Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Avokádókrém recept
Avokádókrém
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mint minden magyar patrióta, én is tiszteletemet tettem saját tengerünknél, a Balatonnál. Tetszik, nem tetszik, imádok lejárni 1 hétre, 2 hétre, 2 napra, 1 napra, bármennyire, csak ott legyek.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?

Ennek a tónak van egy bizonyos vendéglátása, ami mindenkinek más élményt nyújt. Talán nincs olyan ember Magyarországon, akinek ne lenne valamilyen különleges története a lángososról, a borozók soráról vagy az éttermek sokaságáról. Kinek pozitív, kinek negatív élményei vannak, és legtöbbünknek mindkét oldaláról bemutatkozott már a balatoni „gasztrokultúra”.

Balázs a Balatonnál
Balázs a Balatonnál

Az idei nyár is hasonló vegyes érzelmekkel zárult számomra, hozzáteszem, folyamatosan javuló tendenciát látok (ez a saját általános véleményem). Eltűntek a kb. 3-5 évvel korábban tömegesen előforduló zsivány vendéglősök, akik nem csak hogy méregdrágán mérték árujukat, de ehetetlen, ihatatlan étellel, itallal próbálkoztak. Sikerült olyan szinten tönkretenniük harácsolásaikkal a Balaton környékét, hogy a három éve javuló látogatottságnak örvendő tavunk még mindig lábadozik abból a súlyos időszakból. (Bárhová is szóródtatok szét az országban, kérünk titeket, ne gyertek vissza!)

Ezzel nem azt akartam mondani, hogy most már minden rendben, hanem azt, hogy rajta van egy pályán, amin el kell indulni.

Kedvesnek lenni a vendégekkel, nemzetiségtől függetlenül mosolyogni, hiszen az ingyen van, a palacsintába tejet is rakni, és rendesen megsütni, a lángos és hekk olaját gyakrabban cserélni, a pálinkát nem keverni, a húst nem papírvékonyra klopfolni, a sör hőmérsékletén is lehet még hűteni bőven, és csapolni sem árt még gyakorolni.

Nem azt mondom, hogy felejtsük el a rántott sajtot („a nemzet kedvencét”), a pörköltet meg az örökérvényű somlói galuskát az étlapokról. Mert az állítólag kell, de legalább próbáljanak javítani a minőségén ezeknek a klasszikusoknak is, hisz nem árt, ha a panírból nem folyik ki a sajt, és a pörköltről nem rí le, hogy belerakták a nyesedéket is az étteremben található összes húsból, és ha a somlóit nem a tortavégekből passzíroznák össze, azt is megköszönném. Jó lenne, ha cukrászdáinkban elfelejtenék azokat a krémeket, amelyek 80-90 százalékos margarintartalommal bírnak, és ehetetlenül gejlek.

A legnagyobb kedvenc a mákos palacsinta
A legnagyobb kedvenc a mákos palacsinta

Szívemből drukkolok azoknak a vendéglátósoknak, akik évek óta - vagy épp tavaly óta - kitartó munkával, sok odaadással, kompromisszum nélkül, magas minőséget kínálnak vendégeiknek.

A hosszú, csendes időszakot most jól fizető turizmus kezdi felváltani, tele vannak a szállodák, panziók, ismét áll a sor a lángosos előtt, és vannak olyan éttermek, ahol ízletes az étel, javulnak a fesztiválok. Mindenki keresse meg a megfelelő kategóriát magának, és próbáljon ki minél többféle ételt, minél jobb borokat, hiszen most már mindez elérhető a Balaton mellett is.

Aki feledhetetlen gasztronómiai élményre vágyik, annak a balatonszemesi Kistücsök Étteremet ajánlom. Állandó magas minőségével, kreatív konyhájával, mérsékelt áraival gyöngyszeme kis országunk vendéglátásának, és bizonyíték arra, hogy nem csak Budapesten lehet minőségi étteremben enni, sőt boldog lennék, ha minden városban lenne egy ilyen hely.

A Chateau Visz hihetetlen új színfolt tengerünk partján, ahol páratlan ételkülönlegességekkel halmozhatjuk el magunkat, szóval alakul a Balcsi, jók az ételek és ameddig olyan borokkal tudunk találkozni - akár teljesen véletlenül -, mint Légli Géza Sauvignon Blanc-ja, addig boldog bizakodó vagyok, és szorítok, hogy tovább javuljon a balatoni vendéglátás és turizmus, mert megérdemeljük.

Imádok itt lenni. Érthető, nem?
Imádok itt lenni. Érthető, nem?

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.