Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Diéták

Megtalálták az elhízás egyik fő okát

A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock
Kutatók megtalálták az elhízás egyik fő motorját, ami a legtöbb élelmiszerben is megtalálható. Intenzív éhségérzetet vált ki, így az embereket olyan ételek elfogyasztására sarkallja, ami zsíros és szénhidrátokban gazdag. Ez pedig nem más, mint egyenes út az elhízáshoz.

A Coloradói Egyetem táplálkozással foglalkozó kutatói rájöttek, hogy a fruktóz, azaz a gyümölcscukor lehet az elhízás egyik fő motorja. Így nem csoda, hogy sokkal nehezebb a fogyás, mint azt eddig gondoltuk, hiszen bármennyire is szeretnénk a hátunk mögött hagyni a zsíros és kalóriadús ételeket, a fruktóz mindig az ellenkező irányba fog terelni bennünket - írja az Origo.

A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock
A fruktóz az elhízás egyik fő motorja /Fotó: Shutterstock

A fruktóztól bizony nem egyszerű megszabadulni, hiszen ez egy olyan cukorfajta, ami gyümölcsökben fordul elő. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad almát, banánt vagy narancsot ennünk napi szinten, hiszen szervezetünknek szüksége van a bennük rejlő vitaminokra és rostokra. A problémát egészen pontosan az okozza, hogy az élelmiszeripar nagy mennyiségben édesítőszerként használja a fruktózt különböző termékeiben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fruktózfogyasztás csökkenti az adenozin-trifoszfát (ATP) mennyiségét a szervezetünkben, ami energiát biztosítana a sejtek működéséhez. Ez igazából nem más, mint az anyagcserénk átverése, megtévesztése. Így amikor az ATP-szintünk jelentősen lecsökken, akkor agyunk egy olyan jelzést kap, hogy még több zsírban és szénhidrátban gazdag ételt kell fogyasztanunk. A gyakran kialakuló éhségérzet miatt egyre több táplálékot veszünk magunkhoz, ami hosszú távon bizony komoly elhízáshoz vezet.

A tanulmány arra is kitér, hogy a pontos mechanizmus megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség, ám az biztos, hogy oda kell figyelnünk a cukorbevitelre, és persze az egyéb szénhidrátokat és zsírokat is csökkenteni kell. Ha titeket is érdekel a teljes tanulmány, akkor azt az Obesity című szakfolyóiratban bárki elolvashatja.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.