknek tartalmaznia kellene zöldséget, sőt ezeknek kellene kitöltenie a tányér nagy részét. Ha azonban nem megfelelően bánunk a leveles növényekkel, akár az életünket is kockára tehetjük.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ becslései szerint évente 48 millió ember betegszik meg szalmonellától, listeriától, E. colitól vagy más, élelmiszerekben lévő baktériumoktól, vírusoktól. A betegek többsége néhány kellemetlen nap után magától felépül, azonban évente közel 130 ezren kerülnek kórházba, és háromezren életüket vesztik élelmiszer-eredetű betegségben.

A Consumer Reports szakértői visszamenőleg megvizsgálták, hogy 2017 és 2022 között milyen élelmiszereket hívtak vissza vagy vontak ki a forgalomból bakteriális fertőzés miatt, valamint milyen élelmiszer-eredetű járványos megbetegedéseket detektáltak. A kiértékelt adatok alapján megszületett azon tíz élelmiszer listája, melyek a portál szerint kockázatot hordoznak.

A leghalálosabbak a leveles zöldségek, saláták.

  1. Leveles zöldségek
  2. Sajtok és felvágottak
  3. Darált marhahús
  4. Hagymafélék
  5. Pulykahús
  6. Csirkehús
  7. Papaja
  8. Barack
  9. Dinnye
  10. Liszt

A meglepő eredmény egyik oka, hogy a salátákat az esetek többségében nyersen fogyasztjuk, és a tisztítás sem jelent százszázalékos megoldást. Az egyetlen hatásos módszer a hőkezelés lenne, ez azonban a nyers saláták, salátakeverékek esetében nem járható út.

Előfordulhat ugyanis, hogy szennyezett vízzel öntözik a zöldségeket, gyümölcsöket és a búzamezőket, emellett a szarvasmarhatrágyával együtt beszivároghatnak a termőföldbe az állatok beleiben megtalálható, halálos E. coli törzsek is.

A darált hús is kockázatos élelmiszer /Fotó: Shutterstock
A darált hús is kockázatos élelmiszer /Fotó: Shutterstock

A kórokozók a feldolgozóüzemben is rákerülhetnek a salátákra, leveles zöldségekre, gyümölcsökre, ha pedig a baktérium bejut a rendszerbe és megtapad a gépeken, akkor egész sorozatokat is megfertőzhet. A szakértők szerint ezért érdemes kerülni a kész salátakeverékeket, válasszuk helyettük a fejes zöldségeket, távolítsuk el a külső leveleket és alaposan mossunk meg mindent.

Válasszuk az üvegházban és hidropóniás módszerrel termesztett salátákat, mert ezeknél a legkisebb az esélye az állati ürülékkel (és trágyával) való érintkezésnek, illetve ha tehetjük, főzzük vagy pároljuk meg az elfogyasztani kívánt zöldségeket.

A sajtok és felvágottak kapcsán megjegyzik, hogy – szemben a salátákkal – az előrecsomagolt változatok a biztonságosabbak, mivel a csemegepultban könnyen szennyezetté válhatnak maguk a termékek, a pultok és gépek is. A darált húsok esetében pedig nem biztosítható, hogy a termék egyazon állattól származzon, így itt is nagy az esélye a baktériumok bejutásának és megtelepedésének.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.