Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Télen mézzel és müzlivel, nyáron friss gyümölcsökkel, italként és salátákba, a joghurt igazán sokoldalúan felhasználható tejtermék. Lehet édes és sós, sűrű és hígabb, és még otthon is egyszerűen elkészíthetjük.

Mi a joghurt?

A joghurt tulajdonképpen savanyú tej, így hasonlít a kefirhez és az aludttejhez is. A savanyítást többféle baktérium végzi, de ne gondoljuk, hogy ezek rossz baktériumok. Az emberi bélrendszernek ugyanis szüksége van a jó baktériumokra az egészséges működéshez. A jó baktériumok tisztítanak, megakadályozzák egyes betegségek kialakulását, és egyensúlyt tartanak a bélrendszerünkben.

Mióta eszünk joghurtot?

Őseink már több ezer éve fogyasztanak tejet, így arra is gyorsan rájöttek, hogy a savanyú tej jó szomjoltó és hosszabban eltartható, mint a friss tej. Az első írásos feljegyzések a joghurtról a törökökhöz fűződnek. Az európai kontinensen először I. Ferenc francia király számol be csodás gyógyulásáról. Őt a török szultán orvosa az addig Európában ismeretlen joghurttal szabadította meg gyomorbajától. Európában igazán csak a 20. század elejétől terjedt el a joghurtfogyasztás, ekkoriban már tudományosan bizonyították, hogy a joghurt valóban jótékony hatással van a szervezetre. A joghurt gyártását kezdetben kis családi vállalkozások kezdték el.

Hogyan készül a joghurt?

Gyümölcsökkel is isteni
Gyümölcsökkel is isteni

Ha otthon szeretnénk joghurtot készíteni, igazán nincs szükségünk sok mindenre. Tej kell, egy kis igazi joghurt, egy lábos és egy termosz. Az edényben lassan felforralunk fél liter tejet, majd hagyjuk lehűlni testhőmérsékletűre. Belekeverünk egy kis kanál élőflórás joghurtot, ez lesz szaknyelven az oltóanyag. A keveréket egy tiszta termoszba öntjük, lezárjuk, és állni hagyjuk legalább 8 órán át. Az elkészült joghurtot néhány napig a hűtőben eltarthatjuk.

Mi készül a joghurtból?

Először is készíthetünk belőle finom italokat. Ha a joghurtot némi friss vagy fagyasztott gyümölccsel és tejjel összeturmixolod, isteni frissítő italt kapsz. Mézzel is édesítheted. Indiában elterjedt ital a lassi (ejtsd lasszi), ami joghurt és gyümölcslé keverékéből készül. A joghurtból készülhet salátaszósz, tehetjük finom zöldség- és gyümölcslevesekbe, és fogyókúrázók kiválóan helyettesíthetik vele a tejfölt is, hiszen annál sokkal kevesebb zsírt tartalmaz. Sajt is készülhet belőle. Tavasszal az epret csorgassuk le mézzel, majd locsoljuk le joghurttal, hűtsük, és máris kész a könnyű desszert.

Egy joghurtos uzsonna
Egy joghurtos uzsonna

Néhány joghurtos recept, melyeket igazán gyerekjáték elkészíteni:

Joghurtos gyümölcsleves
Hozzávalók: gyümölcs (eper, málna, ribizli, szeder, meggy, cseresznye), cukor, személyenként 1 dl natúr joghurt
Elkészítés: Először készítsünk cukorszirupot, ehhez keverjünk össze fejenként 2 dl meleg vizet és 2 evőkanál cukrot. A gyümölcsöket mossuk meg, és ha szükséges, magvaljuk ki. Tegyük őket egy hőálló edénybe, öntsük rájuk a szirupot, és hagyjuk kihűlni. A gyümölcsök egyharmadát szedjük ki egy kompótos tányérba, a többit a joghurttal turmixoljuk krémesre. A maradék gyümölccsel díszítsük.

Joghurtban pácolt zöldséges csirke
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell, 2 dl natúr joghurt, bazsalikom, snidling, só, bors, friss vagy mélyhűtött zöldségek (zöldbab, répa, kukorica, spárga, borsó, sárga és piros húsú paprika vöröshagyma)
Elkészítés: A húst előző este felkockázzuk, megsózzuk és borsozzuk. Egy lefedhető tálba tesszük, ráöntjük a joghurtot, és 2 kiskanál apróra vágott bazsalikomot és snidlinget keverünk hozzá, majd betesszük a hűtőbe egy éjszakára (de legalább 1-2 órára).
Egy serpenyőben pirítsunk hagymát, öntsük rá a pácolt csirkét. Kifehéredésig süssük, majd tegyük bele az ízlés szerint felaprított zöldségeket. Szórjunk rá sót és kis borsot, és fedővel lefedve pároljuk puhára a zöldségeket kis lángon. Ha a zöldség már puha, és még soknak találjuk a levét, akkor a fedőt levéve magasabb lángon kevergetjük pár percet. Rizzsel tálaljuk.

Bögrés joghurtos süti
Hozzávalók: 2 bögre cukor, 2 bögre liszt, 2 kis doboz joghurt, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor
Elkészítés: Az összes hozzávalót beleöntjük egy tálba, majd jól összekeverjük. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Egy kis dióval vagy csokidarabokkal még finomabbá tehetjük. Gyümölcsöket is szórhatunk bele bátran.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.