Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Ajánló

Gyógyít, szépít, salaktalanít - Ezért kéne minden nap kölest enned

Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, és a vércukorszint sem szökik tőle az egekbe. Mindemellett pénztárcakímélő, könnyen elkészíthető és ezerféle étel alapanyagául szolgálhat. A szuperélelmiszerként is emlegetett köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik, mégis évtizedekig méltatlanul hevert a kamrák polcain.

Ilyen egy igazi szuperélelmiszer!

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. Az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról.

Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is. A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

ÍGY CSEMPÉSSZ KÖLEST, HAJDINÁT ÉS ZÖLDSÉGET A GYEREK KAJÁJÁBA!>>>

Tudtad?

A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első adatok időszámításunk
előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették, a Föld népességének harmada alapélelmiszereként használta. Európában az újkőkorból kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt.

A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel, de a táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában.

12 SZUPERÉTEL BULGURRAL, KÖLESSEL, QUINOÁVAL>>>

Így használd a konyhában!

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásain kívül a köles mellett szól, hogy elkészítése rémegyszerű, tökéletesen beilleszthető a rohanós hétköznap estékbe, emellett sokoldalúan felhasználható. Varázsolhatunk belőle kiadós főételt, tökéletes húsok mellé tápláló köretként, de egy rostgazdag reggeli, édesség vagy egy könnyű saláta alapanyagaként is megállja a helyét. Íme, néhány recept!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.