Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A kenyér sokunk számára a legalapvetőbb élelmiszer. Minden nemzetnek van jellegzetes kenyere, amire igazán büszke, és ha belegondolunk, annyira hozzánk nőtt, hogy már észre sem vesszük: sok esetben egy konyhaművészeti remekről van szó.

A kenyérkészítés tulajdonképpen egyszerűnek tűnik, de ha otthon kell elkészíteni - és ezt minden másnap vagy harmadnap ismételni -, akkor már nem olyan egyszerű a dolog. Az igazán jó kenyérhez pedig sok tapasztalatra, kitartásra és odaadásra van szükség.

A jó kenyér lukacsos és ropogós a héja
A jó kenyér lukacsos és ropogós a héja

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Sok mindent ki kell kísérletezni, és ez a tapasztalat elengedhetetlenül szükséges a jó kenyérhez: megfelelő minőségű liszt, a kovász mennyisége és milyensége, kellő hőfok stb..

Mariska nénit kérdeztem a kenyérsütés rejtelmeiről:
Én: mennyi vizet kell bele rakni?
Mariska néni: pont annyit!
Én: milyen hőfokú legyen a víz, amit belerakok?
Mariska néni: se hideg, se meleg!
Én: meddig kell keleszteni?
Mariska néni: amíg hólyagos lesz…… :))

A pontos technológiát nehéz lesz megtudni azoktól a mamáktól, akik öreg koruk ellenére dagasztanak, és fáradhatatlanul sütik a legjobb kenyeret.

A kovászkészítéshez legalább egy hétre van szükség, amit naponta ellenőrizni és gondozni kell ahhoz, hogy jól sikerüljön a kenyér, és ahogy Remy séf mondta: a sütés végén meghallgathatjuk a kenyér-szimfóniát, ami tulajdonképpen a kenyér héjának ropogása, ami csak akkor zendül fel, amikor igazán friss a kenyér.

1. nap: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzalisztet vagy rozslisztet 3 evőkanál kb. 40 fokos vízzel elkeverjük, és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22° C-on) 1-2 napot állni hagyjuk. 3. nap: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzalisztet vagy rozslisztet és 3 evőkanál kb. 40 fokos vizet a már elkészített, erjedt masszához keverünk, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20 fokon 1 napot állni hagyjuk. 4. nap: Az előzőekhez keverünk 10 dkg frissen őrölt búzalisztet vagy rozslisztet és 1 dl víz kb. 40 fokos vizet, és letakarva, 20 fokon ismét 1 napig állni hagyjuk. Ennek felét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük, és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel, így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig. Nem baj, ha az üvegben leülepszik a sűrűje, és zavaros lé úszik a tetején. Amíg nem penészes, addig használható.

Kovászolt kenyér

Hozzávalók:
15 dkg kovász
1 kg liszt
2 dkg só
7-8 dl langyos víz

Elkészítés: A kenyér alapanyagait összedolgozzuk géppel vagy kézzel, hagyjuk kelni 40 percet langyos helyen. Ha megkelt, átgyúrjuk lisztezett deszkán, megformázzuk, tetejét bevágjuk 3-4 helyen, hogy ne repedjen ki, és újra kelesztjük 30 percet. Megkenjük vízzel, és 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és újra megkenjük vízzel, hagyjuk kihűlni.

Ha a kenyeret megfelelően tároljuk, több napig is friss marad
Ha a kenyeret megfelelően tároljuk, több napig is friss marad

Ha a kenyerünk jó minőségű, akár egész héten lehet fogyasztani, persze kellő módon kell tárolnunk. Öregapám zsúrkenyeret vásárolt, amit konyharuhába csomagolt, azt pedig még egy nejlon zacskóba rakta, és betette a hűtőbe. Bár már rég volt, de úgy emlékszem, működött a dolog.

A szikkadt kenyérből pedig a legjobb a bundáskenyér, vagy ha olajjal megpirítjuk, egészen felrázhatjuk. Egy jó kenyérsaláta pedig a család kedvence lehet. Készíthetjük paradicsommal, fokhagymával, sült vagy grillezett zöldségekkel, hagymával, rozmaringgal, bazsalikommal, szalonnával, tojással és sok olívaolajjal. Igazából ebben a műfajban sincs kőbevésett recept, számtalan zöldség- és húsfélével variálhatjuk.

Olcsó, pofonegyszerű és remek
Olcsó, pofonegyszerű és remek
Kenyérsaláta

Hozzávalók:
50 dkg kenyér
1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
8 szem koktélparadicsom
1 evőkanál aprított petrezselyem
1 evőkanál aprított bazsalikom
1 evőkanál aprított rozmaring

Elkészítés: A kenyérsalátához fél kiló kenyeret nagyobb darabokra vágunk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a kenyérdarabokat pirosra sütjük, kivesszük, a paradicsomokat pár perc alatt megsütjük, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az aprított zöldfűszereket. A forró paradicsomot és a fűszereket a pirított kenyérhez adjuk, összeforgatjuk. Körözöttel, sajtkrémmel, sajtokkal, sonkafélékkel tálaljuk.

A szikkadt kenyér újjászületett...
A szikkadt kenyér újjászületett...

Végezetül álljon itt egy vers, a neten botlottam bele, de úgy érzem, idekívánkozik:

Egy falat kenyér, mondd, mennyit ér?
Ér annyit, mint néhány cseppnyi vér?
Vagy a forint, mi zsebedben ring,
netán rajtad a széthordott ing?

Ha éhség űzne, vinne bűnbe,
egy falat kenyér, mondd, mit érne?
S más ha kérne, mi lenne ára?
Néznéd-e, hogy bolond vagy árva?

Vagy csak adnál, kenyered szegve,
két kezed, mint az élet lenne,
s ha nem jutna neked se vekni,
tudnál-e, mondd, ugyanúgy kérni?

Forró kovász bennem a bánat,
az a harag, az a gyalázat,
ha lehajtja fejét a szégyen,
túlélve, kegyelemkenyéren.

írta: Sárhelyi Erika

Zsolt készítette még szikkadt kenyérből:

Csokis kenyértorta >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.