Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A serpenyős ételek legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészülnek. Mindig nagy, erős lángot használjunk, hogy ne főjenek, hanem piruljanak az alapanyagok, pörzsanyagot kapjanak, ettől sokkal ízletesebbek lesznek.

Fontos a jó minőségű teflonos serpenyő, melyben nem ég le és nem törik össze az étel. Érdemes még figyelembe venni az alapanyagok elkészítési idejét, ha így teszünk, mindegyik egyszerre lesz kész, tökéletes állagúkat és színűket is megőrzik. A túlzottan hőkezelt zöldségek bebarnulnak, megfeketednek, így élettani és esztétikai élvezetüket is elveszíthetik.

A serpenyős ételek alapja a kiváló minőségű serpenyő (Shutterstock)
A serpenyős ételek alapja a kiváló minőségű serpenyő (Shutterstock)

Dunszt Zsolt séf javaslatai a serpenyős ételek készítéséhez

A serpenyőt legtöbbször elősütésre használom, például Németországban dolgoztam egy lovastanyán, ahol sertés szűzérmét öntött vaslábasban készítettünk, mégpedig úgy, hogy először az érméket serpenyőben egyesével elősütöttük sonkahagymával, sóval és borssal ízesítve, majd jó minőségű konyakkal flambíroztuk. A húst és a hagymát kivettük, áttettük egy másik edénybe, majd ráöntöttük a pici húslevessel kiöblített pörzsanyagot, és végül sütőben készre sütöttük az érméket.

Léteznek extra méretű serpenyők is, akár 2-3 méter átmérőjűek, amelyek éttermekben vagy nagy vendégseregnél hasznosak. Mára elég sokan felfedezték ezeket, a magyar konyha egyébként is élen jár a gyorsan elkészíthető egytálételekben. Az elmúlt nyáron Siófokon jártam a Tojásfesztiválon, ahol Guniess-rekord is született. Elkészítették Bonfini kedvencét, egy reneszánszkori serpenyős tojásos ételt, a szarvasgombás rántottát. Ez egy 4 méter átmérőjű serpenyőben készült, több ezer tojásból (strucc, fürj, tyúk) és több kiló szarvasgombából, melyet mesterszakácsok kevergettek 3 méteres fakanalakkal.

No de következzen a serpenyős recept!

Lazacot és steak burgonyát is készíthetünk serpenyőben egyszerűen, gyorsan (Shutterstock)
Lazacot és steak burgonyát is készíthetünk serpenyőben egyszerűen, gyorsan (Shutterstock)

Serpenyős lazac burgonyával, almával és dióval

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg lazac
  • 4 dkg póréhagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 szál petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 1 alma (kb. 15 dkg)
  • 5 dkg dióbél
  • 1 dl tejszín
  • 40 dkg burgonya
  • 3 cl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
1. A lazacot lebőrözzük, kiszálkázzuk, fél cm-es szeletekre vágjuk.
2. Az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
3. A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk.
4. A póréhagymát, a zöldhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk.
5. Az extra szűz olívaolajon pirosra pirítjuk a burgonyakarikákat.
6. Hozzáadjuk a vajat, a lazacot, majd a diót és az almát, sózzuk, borsozzuk. Ha ezek összepirultak, hozzáöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a felaprított hagymát és petrezselymet, kicsit összeforraljuk, és tálaljuk.

Elkészítés: 40 perc
Fogyasztható: azonnal

A lazac steak serpenyőben sült zöldségekkel is csodásan finom (Shutterstock)
A lazac steak serpenyőben sült zöldségekkel is csodásan finom (Shutterstock)

Tippek a lazac elkészítéséhez

A lazacnál például először a burgonyával kell kezdeni, és amikor az már megpirult, a többi alapanyagot csak ezután tesszük hozzá (lazac, alma, zöldfűszerek), mert azoknak nem kell annyi ideig pirulni.

A lazacot, ha friss, nem kell teljesen átsütni, illetve az új trend szerint divatos a nem teljesen átsült lazac is. Gondoljunk csak a sushira, milyen finom a nyers lazac! Lazacból különben készíthetünk tatárt is (lazac, retek, uborka, gomba, hagyma, petrezselyem, kapor, tejföl, citromlé, só, bors), fokhagymás pirítóssal kínálhatjuk. Aki a markánsabb ízeket szereti, használhat füstölt lazacot is.

Így lehet igazán finom steak burgonyát sütni (Shutterstock)
Így lehet igazán finom steak burgonyát sütni (Shutterstock)

Tippek a steak burgonya sütéséhez

A burgonyánál - ha van rá lehetőség - válasszunk salátának való burgonyát, ugyanis ez a fajta főzés után is szépen formázható, karikázható, így sokkal esztétikusabb lesz a serpenyős fogásunk. Ha nincs ilyen fajta, akkor se keseredjünk el, lehet tört burgonyával is készíteni, akkor is nagyon kiváló ízélményt nyújt.

Variációk a receptre

Használhatunk vegyes fagyasztott zöldségeket is, így az előkészülés ideje is lerövidíthető. (Manapság már jó minőségű zöldségmixeket lehet vásárolni.) Használhatunk az alapanyagokhoz illő különböző olajakat, zsírokat. Mogyoróolaj, szezámolaj, tökmagolajos mangalicazsír, illetve a lazac helyett csirke- vagy pulykamellet, sertés szüzet, bárányt, fogasfilét, afrikai harcsát, rákokat, kagylókat. Ezek mellé kínálhatunk mártásokat is (majonéz, tejföl, joghurt, édes-savanyú szósz).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.