Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
A körözött nem hungarikum, Liptauer néven fogyasztják Ausztriában, Szlovákiában Smirkas néven kerül az asztalokra, és Észak-Olaszországban is lehet vele találkozni.
Körözés indul

A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat. Eredetileg juhtúróból készül, de ha ez az igen intenzív íz túl sok, akkor csináljuk nyugodtan tehéntúró és juhtúró keverékéből. Elkészítése igazán egyszerű, a túrót csak krémesre kell keverni kevés tejföllel - és persze ízesíteni, elsősorban fűszerpaprikával. A többi már ízlés kérdése, de jó tudni, hogy rengeteg variáció létezik. Ha kicsit több tejföllel, esetleg joghurt hozzáadásával készítjük, kiváló mártogatós.

Ha több tejföllel készítjük, kiváló mártogatós
Ha több tejföllel készítjük, kiváló mártogatós
Ízesítés

A túrón kívül általában tejföl, esetleg joghurt adja az alapot. A fűszerek közül alap az édes pirospaprika, kerülhet bele köménymag őrölve vagy egészben, só és bors.

Vöröshagyma apróra vágva vagy reszelve, újhagyma vagy snidling is kerülhet bele. Vannak, akik fokhagymával szeretik. A mustárból elég egy kiskanálnyi, de az legyen jó minőségű, akár dijoni mustár.

Van, aki krémesebben szereti, a túrót ebben az esetben át is lehet törni
Van, aki krémesebben szereti, a túrót ebben az esetben át is lehet törni

Kiváló ízesítője a körözöttnek egy kis szardellafilé vagy paszta, és lehet bele tenni egy kis sört is. Vannak, akik Worchestershire szósszal bolondítják meg, de a kapribogyó is kimondottan illik hozzá.

Megszórhatjuk petrezselyemmel vagy snidlinggel, de Erdélyben szoktak beletenni tárkonylevelet is. Kaporral sem rossz, de tavasszal leginkább medvehagymával ajánljuk.

Friss kenyérrel és friss zöldségekkel abbahagyhatatlan a körözött :)
Friss kenyérrel és friss zöldségekkel abbahagyhatatlan a körözött :)
Körözöttes, körözöttel töltött

Egy szelet fehér- vagy rozskenyérrel kiváló vacsora, tálalhatunk hozzá friss zöldségeket, sajtokat, sonkákat, friss paradicsomot, paprikát, uborkát.

Ha mártogatóst készítünk belőle, megy hozzá a répa, a karalábé, az uborka is, de nagyon finom grissinivel.

A körözött tölthető félbevágott paprikába, kivájt paradicsomba és főtt tojásba is. Hidegtálakra tölthetünk vele sajt- vagy sonkaszeleteket, melyeket feltekerünk. Göngyölt húsokba is tölthetjük, melyeket aztán dekoratívan lehet szeletelni.

Vendégváráshoz, borozgatáshoz vagy előételnek is tökéletes, készíthetünk mellé más tojáskrémet, padlizsánkrémet, tonhalkrémet, hummuszt, guacamolét, sajtkrémeket vagy más kencéket.

Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött

Körözött

Hozzávalók:
30 dkg juh- vagy tehéntúró, esetleg vegyesen
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál mustár
pirospaprika

bors
köménymag
ízlés szerint tejföl

Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom körözött.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.