A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs recept
Kaszinótojás és tormakrémes sonkatekercs
Klasszikus korhelyleves recept
Klasszikus korhelyleves
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta recept
Lila hagymás, majonézes krumplisaláta
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Virslis lencsesaláta recept
Virslis lencsesaláta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Karácsony

Így készítsd el a kolozsvári rakott káposztát és meglátod, mindenki imádni fogja

A kolozsvári rakott káposzta tartalmas, laktató fogás, amit akár karácsonyra is elkészíthetsz. Mutatunk egy igazán jó receptet és elolvashatod azt is, honnan ered ez a könnyűnek éppen nem nevezhető étel. Annyit elárulunk, hogy nem Kolozsvárról indult hódító útjára...

A kolozsvári rakott káposzta eredetéről szóló anekdota szerint ez a nevezetes erdélyi étel nem Kolozsváron, hanem Nagyváradon született. Déryné – aki Kolozsváron sokat tett az operaelőadások létrehozásáért és népszerűsítéséért – egy alkalommal Nagyváradra látogatott, ahol Hajdú Károly alispán látta vendégül. Az alispán a művésznő tiszteletére az erdélyi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával csodás étket alkotott szakácsával: egy nagy rézedényt zsíros sertésbőrrel kibéleltetett, és abba rakta rétegesen a savanyú káposztát meg a többi ízes falatot: jércét, sertéshúst, kolbászkarikákat, sonkát, karajt – és az egészet összefőzte. Az egyébként kis étvágyú színésznőnek annyira ízlett a fogás, hogy háromszor is szedett belőle, ami egy úrinőnek az idő tájt nem volt éppen illendő. A receptet is feljegyezte, és hazavitte Pestre – amely, ha időközben ebben-abban módosult is, azóta is gazdagítja a magyar konyha gazdag kínálatát – ír a kolozsvári rakott káposzta történetéről a Vidék íze magazin.

Ha szeretnéd elkészíteni ezt az ünnepi fogásnak is tökéletes ételt, mutatjuk a receptet és a lépéseket, hogy biztosan sikerüljön és büszke lehess a végeredményre.

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15-20 dkg szárazkolbász
  • 10 + 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg előfőzött rizs
  • 2 ek.őrölt pirospaprika
  • 1 csipet majoránna
  • őrölt kömény
  • zsír
  • bors

Elkészítése:

1. Kockára vágunk 10 dkg szalonnát, kipirítjuk, megdinszteljük benne a felvágott vöröshagymát, majd a zúzott fokhagymát is. Meghintjük őrölt pirospaprikával. Rögtön öntünk rá egy deci vizet. Rárakjuk a savanyú káposztát, és többször megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul (20-25 perc). Ha szükséges, kis vizet önthetünk még alá.
2. A másik hagymát egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük, megszórjuk őrölt köménnyel, pirospaprikával, rádobjuk a húst, és kevergetve megsütjük. Összekeverjük az előfőzött rizzsel, szükség szerint fűszerezzük sóval és borssal.
3. Kizsírozunk egy tepsit, és összerakjuk a káposztát.

4. Alulra tesszük a paprikás párolt káposzta harmadát.
4. Alulra tesszük a paprikás párolt káposzta harmadát.
5. Arra rásimítjuk a rizses darált hús felét.
5. Arra rásimítjuk a rizses darált hús felét.



6. Kirakjuk a tetejét felkarikázott kolbásszal.
6. Kirakjuk a tetejét felkarikázott kolbásszal.


7. Újra jöhet egy réteg káposzta.
7. Újra jöhet egy réteg káposzta.


8. A következő réteg rizs.
8. A következő réteg rizs.

9. Mehet rá a kolbászkarika.
9. Mehet rá a kolbászkarika.
10. A tetejére kerül a maradék káposzta, arra pedig a kakastaréjra vágott 10 dkg szalonna és a maradék kolbász.
10. A tetejére kerül a maradék káposzta, arra pedig a kakastaréjra vágott 10 dkg szalonna és a maradék kolbász.
11. 190-200 fokos sütőben jól összesütjük. Zsemlét és tejfölt adunk mellé.
11. 190-200 fokos sütőben jól összesütjük. Zsemlét és tejfölt adunk mellé.

(Borítókép, fotók és recept: Vidék íze magazin)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.